Gå til indhold

Danmark støtter Afrikas adgang til vacciner

Bragt i Jyllands-Posten d. 20.03.2022

Af Flemming Møller Mortensen, udviklingsminister og minister for nordisk samarbejde (S)

Den fortsatte mangel på COVID-19-vacciner i udviklingslandene skyldes EU’s manglende vilje til at suspendere producenternes vaccinepatenter. Det skrev Trine Pertou Mach, politisk chef i Oxfam IBIS, her i avisen d. 25. februar. Hun skriver blandt andet, at kun 11 procent af befolkningen i Afrika har fået deres første to vaccinestik på grund af manglende vaccineadgang.

Lad mig allerførst slå fast: Verdens udviklingslande skal have bedre adgang til vacciner. Det er en udfordring, vi skal løse. Men jeg bliver samtidig nødt til at påpege, at Trine Pertou Mach tager fejl, når hun entydigt peger på, at det er den manglende frigivelse af patenter, som er problemet. 

For det første er regeringen ikke imod forslaget om en ”TRIPS waiver” af ideologiske årsager. Vi er klar til at se på alle forslag, der kan øge vaccineadgangen verden over. Når vi, ligesom de øvrige EU-lande, ikke støtter Indiens og Sydafrikas forslag om et fundamentalt opgør med patentsystemet, skyldes det, at patenter ikke er nok til at løse de mange udfordringer med at sikre vacciner til alle. Vaccineproduktion kræver ikke blot ”opskriften”, men også højt specialiseret kvalitetskontrol, produktionsudstyr, knowhow og råmaterialer. EU har fremsat forslag om at fjerne handelsbarrierer, såsom eksportrestriktioner, samt at gøre brugen af tvangslicenser lettere og hurtigere. Det er et potentielt meget effektivt forslag, og derfor støtter vi det fra dansk side. Jeg håber og tror på, at der meget snart kan findes et rimeligt kompromis i patent-spørgsmålet og dermed en god løsning, som kan gøre en reel forskel. 

For det andet er produktion af vacciner ikke længere den største flaskehals. Det er derimod den manglende udrulningskapacitet. African Centres for Disease Control and Prevention (Africa CDC) har for nylig understreget, at det vil blive nødvendigt at sætte vaccinedonationer på pause, mens afrikanske lande får udrullet de vacciner, de allerede har modtaget, og samtidig får styrket deres udrulningskapacitet. Vi skal ikke sende vacciner til lande, som ikke kan bruge dem. 

For det tredje har Danmark og EU støttet Afrikas adgang til vacciner helt fra starten af pandemien. Danmark har indtil videre doneret ca. 7 mio. vaccinedoser til Afrika, hvoraf ca. 6,6 mio. er blevet doneret gennem COVAX. Donationerne er gået til Kenya, Algeriet, Marokko, Mali, Libyen, Rwanda, Egypten, Sierra Leone, Ghana, Zambia, Uganda, Etiopien og den Centralafrikanske Republik. EU har siden pandemiens begyndelse sendt over 140 mio. vaccinedoser til Afrika og har ligeledes forpligtet sig til at donere 1 mia. euro til fremstilling af vacciner og lægemidler i Afrika. 

Herudover støtter EU rent faktisk udviklingen af lokal produktionskapacitet i bl.a. Afrika, hvor seks lande vil modtage den nødvendige teknologi til fremstilling af mRNA-vacciner. Det sker via et knudepunkt for mRNA-teknologioverførsel hos Afrigen i Cape Town, der står for udveksling af teknikker med WHO og lokale producenter, samt uddannelse og finansiel støtte til opbygningen af vaccineproduktion.  Team Europe er – foruden verdens største donor og eksportør af vacciner – den vigtigste bidragsyder til dette initiativ. 

Lad mig afslutningsvis slå fast, at det ikke er vaccinerne i sig selv, men derimod vaccinationen – altså det at få nålen stukket i en arm på et menneske – som redder liv. Det var også det budskab, som blev fremført på topmødet mellem EU og den Afrikanske Union så sent som for en måned siden. Danmark har løbende støttet udviklingslandene gennem donation af vacciner og støtte til indkøb af vacciner. Og vi har bidraget til øget udrulningskapacitet. Alt sammen for at få så mange vacciner i armene på folk verden over som overhovedet muligt. Den globale håndtering pandemien er yderst kompleks. Derfor er det også vigtigt, at vi ikke forfalder til lette løsninger.