Gå til indhold

Din t-shirt kommer fra Asien - og den er næppe bæredygtig

Bragt i Altinget 16.08.23
Af Dan Jørgensen, minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik 

Tøjproduktionen ude i verden skal gøres mere grøn. Selvom Danmark er et lille land, kan vi heldigvis gøre en stor forskel ude i verden og hjælpe tøjproduktionen i en mere bæredygtig retning.

Du forsøger måske at leve miljøvenligt. Skruer ned for varmen. Mindsker madspild. Spiser mere grønt og mindre kød. Men hvad med det tøj, du har på? Er det også bæredygtigt? Næppe. Faktum er, at danskerne er storforbrugere importeret tøj fra steder i verden, hvor produktionsformerne mildest talt ikke er gode for vores klima eller miljø.

Det skal vi gøre noget ved. Du kan selvsagt som almindelig forbruger være opmærksom på, hvad du køber, og hvor meget du køber. Det vil være godt. Flere og flere går også mere i genbrugstøj, hvilket bestemt også er et skridt i den rigtige retning. Men skal vi samlet set for alvor gøre en forskel, er det også nødvendigt mere strukturelt at påvirke produktionsformerne i de lande, vi importerer tøj fra.

For nylig besøgte jeg en tøjfabrik i Bangladesh, som producerer tøj til flere danske tøjfirmaer. Fabrikken er en blandt 200 grønne tøjfabrikker i Bangladesh, som Danmark bistår i sin grønne omstilling gennem initiativet ’Partnership for cleaner textiles’. Et initiativ, der skal gøre tøjproduktionen mere bæredygtig, så det belaster klimaet og miljøet mindre.

Her så jeg fabrikkens moderne faciliteter, og faldt over en t-shirt, som kunne genkende fra den butik, hvor jeg selv køber det meste af mit tøj her i Danmark.

Sådan er verden nemlig skruet sammen i dag: De produkter, som vi danskere tager ned fra hylderne i den lokale tøjbutik, bliver ofte produceret på den anden side af kloden i lande med helt andre klima- og miljøstandarder end vores egne. Og selvom vores t-shirts hjemme i tøjskufferne ikke officielt indgår i det danske CO2-regnskab, har vi danskere et medansvar for alle vores forbrugsgenstande, som bliver produceret andre steder i verden.

Omkring 95 procent af de drivhusgasser, der bliver udledt fra vores forbrug af tøj og tekstiler, bliver nemlig udledt i udlandet.

FN vurderede i 2018, at tøjindustrien stod for omkring en tiendedel af kulstofudledningerne i verden og en femtedel af de globale spildevandsudledninger. Det er næsten lige så store udledninger som alt vejtransporten i verden eller opvarmningen af alle husholdninger. Og det er særligt os velhavende lande, der har et medansvar for det.

Derfor arbejder vi fra dansk side for at bidrage til den grønne omstilling i hele verden. Ikke mindst i de lande, som er med til at producere alle de ting, vi danskere køber.

Som en del af min rejse indgik jeg en aftale om en ny grøn handlingsplan med Bangladeshs miljøminister. Aftalen skal blandt andet reducere vandforbruget i tøjproduktionen, sikre mindre urent spildevand og skabe investeringer i grønne energiløsninger. Det er nemlig både afgørende for Bangladesh og for resten af verden, at vi får sikret en mere bæredygtig og klimavenlig tøjproduktion. Danmark har brug for en grønnere produktion af alt det tøj, vi forbruger. Og Bangladesh har brug for at fremtidssikre den industri, som udgør omkring 80 procent af landets eksport.

Aftalen med Bangladesh kan forhåbentligt være første skridt på vejen mod en grønnere tøjindustri. Bangladesh er en af verdens største tøjproducenter, hvor mange af de største modeselskaber får syet deres tøj. Der er omkring 200 grønne tøjfabrikker i landet, og endnu flere er på vej.

I kampen for den grønne omstilling kan vi aldrig glemme, at klimakrisen er global. Den tager ikke hensyn til, om drivhusgasserne bliver udledt i Danmark eller Bangladesh. Derfor skal Danmarks klimaindsats også være global.