Danske organisationer gør en kæmpe forskel i Ukraine
Bragt i Nordjyske Stiftstidende d. 08.09.22
Af Flemming Møller Mortensen, udviklingsminister og minister for nordisk samarbejde (S)
I Danmark kan vi noget med nødhjælp. Det danske civilsamfund har fra starten af Putins angrebskrig leveret en imponerende indsats med omsorg og beskyttelse i Ukraine. Store som små organisationer har leveret akut nødhjælp, fx i form af mad, tæpper, hygiejnepakker, nødrationer, minerydningsudstyr, kontanter og krisehjælp.
Børnene og familierne har været i fokus. Krigen har sat dybe ar på sjælen for de mange berørte, som har været udsat for både daglige bombeangreb og splittelsen af familier. Psykosocial støtte har fra starten været tilbudt af ADRA, Dansk Røde Kors, Dignity, Plan Børnefonden og Red Barnet. Caritas og SOS Børnebyerne har hjulpet børn på flugt. I nabolandet Moldova tilbyder Plan Børnefonden krisehjælp til dem, der er flygtet over grænsen. Dansk Flygtningehjælp har været på pletten langs flugtruterne og skabt trygge tilflugtssteder, og Mission Øst har ydet traumebehandling til ofre, der er flygtet fra bombardementer. Samtidig har organisationen International Media Support støttet ukrainske journalister i at dokumentere krænkelser på civile Ukraine. En dokumentation, som bliver afgørende, den dag gerningsmændene bliver stilles til ansvar.
Det gør mig stolt at se, hvordan organisationerne hurtigt og dygtigt har hjulpet krigens ofre. Kort efter krigens udbrud etablerede Danmark en strakspulje til de organisationer, der kunne rykke hurtigt ud med akut nødhjælp. Indtil nu er der fordelt 115 mio. kr., og jeg tror desværre ikke, vi har udbetalt det sidste.
I sidste uge mødtes jeg med alle disse dygtige danske civilsamfundsorganisationer for at lytte til deres erfaringer fra Ukraine. En særlig styrke ved den indsats, de danske organisationer har leveret, har været deres evne til at arbejde sammen med ukrainske partnerorganisationer og derved støtte og styrke det lokale civilsamfund. Den ukrainske afdeling af Røde Kors har for eksempel oplevet massiv medlemstilslutning, hvilket meget fint illustrerer, hvordan civilsamfundet er blevet mobiliseret.
De danske organisationer har også været med til at holde gang i by- og foreningslivet. Folkekirkens Nødhjælp var hurtige til at opstille suppekøkkener, så folk har kunne få et varmt måltid i rolige omgivelser. Andre af de danske organisationer som CARE og Dansk Flygtningehjælp har fordelt kontanter, så forældre har kunnet skaffe mad på bordet til deres børn, ligesom at Ulandssekretariatet og 3F hurtigt kunne stille trygge overnatningsfaciliteter til rådighed. Indsatserne viser, hvordan nødhjælpsindsatser kan drage fordel af den lokale virkelyst.
De danske organisationer er også rykket ud for hjælpe med de lange seje træk. Det massive bombardement af Ukraine har efterladt ammunition og miner på marker, veje og i beboelsesområder. Det gør det svært for ukrainere at vende tilbage, ligesom det gør det svært at få nødhjælpen frem til de allermest lidende. Sammen med ukrainerne har Dansk Flygtningehjælp været med til at rydde områder for eksplosiver. Også Folkekirkens Nødhjælp har startet informationsarbejdet omkring faren fra miner.
Meget er gjort, men der er stadig enorme udfordringer. En af dem er at gøre klar til den barske vinter med temperaturer langt under frysepunktet. Gennem Investeringsfonden for Udviklingslandene, IFU, arbejder Danmark blandt andet på en nødrenovation af et fjernvarmeværk i Kremenchuk sydvest for Kyiv, og så arbejder vi på at sikre nødvandsforsyning til Mykolaiv. Med sønderbombede beboelsesområder og huse uden tage og vinduer er det afgørende at skabe varme steder, hvor de mange fordrevne kan søge tilflugt fra krigen og kulden. Men det er ikke nemt. Det har været svært at få materiale ind i landet på grund af bombardementer og ødelagte veje og jernbaner. Samtidig er det også en udfordring med den store asbestbeholdning i bygningsmateriale, som efter bombardementer er frigivet og nu forurener luften.
Igen har organisationerne været udrykningsparate. Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp arbejder benhårdt på at indkøbe vinduer, renovere tage og installere varme og vand. Håndværkerhold kører fra hus til hus for at renovere de værste skader. Der arbejdes også på at gøre skoler og andre offentlige bygninger i stand til at huse større grupper af mennesker.
De danske organisationer og deres medarbejdere i Ukraine gør en kæmpe forskel. De er en uundværlig del af den hjælp, Danmark som helhed giver i Ukraine, og som næste år gør, at Ukraine står til at blive det største modtagerland af dansk bistand overhovedet.