Gå til indhold

Når en spånplade gør en forskel i ukraine

Bragt i Nordjyske Stiftstidende 25.01.23.

Af Dan Jørgensen, minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik

Krigen i Ukraine er på alle måder forfærdelig. Fra dansk side gør vi, hvad vi kan for at hjælpe med at opfylde de mest betale behov for befolkningen i landets bombede byer. Og på sigt skal der gang i økonomien og hverdagslivet igen. Spånpladen er på mange måder billedet på livet i Ukraine i lige nu.

Jeg så spånplader overalt, da jeg besøgte havnebyen Mykolaiv i forrige uge. Ukrainerne bruger dem som erstatning for de vinduer og døre, som er blevet ødelagt af russiske angreb. Dem har der været frygteligt mange af. Det er kun få uger siden, at byen sidst blev ramt af missilangreb og langt de fleste bygninger og huse bærer præg af krigshandlinger. Flere bygninger er helt ødelagte efter at været blevet ramt direkte af et missil. Andre står delvist tomme, fordi vinduer er sprængt itu af kraftige eksplosioner. Og med temperaturer der ofte kommer langt under frysepunktet, er det åbenlyst, at spånpladen er vigtig for at holde kulden bare lidt ude af de ukrainske hjem. 

 

Rusland har bombet en stor del af den kritiske infrastruktur i og omkring Mykolaiv. Da vi i den danske delegation besøgte en reetableret vandstation, tog en grædende bedstemor imod os. Der er akut brug for rent drikkevand, og kvinden græd af taknemmelighed, fordi Danmark har hjulpet med genetablere vandstationen. Det har betydet, at hun og hendes naboer ikke skal vente på, at nødhjælpen kommer med vand på flasker. I stedet kan de nu tappe rent drikkevand direkte fra hanen. Krigens rædsler skaber stor utryghed og sorg. Taknemmeligheden er derfor stor, når lande som Danmark hjælper med at lette livet og skabe håb for ukrainerne. 

 

Nogle af de mange spånplader, jeg så under mit besøg, er en del af Danmarks bidrag til byen. Og der er stort behov for dem i byer som Mykolaiv, der er blevet massivt bombet af Rusland. Men spånpladerne er trods alt en midlertidig løsning. Den løser nogle problemer nu og her. Men på sigt skal de erstattes af rigtige vinduer. Bygningerne skal isoleres ordentligt. Og varmen i ukrainernes huse skal komme fra Ukraines egne grønne energikilder. Hvis vi skal nå dertil, kræver det både planlægning og flere ressourcer. Det var også derfor, at jeg var i Mykolaiv i sidste uge. Sammen med Ukraines minister for genopbygning, Mykolaivs guvernør, regionsforkvinden og borgmesteren drøftede vi konkret, hvordan Danmark kan gøre endnu mere for at støtte op om genopbygningen af Mykolaiv. 

 

Det bliver et langt sejt træk, men Danmark står side om side med ukrainerne i deres kamp for at få hverdagslivet tilbage. Danmark har - efter forespørgsel fra Ukraines præsident Zelenskyj - taget et særligt ansvar for netop Mykolaiv, og derfor kommer vi til at investere tid, kræfter og midler i at støtte byens langsigtede genopbygning. Vi vil i mellemtiden fortsætte vores indsats med her og nu for at øge adgang til rent drikkevand, varme og elektricitet.

 

Alt sammen går hånd i hånd med det arbejde, vi – sammen med danske virksomheder og eksperter –lægger i at hjælpe bystyret med at finde de rette midler og den ekspertise, som kan genopbygge byen bedre og grønnere. Vi håber, at hjælpe Mykolaiv til at blive en foregangsby for et reformeret og grønt Ukraine. Det er en lang vej, som nu er startet med spånplader, men gerne skal slutte med energieffektive bygninger og grønne løsninger.