Gå til indhold

Danmarks medlemskab

Et flertal af danskerne stemte ja til dansk medlemskab af EF den 2. oktober 1972. Tre måneder senere, den 1. januar 1973, blev Danmark officielt medlem af De Europæiske Fællesskaber (EF) eller den Europæiske Union (EU), som det europæiske samarbejde kaldes i dag. 

Danmarks medlemskab af EU er reguleret i tiltrædelsesloven fra 1972, som løbende er blevet ændret i takt med ændringerne af EU’s traktatgrundlag. Den seneste ændring skete i forbindelse med ratifikationen af EU’s nye traktatgrundlag - Lissabon-traktaten.

Selve tiltrædelsesloven og en række af de efterfølgende ændringer er vedtaget efter den særlige procedure i Grundlovens §20. Denne procedure følges, når der er tale om, at Danmark skal afgive suverænitet til EU. Det vil sige, når den danske stat skal afgive en del af sin selvbestemmelsesret til EU.

Proceduren kræver at mindst 5/6 af Folketingets medlemmer (dvs. minimum 149 af Folketingets 179 medlemmer) stemmer for lovforslaget. Hvis der ikke opnås et flertal på 5/6 af Folketingets medlemmer, og regeringen stadigvæk ønsker at vedtage lovforslaget, skal lovforslaget til folkeafstemning.

Det er Justitsministeriet, som i første omgang vurderer, om Danmark afgiver suverænitet i forbindelse med indgåelse af internationale aftaler.

En sådan vurdering blev bl.a. foretaget af Justitsministeriet i december 2007, da det blev undersøgt, om der i forbindelse med Danmarks tiltrædelse af Lissabon-traktaten var tale om overdragelse af suverænitet fra Danmark til EU.

Konklusionen var, ”at der med Lissabon-traktaten ikke overlades nye beføjelser til EU, som efter Grundloven tilkommer rigets myndigheder”.

Yderligere oplysninger, herunder spørgsmål og svar fra Europaudvalget i forbindelse med vedtagelse af ændringer til tiltrædelsesloven, kan findes på EU-oplysningens hjemmeside.

 

Kontakt

Europapolitisk kontor (EUPOL)

Udenrigsministeriet

Asiatisk Plads 2

1448 København K

 

Tlf: (+45) 33 92 07 19 / (+45) 33 92 05 85

E-mail: [email protected]