Gå til indhold

danmark er blandt de lande, der løfter det største ansvar i verden

Bragt i Berlingske d. 08.04.2022

Af Flemming Møller Mortensen, udviklingsminister og minister for nordisk samarbejde (S)

 

Lige nu er 10 millioner ukrainere drevet på flugt, enten internt i Ukraine eller ud af deres hjemland. Det svarer rundt regnet til hele Sveriges befolkning. Det er meget svært at begribe omfanget af den her krise. Derfor hjælper Danmark også på flere fronter. Vi leverer for det første humanitær og civil støtte inde i Ukraine og til nabolandene. Og for det andet hjælper vi ukrainske flygtninge her på dansk jord.

Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget ukrainer-loven, som blandt andet betyder, at vi hjælper de ukrainske flygtninge med midler fra udviklingsbistanden. Ud over Socialdemokratiet drejer det sig om Venstre, SF, Det Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Kristendemokraterne, som dermed har besluttet, at der skal omprioriteres 2 mia. kr. inden for udviklingsbistanden, som der står i ukrainer-loven.

Den beslutning kritiserede en række civilsamfundsorganisationer her i avisen d. 4. april. Det har dog i 30 år været praksis at opgøre visse udgifter til flygtningemodtagelse i Danmark som udviklingsbistand, hvilket er helt inden for det internationale regelsæt på området.

Derudover flugter de omprioriteringer, vi laver nu, fuldstændig de politiske sigtelinjer, som ligger i den udviklingspolitiske strategi, som otte partier i Folketinget står bag. Nemlig at flygtninge hjælpes bedst i deres nærområder. Nu er vi i Danmark selv blevet et nærområde. Derfor er det kun naturligt, at vi bruger midler fra udviklingsbistanden til at hjælpe flygtninge fra Ukraine her i Danmark.

Når det er sagt, vil jeg ikke lægge skjul på, at det ikke er nemme omprioriteringer, som følger af ukrainer-loven. Jeg er meget bevidst om, at verdens ubalancer er ikke blevet mindre af, at Rusland har invaderet Ukraine. Fødevarepriserne stiger. Corona-pandemien trækker stadig dybe spor mange steder i verden i form af større fattigdom. Og kriserne i Afghanistan, Syrien og Sahel i Vestafrika er der stadig.

Jeg vil derfor også minde om, at Danmark er et af de meget få lande, der lever op til FN’s målsætning om at give mindst 0,7 pct. af BNI i udviklingsbistand. Det har vi gjort i mere end 40 år, og det bliver vi ved med. Det er der et bredt politisk flertal, der støtter op om. Dermed er vi blandt de lande, der løfter det største ansvar i verden.