Gå til indhold

Danmark bidrager til at genopbygge et grønnere Ukraine

Bragt i Jyllands-Posten 14.08.23 

Af Dan Jørgensen, minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik

Der er krig i Europa, og vi ser billeder af vold og ødelæggelse på vores eget kontinent, som vi aldrig troede, vi skulle opleve igen. Men genopbygningen af Ukraine er også en mulighed for at skabe et stærkere og grønnere Ukraine.

Danmark spiller en afgørende rolle i genopbygningen af Ukraine. Ikke mindst i skibbyggerbyen og regionen Mykolaiv, som præsident Zelenskyy har inviteret os til at spille en særlig rolle i genopbygningen af.

Vi har leveret støtte til Mykolaiv i form af elgeneratorer, der leverer nødstrøm. Spånplader, der tildækker ødelagte vinduer. Og vandboringer, der sikrer rent drikkevand. Alt sammen dybt nødvendig hjælp til den krigshærgede by.

Ødelæggelsen af Ukraines infrastruktur er en katastrofe, som er svær helt at fatte. Men genopbygningen af den indeholder også en mulighed for at bygge et endnu stærkere og grønnere Ukraine. Et Ukraine, som er mindre afhængig af energi udefra, og som samtidig bidrager mindre til verdens udledninger af skadelige drivhusgasser.

Et eksempel på dette ser vi med danske vindmøller fra Vestas, som for nyligt er blevet opført i Ukraine. På trods af bombninger af landet, står vindmøllerne stadig og drejer ufortrødent rundt – den ene vindmøllepark desværre nu på besat område. Men den dag, Ruslands invasion af landet kommer til en ende, vil de stadig stå og rotere og levere ren, grøn strøm til ukrainerne.

Vedvarende energi som vindmøller gør både et land fri fra udledning af drivhusgasser og luftforurening, men også fri fra afhængighed af andre landes energileverancer. På den måde er vedvarende energi frihedens energi. Og frihed er netop, hvad Ukraine har brug for.

Siden invasionen har det været vanskeligt for Ukraine at tiltrække investeringer til den grønne energisektor. Men Danmark har ekspertisen til at hjælpe med at sikre private investeringer. Danske virksomheder og myndigheder har nemlig en lang historie med udvikling af nye, grønne energiformer.

Alt dette kan vi bidrage med til et Ukraine, som er enormt taknemmelig for vores hjælp.

Det var derfor også med stor glæde, at jeg for nylig med repræsentanter for Ukraines regering kunne præsentere den første pakke til genopbygning under Danmarks Ukrainefond. 615 millioner kroner, som blandt andet skal gå til genopbygning af skoler og hospitaler, opførsel af bomberum og boliger samt sikring af vandforsyningen i Mykolaiv. Støtten fokuseres ikke mindst på styrkelsen af Ukraines energisektor og det betydelige arbejde, Danmark bidrager med til at gøre den grøn og robust.

Samlet set har Danmark bidraget med over 12 milliarder kroner til Ukraine siden Ruslands invasion af landet. Det gør os til en af Ukraines vigtigste og stærkeste partnere, da vi er et af de lande, der støtter Ukraine med mest i forhold til vores størrelse.

I januar besøgte jeg Mykolaiv. Jeg så de massive ødelæggelser af byen, blandt andet det store krater midt i den lokale regeringsbygning fra et russisk missil, som dræbte 44 ansatte, og som byens guvernør kun ved et tilfælde undslap.

Da jeg blev vist rundt gennem ødelæggelserne i byen, mødte jeg en ældre kvinde, som kastede sig grædende i favnen på mig. Det gjorde hun, fordi jeg var der som repræsentant for Danmark, og Danmark har sikret hende rent drikkevand midt i den forfærdelige og kaotiske situation.

Det var en meget stærk oplevelse. At mærke, hvilken forskel Danmarks hjælp gør for ukrainerne, og hvilket taknemmelighed de modtager den med.

Men selvom vi skal hjælpe ukrainerne med deres umiddelbare behov her og nu, skal vi ikke miste blikket for den længere horisont. Vi skal skabe et grønnere, stærkere og mere uafhængigt Ukraine. Det vil Ukrainerne gerne have Danmarks hjælp til. Og vi vil hellere end gerne give den.