Gå til indhold
D. 4 MARTS 2022  

Ghana: Fra bistand til handel

Fortællinger om Danmarks støtte til Ghana.  
truckfrer i containerhavn
En ny havn øst for Ghanas hovedstad Accra  forventes at stå klar i 2019. Havnen kan tage imod nogle af verdens største containerskibe  og udvider kapaciteten fra den eksisterende havns 800.000 til 3,5 mio. containere om året. Foto: Jesper Heldgaard

Ghanas rivende udvikling 

Ghana blev i 1989 valgt som prioritetsland for dansk udviklingsbistand. I 1989 var Ghana i en sølle tilstand. Landet havde kun været selvstændigt i få årtier, havde oplevet flere statskup og var langt fra demokratisk. Ghana oplevede dog en rivende udvikling i 90’erne og 00’erne. Udviklingen var så stor, at Ghana i 2011, blev betragtet som et mellemindkomstland.

Danmark i Ghana 

De første danske virksomheder som til Ghana i 1950’erne - før Ghana var blevet selvstændigt, og før Danida var blevet stiftet. Danmark har sidenhen været til stede i Ghana i mange årtier, igennem både danske virksomheder, og Danida-støttede projekter og programmer. Danmark og Ghana har et langvarigt samarbejde og en stærk relation.

Danida er et kendt navn i Ghana

Danida har støttet adskillige samarbejder mellem danske og ghanesiske virksomheder. Fra 2003 supplerede Danida den generelle projektstøtte med bredere programbistand til Ghanas private sektor. Danmark har også været førende ift. støtte til erhvervsuddannelse og bedre adgang til lån for bønder og landbrugssamfund. Selvom det er ikke let at pege på ét stort, konkret og synligt resultat af Danidas støtte til Ghana, har Danmark været en vigtig støtte i udviklingen af Ghana, i særlig grad ift. sundhedssektoren og den private sektor. Danida er i dag et kendt navn i Ghana.

Fremtiden i Ghana

Ghana er et land i stor udvikling, med en voksende middel klasse og efterspørgsel. På baggrund af Ghanas gode udvikling, blev det dansk-ghanesiske udviklingssamarbejde omlagt og udfaset i 2020. Samarbejdet vil fremover fortsætte i en ny form, med større vægt på handel, investeringer, politisk samarbejde og forskning. I takt med at Danida trækker sig ud af Ghana, fremstår nye muligheder for danske virksomheder, og et stærkere samarbejde i den private sektor. Danske virksomheder i Ghana har fordelen af, at Danida og Danmark har et velkendt og anderkendt navn.

 

Fra bistand til handel

Tre årtiers udviklingssamarbejde skaber et solidt fundament for et fornyet dansk-ghanesisk partnerskab, der nu centreres om erhvervssamarbejde, handel og investeringer. 

Video: 3.45 minutter. Fra 2017.