Gå til indhold

i hjertet af unicef's globale indsatser: fejring af verdens største humanitære varelager i København

Bragt i Frederiksborg Amtsavis d. 15.02.2022

Af Flemming Møller Mortensen, minister for udviklingssamarbejde (S) og Etleva Kadilli, direktør for UNICEF's Supply Division

 

I Københavns Havn ligger verdens største humanitære varelager – UNICEF Global Supply Hub. Et topmoderne anlæg, der er otte etager højt, dækker et område på tre fodboldbaner og er bemandet af mere end 500 medarbejdere. Det humanitære varelager er grundlaget for en lang række af UNICEFs aktiviteter og indsatser rundt om i verden. Og så har det været helt centralt for FN’s arbejde med den globale udrulning af COVID-19-vacciner. I år fylder det 60 år.

Her 60 år efter, at det humanitære varelager åbnede dørene i København, er vores ansvar for at beskytte børns rettigheder og trivsel mere presserende end nogensinde. COVID-19-krisen har påvirket børn i et omfang uden sidestykke. 100 millioner flere børn er blevet skubbet ud i fattigdom. Skolelukninger har sat en milliard børn i fare for at komme bagud. Derudover anslås det, at der kan komme op mod 10 millioner flere børneægteskaber inden udgangen af årtiet, som direkte følge af pandemien. Disse tal er dybt nedslående. Sammen med konsekvenserne af klimaforandringerne og det stigende antal konflikter rundt i verden, betyder det samlet set, at flere børn end nogensinde før i dag har brug for akut beskyttelse og humanitær bistand.

Danmark er en af UNICEFs mest trofaste støtter og rangerer konsekvent i top fem blandt største statslige donorer pr. indbygger. Vi deler helt centrale prioriteter ift. at fremme børns rettigheder og samarbejder om at opnå FN’s verdensmål samt klimamålene i Paris-aftalen. Sammen med UNICEF optrapper Danmark indsatsen for verdens børn med henblik på, at ingen lades i stikken. Det gør vi bl.a. ved at arbejde for en mere tryg og bæredygtig verden fri for fattigdom. En verden, hvor alle børn er frie for sult og har adgang til rent drikkevand. Hvor alle børn har adgang til skolegang og kvalitetsuddannelse. Hvor alle børn, der rammes af sygdom, kan modtage den nødvendige behandling. Samt hvor marginaliserede børn og særligt piger inkluderes på lige fod og er frie for diskrimination, seksuel vold og misbrug. Arbejdet for at fremme disse fælles mål er afspejlet i Danmarks nye udviklingspolitiske strategi, ”Fælles om Verden”. Og understøttes af Finansloven for 2022, hvor Danmark blandt andet har hævet det faste bidrag til UNICEF til 217 millioner kr. om året.

For at realisere børns rettigheder skal børn have den nødvendige nødhjælp, der gør dem i stand til at overleve, lære, forblive sunde og holde sig varme og trygge. Dette solidariske mål om at levere nødhjælp til verdens børn var grundlaget for Danmarks partnerskab med UNICEF, da den danske regering i 1962 støttede opførelsen af UNICEFs første humanitære varelager i Københavns Frihavn. 60 år senere er det automatiserede varelager i dag helt uden sidstykke verdens største humanitære varelager. Det rummer mere end 1.000 forskellige typer nødhjælp og forsyninger til børn. Den samlede mængde ville kunne fylde 6.000 seks-meters containere – nok til at mætte og på anden vis hjælpe over en kvart million mennesker i tre måneder i enhver akut humanitær nødsituation.

Levering af nødhjælp til verdens børn omfatter en kæmpe global logistikoperation på omkring 10.300 forsendelser hvert år til omkring 150 lande. Og inkluderer vacciner, der når mere end 45 procent af verdens børn. Varelageret i København, og det stærke partnerskab mellem UNICEF og Danmark, står helt centralt for denne globale indsats.

Den største logistiske udfordring i UNICEF’s historie har uden tvivl været leveringen af COVID-19-vacciner gennem det globale vaccinesamarbejde COVAX, der skal være med til at sikre lige adgang til COVID-19-vacciner i hele verden. Danmark har gennem hjælpepakkerne bidraget med omkring 2,1 milliarder kroner til COVID-19-relaterede initiativer i udviklingslande. Oven i dette har Danmark givet tilsagn om at donere mere end 10 millioner vaccinedoser, der hovedsageligt skal leveres via COVAX. 6,3 millioner af disse doser er allerede blevet leveret til 18 forskellige lande.

I januar 2022 rundede UNICEF og COVAX levering af over en milliard dosis COVID-19-vacciner til verdens fattigste lande. Denne vigtige milepæl afspejler vores fælles solidaritet og forpligtelse til princippet om, at ingen er sikre, før alle er sikre.

Det humanitære varelager i København symboliserer et stærkt partnerskab mellem UNICEF og Danmark, som i mere end 60 år har sat børns rettigheder og velvære i centrum. Det er et partnerskab, som - i skyggen af COVID-19, klimaforandringer og et stigende antal konflikter - i dag står mere centralt end nogensinde. Og et partnerskab, som i de næste 60 år vil skulle styrkes endnu mere. Med det fælles mål om at skabe en mere solidarisk, tryg og bæredygtig verden, der bekæmper ulighed, og hvor alle børn er frie for fattigdom, sult og diskrimination.