Gå til indhold

Regeringen omprioriterer 2 milliarder til ukrainske flygtninge

Bragt i Nordjyske Stiftstidende d. 27.03.2022

Af Flemming Møller Mortensen, udviklingsminister og minister for nordisk samarbejde (S)

 

Krigen i Ukraine har udløst den største flygtningekrise i Europa siden Anden Verdenskrig. Lige nu er 10 millioner mennesker drevet på flugt, enten internt i Ukraine eller ud af deres hjemland. Det svarer rundt regnet til hele Sveriges befolkning.

Det er meget svært at begribe omfanget af den her krise. Den menneskelige tragedie er enorm. Derfor hjælper Danmark også på flere fronter. Vi leverer for det første humanitær og civil støtte inde i Ukraine og til nabolandene. Og for det andet hjælper vi ukrainske flygtninge her på dansk jord.

Begge dele gør vi via udviklingsbistanden. Det er der ikke noget nyt i. Det har været fast praksis under skiftende regeringer de sidste 30 år at anvende bistanden til at hjælpe flygtninge her i Danmark. Helt i overensstemmelse med internationalt gældende retningslinjer.

Otte partier i Folketinget står bag den særlov, som betyder, at vi nu skaber rammerne for at hjælpe 20.000 ukrainske flygtninge med midler fra udviklingsbistanden. Ud over Socialdemokratiet drejer det sig om Venstre, SF, Det Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Kristendemokraterne.

Det betyder, at vi er blevet nødt til at tage nogle hårde beslutninger. For når bruger pengene til at hjælpe ukrainske flygtninge her i Danmark, kan de ikke bruges andre steder i verden. Derfor har vi nu omprioriteret to milliarder kroner fra udviklingsbistanden. De skulle blandt andet have været brugt på andre nærområder til krige og kriser og til grøn bistand, blandt andet i Afrika og Mellemøsten.

Baggrunden for denne omprioritering er, at det er regeringens politik, at flygtninge skal hjælpes i deres nærområder. Det er også en af kongstankerne i den udviklingspolitiske strategi, som otte af Folketingets partier står bag. Nu er Danmark desværre selv blevet et nærområde til et land i krig. Og med det følger et særligt ansvar for at hjælpe flygtninge her på dansk jord.

Vi har fundet pengene hertil efter en nøje gennemgang af bistanden, hvor vi har søgt at fastholde den strategiske retning for udviklingssamarbejdet, som fastlagt i den udviklingspolitiske strategi. Samtidig har vi haft øje for igangværende aktiviteter, vores partnere og Danmarks internationale forpligtigelser. Vi har set på, hvor vi kan udskyde projekter til næste år og omprioritere så hensynsfuldt, som muligt. Vi har samtidig friholdt den humanitære indsats og indsatsen i og omkring Ukraine.

Men jeg bliver også nødt til at sige, at der desværre ikke er nogen grund til at tro, at vi har set enden på flygtningestrømmen ud af Ukraine. Så vi kan sagtens ende med at skulle hjælpe flere ukrainske flygtninge her i Danmark, end vi først havde regnet med. Derfor skal vi være parate til at træffe endnu flere hårde beslutninger.