Spring til indhold

OBS (24.02.2021 15:42)

HELE VERDEN: Vi fraråder fortsat alle rejser til hele verden foreløbigt til og med den 5. april 2021. Der er fra den 7. februar 2021 og foreløbigt til og med den 5. april 2021 tillige indført krav om test og isolation ved indrejse til Danmark. Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem her: https://bit.ly/2YNhPY2 Få svar på ofte stillede spørgsmål her: https://bit.ly/38BckRP Kan du ikke finde svar på dit spørgsmål, kan du henvende dig til Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter på bbb@um.dk eller (+45) 33 92 11 12 hele døgnet.

Rejsevejledning - Gambia

Abonnér
Rejsevejledning opdateret: 05.02.2021 Gyldig: 28.02.2021

Vi fraråder alle rejser til:

Hele landet

Meget høj sikkerhedsrisiko. Hvis du vælger at rejse, bør du søge professionel rådgivning.

Fold alle afsnit udFold alle afsnit sammen

Generel anbefaling

Vi fraråder alle rejser til hele Gambia for at minimere risikoen for smittespredning med nye COVID-19 varianter. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Information om lokale restriktioner, karantæne- og testkrav kan findes hos den danske ambassade i Bamako (som dækker Gambia).

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Rejseklar og Danskerlisten

Du bør downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der sker større ændringer i indrejserestriktionerne, eller hvis rejsevejledningen skifter farve.

Risiko for terror

Gambia har ikke oplevet terrorangreb.

Terrorister vil kunne forsøge at gennemføre terrorangreb overalt i verden. Angreb vil kunne ske uden varsel på steder, der bliver besøgt af mange mennesker, bl.a. turister. Det kan fx være ved offentlige bygninger, turistattraktioner, indkøbscentre, markeder, trafikknudepunkter, hoteller, restauranter, caféer, natklubber og barer.

Læs mere om hvordan du bør forholde dig, hvis du rejser til lande med terrorrisiko.

Kriminalitet

Den generelle risiko for kriminalitet i Gambia er forholdsvis lav. Du bør være forsigtig pga. risikoen for fx lomme- og tasketyveri.

Du bør undgå at have dyre smykker og andre ting af høj værdi eller mange penge på dig. Du bør i stedet opbevare dem fx i en sikkerhedsboks på hotellet.

Vær forsigtig hvis du har din smartphone fremme på offentlige steder pga. risikoen for tyveri. Vær især forsigtig ved besøg på øde strande og på markeder. 

I nattelivet bør du selv købe dine mad- og drikkevarer og altid holde dem under opsyn. Der er risiko for, at der kan blive tilsat bedøvende stoffer. Du kan blive udsat for tyveri og overgreb.

Kreditkort svindel og røveri ved hæveautomater kan ske. Brug ikke en hæveautomat, hvis du ser noget mistænkeligt i nærheden.

Hvis du benytter wifi fra åbne netværk, fx i lufthavne, på caféer og på hoteller, kan du risikere at blive udsat for hacking. Læs mere om IT-sikkerhed på rejsen.

Andre sikkerhedsrisici

Du bør holde dig på afstand af opløb og demonstrationer. De kan udvikle sig voldeligt.

Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation vis lokale myndigheder, nyhedsmedier eller dit rejsebureau.

Naturkatastrofer

Der er risiko for skybrud, der kan medføre lokale oversvømmelser fra juni til oktober. Du bør være forsigtig hvis du benytter ikke-asfalterede veje i denne periode.

Du bør holde dig opdateret om situationen via de lokale myndigheder, medierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge myndighedernes anbefalinger.

Læs mere om risikoen for naturkatastrofer.

Transport

Vær forsigtig i trafikken. Veje og biler er ofte i dårlig stand, og mange bilister har hverken kørekort eller forsikring/og du kan ikke altid regne med at færdselsreglerne bliver overholdt. Der sker mange alvorlige ulykker.

Du bør undgå kørsel uden for de større byer, når det er mørkt.

Udvis forsigtighed hvis du benytter færgen mellem Banjul og Barra. Den kan være meget overfyldt og sikkerhedsforanstaltningerne er af ringe standard. Undgå at benytte færgen efter mørkets frembrud.

Vi anbefaler, at du kun kører med autoriserede taxaer. Du bør ikke tage imod tilbud om at køre med fremmede.

Lokale love og sædvaner

Når du rejser i Gambia, er du underlagt gambisk lovgivning. Regler og procedurer kan afvige meget fra de danske. Straffene kan f.x være højere. Straffene kan fx være højere.

Behandling af din sag ved domstolene kan være langtrukken og bureaukratisk. Du risikerer, at du ikke må forlade landet, før sagen er afgjort.

Forholdene i fængslerne kan være vanskelige.

Besiddelse af alle former for narkotika, selv i små mængder, er strengt forbudt og straffes meget hårdt. Der er eksempler på fængselsstraffe på op til 10 år givet til vestlige rejsende for besiddelse af små mængder canabis.

Homoseksualitet er forbudt. Homoseksuelle bør undgå fysiske kærtegn på offentlige steder. Du kan risikere chikane og anholdelse samt lange fængselsstraffe.

Gambia er et islamisk land og der nogle meget vigtige krav til påklædning. De gælder alle offentlige steder. Du kan risikere chikane og anholdelse, hvis du ikke respekterer disse krav.

Vær opmærksom på, ikke at komme til at fornærmer andre kulturer eller religiøse overbevisninger, specielt under Ramadanen og hvis du vil besøge religiøse steder.

Særligt om indrejse og ophold

Se afsnittet Generel anbefaling for COVID-19 relaterede forhold.

Danmark hjælper danske statsborgere og andre personer med fast ophold i Danmark.

Hvis du har dansk-gambisk dobbelt statsborgerskab, siger folkeretten, at du som udgangspunkt ikke kan få dansk beskyttelse (konsulær bistand) over for Gambia, hvis Gambia ikke går med til det.

Hvis du har dansk-gambisk dobbelt statsborgerskab og gerne vil rejse til Gambia, skal du på forhånd nøje overveje, om der er forhold i relation til de gambiske myndigheder, der gør, at du ikke bør rejse.

Hvis du bliver anholdt, har du som dansk statsborger krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller et dansk konsulat, hvis du selv ønsker det. Bed om, at den danske ambassade eller det nærmeste danske konsulat bliver informeret straks.

Du skal altid kunne vise gyldigt billed-ID. Du bør altid have en kopi af dit pas på dig og have dit pas opbevaret et sikkert sted.

Læs mere om pas- og visumregler

Sundhedsforhold

Se desuden afsnittet Generel anbefaling.

Du kan læse mere om coronavirus/COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut. Du bør altid følge Sundhedsstyrelsens råd til forebyggelse af smittespredning.

Du kan finde generel information om sundheds- og sygdomsforhold hos Statens Serum Institut eller Sundhedsstyrelsen. Du kan også spørge din praktiserende læge og på vaccinationsklinikker.

Læs om hvordan du får din medicin med på rejsen.

Offentlige hospitaler og lægehjælp i Gambia er meget begrænset.

Rejseforsikring

Vi opfordrer dig til at tegne en privat rejseforsikring, før du rejser til Gambia. Du bør særligt i en tid med COVID-19 sikre dig, at rejseforsikringen dækker dine behov. En rejseforsikring dækker ikke nødvendigvis alle udgifter eller i alle situationer. 

Læs mere om rejseforsikringer.

Danskere i Gambia er hverken dækket af det gule sundhedskort eller det blå EU-sygesikringskort. 

Kontakt

Der er ingen dansk ambassade i Gambia. Du kan finde kontaktoplysninger til den danske ambassade i Bamako (Mali), der dækker Gambia.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, hvis du har spørgsmål eller er kommet i en nødsituation i udlandet.

Du kan også downloade vores gratis app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der opstår en krise eller lignende i Gambia under din rejse.

Mere information

Før du rejser, kan du evt. kontakte Gambias ambassade i London, der dækker Danmark, for yderligere information.

Læs også rejsevejledning fra andre landes udenrigsministerier.

Dato for seneste opdatering

Rejsevejledningen for Gambia er senest opdateret den 5. februar 2021 med ændringer i afsnittet Generel anbefaling. Det overordnede sikkerhedsniveau er ikke ændret.

Kort over Gambia

HENT APP’EN REJSEKLAR

DANSKERLISTEN

Tilmeld dig - for din sikkerheds skyld!

Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.

Rejsevejledning