[Skip to Content]
Abonnér

Rejsevejledning - Sydafrika

Gyldig: 10.12.2016Senest redigeret  28.11.2016
Rejsevejledningen for Sydafrika er senest opdateret den 28. november 2016 med redaktionelle ændringer. Det overordnede sikkerhedsniveau er ikke ændret.
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Resumé

Der er en lille risiko for terrorangreb i Sydafrika, herunder mod turister og andre rejsende.

Sikkerheden omkring de mest almindelige turistattraktioner er relativt høj, og langt de fleste danske rejsende har et problemfrit ophold i landet. Rejsende i Sydafrika bør dog udvise forsigtighed pga. risiko for voldelig kriminalitet, herunder væbnede røverier, overfald, bilkapringer og tyverier.

Sikkerhed og terrorrisiko

Der er en lille risiko for terrorangreb i Sydafrika, herunder mod turister og andre rejsende.

Sikkerheden omkring de mest almindelige turistattraktioner er relativt høj, og langt de fleste danske rejsende har et problemfrit ophold i landet. Rejsende i Sydafrika bør dog udvise forsigtighed pga. markant risiko for voldelig kriminalitet, herunder væbnede røverier, overfald, bilkapringer og tyverier.

Der er med jævne mellemrum strejker og demonstrationer i Sydafrika. Danskere bør være opmærksomme på, at politiske møder og demonstrationer kan udvikle sig voldeligt. Danskere bør udvise forsigtighed og holde sig på afstand af demonstrationer og større menneskemængder samt følge lokale myndigheders råd og anvisninger.

Kriminalitet

Antallet af væbnede røverier i private boliger er højt, hvorfor det ved privat indkvartering også bør sikres, at boligen er sikret mod indbrud.

Risikoen for kriminalitet er størst i såkaldte townships, i centrum af de større byer og i øde områder, især efter mørkets frembrud. Rejsende til disse områder bør søge vejledning fra folk med indgående lokalkendskab eller deltage i arrangerede besøg.

Rejsende, som udsættes for røveri, bør udlevere, hvad der forlanges uden at sætte sig til modværge. I tilfælde af, at man udsættes for især seksuelt overgreb bør man hurtigst muligt søge læge, da HIV/AIDS er udbredt i Sydafrika.

Følgende råd, i forening med sund fornuft, bør følges:

 • Deponér dyre smykker og lignende i hotellets pengeskab (eller lad dem blive hjemme).
 • Bær ikke kamera synligt.
 • Vær meget forsigtig med videregivelse af personlige oplysninger som f.eks. bankkontonummer. Vær altid i besiddelse af et telefonnummer til brug for spærring af eventuelt stjålne kreditkort. Undgå så vidt muligt at hæve penge ved pengeautomater. Gå ind i banken og hæv penge.
 • Sørg for at veksle penge i banker, og undgå at veksle penge ved busholdepladser, på banegårde og i lufthavne.
 • Det er en god idé at tage fotokopier af vigtige dokumenter, herunder pas,   kørekort og kreditkort.
 • Lad ikke kreditkort ude af syne ved betaling, men anmod om en bærbar terminal, så misbrug undgås.

Transport

Rejsende bør generelt udvise opmærksomhed på steder, hvor mange mennesker opholder sig, f.eks. ved busholdepladser, på banegårde og i lufthavne. Det gælder ligeledes ved kørsel med offentlig transport. Man bør kun benytte autoriserede taxi- og busselskaber, bed evt. hotellet om at skaffe en taxa med taxameter. Man bør sikre sig at transport fra lufthavne til indlogering er forudbestilt.

Færdsel efter mørkets frembrud bør undgås, det gælder både til fods og i bil. Vær opmærksom på at det bliver mørkt tidligt - særligt i perioden juni-august. Som udgangspunkt bør man undgå at færdes øde steder. Tankstationer eller andre oplyste og befærdede steder bør foretrækkes. Trafikken kan være meget uforudsigelig, og der bør udvises stor påpasselighed. Langt fra alle trafikanter er til at regne med i trafikken. Det kan være en god idé at medbringe eller leje en mobiltelefon og indkode nødtelefonnumre.

I bil:

 • Find bestemmelsesstedet på kortet inden afgang. Er I kørt  forkert, så kør tilbage til et kendt sted og start forfra – skyd  ikke genvej.
 • Uden for større byer tilrådes kun kørsel ad større veje.
 • Stop fortrinsvis ved benzinstationer, politistationer el.lign. langs ruten. Undgå at stoppe i nødsporet på motorvejen.
 • Tag aldrig imod tilbud om og tilbyd aldrig fremmede kørelejlighed.
 • Udvis stor påpasselighed ved tredjeparts trafikuheld, rapportér så vidt muligt til politiet frem for at standse.
 • Lås altid dørene i bilen, kør med oprullede vinduer og læg værdigenstande, så de ikke kan ses udefra, helst i aflåst bagagerum.
 • Hold god afstand til den forankørende, når I holder stille, så det er muligt at komme væk. 
 • Vær ekstra opmærksomme ved indkørsel til bolig eller hotel, hvor de fleste overfald finder sted.

Andre risikoforhold

Besiddelse af enhver form for narkotika er strengt forbudt og kan medføre hård fængselsstraf.

Rejsesygeforsikring

Danskere i Sydafrika er ikke dækket af det gule sygesikringsbevis, ligesom det blå EU-sygesikringsbevis heller ikke dækker. Alle danskere, der rejser til eller opholder sig i Sydafrika opfordres derfor til at tegne privat rejsesygeforsikring,som i de fleste tilfælde også vil garantere at man bliver behandlet på de bedre privat hospitaler fremfor de offentlige hospitaler.

 Mange hospitaler i Sydafrika hjælper ikke patienter uden rejsesygeforsikring.

Sydafrika er arealmæssigt et stort land og ambulancefly er ofte benyttet til evakuering fra landområder. Har man ikke en rejsesygeforsikring, står man selv med det økonomiske ansvar, hvis det går galt. Selv mindre alvorlige skader såsom et brækket ben eller en mindre alvorlig sygdom kan let løbe op i titusindvis af kroner. Det er ikke ualmindeligt, at en sygeseng på et hospital kan ende med at koste over 10.000 kroner om dagen. Får man brug for hjemtransport med ambulancefly i forbindelse med komplicerede skader eller sygdomme, kan det hurtigt komme til at koste en million kroner.

Sundhedsforhold

Information om sundheds- og sygdomsforhold kan findes på hjemmesiderne for Statens Seruminstitut og Sundhedsstyrelsen. Seruminstituttet rådgiver ikke private borgere, men personlig henvendelse for yderligere information kan ske til egen praktiserende læge, vaccinationsklinikker samt Sundhedsstyrelsen.

Malaria forekommer visse steder, specielt i det nordlige Sydafrika og i Kruger Parken. Højsæsonen for Malaria er november til maj - værst fra december til februar.

Sydafrika er blandt de lande i verden der er hårdest ramt af HIV/AIDS. Ca. 16 % af den voksne befolkning svarende til ca. 5,4 millioner mennesker lever med HIV.

Registrér dig på Danskerlisten

Danskere, der rejser til eller opholder sig i Sydafrika, opfordres uanset opholdets varighed til at registrere sig på Danskerlisten, som er Udenrigsministeriets tilbud til danskere, der opholder sig i udlandet med henblik på kontakt i tilfælde af krisesituationer. Registrér dig på Danskerlisten.

Du kan også registrere dit ophold via app’en UM Rejseklar, som også giver dig nem adgang til råd, vejledning og bistand fra Udenrigsministeriet under rejsen. Download app'en fra Udenrigsministeriets hjemmeside


Kort over Sydafrika

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.

 

Vælg rejsevejledning