Gå til indhold

Naturen har selv løsningerne, hvis vi giver den lov

Bragt i Politiken 09.06.2022

Af Flemming Møller Mortensen, udviklingsminister (S), Lea Wermelin, miljøminister (S) og Bruno Oberle, generaldirektør IUCN

 

På tærsklen til den danske sommer med lyse nætter og grønne bøgetræer sætter vi formentlig alle ekstra pris på naturen. Men den er under pres. Ifølge den Internationale Union for Naturbeskyttelse (IUCN) er næsten en tredjedel af de vurderede arter udryddelsestruede, og menneskers overudnyttelse af planetens naturressourcer er hovedårsag til biodiversitetskrisen.

Herhjemme har vi de seneste år oplevet flere voldsomme storme og oversvømmelser, og vi kan på globalt plan forvente mere ekstremt vejr som konsekvens af klimaforandringerne. Katastroferne forværres af nedbrudte økosystemer, der ikke som før kan stå imod og beskytte os mod naturens kræfter.

Den gode nyhed er, at naturen rummer et enormt potentiale til at vende udviklingen. Med naturbaserede løsninger kan vi beskytte økosystemerne og på samme tid imødegå nogle af de største samfundsmæssige udfordringer som klimaforandringer, den globale fødevarekrise og fattigdom.

Naturbaserede løsninger bygger på naturens egen evne til at reducere Co2-udledning og tilpasse sig klimaforandringer. Sunde skove, ålegræs, koralrev, mangrover og vådområder kan lagre store mængder Co2 og er afgørende for beskyttelsen af byer, kyster og lokalsamfund. Skove og planter stabiliserer jorden og reducerer risikoen for jordskred. Vådområder hjælper med at regulere og minimere oversvømmelser. Klitter og mangrover beskytter mod stormflod og cykloner. Og sunde koralrev reducerer bølgers størrelse under storm og reducerer ødelæggelser på land.

Et godt eksempel fra IUCN’s arbejde er etableringen af skov i Tchad. Her beskytter man ikke kun naturen, giver den mulighed for at opsamle Co2 og sikrer levesteder for vilde dyr og planter, men skaber også mulighed for skovlandbrug, biavl og udnyttelse af lægeplanter som aloe vera. Alt sammen til direkte gavn for næsten 6.000 lokale og med positive konsekvenser for flere end en halv mio. mennesker. Det er en påmindelse om, hvad vi får tilbage, når vi investerer i naturen.

FN’s biodiversitetskonvention skal i år vedtage nye, globale naturmål. Vi skal fra dansk side gå i front med målsætninger om globalt at sikre beskyttelse af 30% af landjorden og 30% af havområderne i 2030. Det er også afgørende, at den nye aftale beskytter oprindelige folks rettigheder og inkluderer deres store viden om bæredygtig brug af naturens ressourcer. Kort sagt: Vi skal have en ambitiøs aftale.

Fra 2023 vil mindst 5% af den danske bistand til udviklingslandene gå til biodiversitets- og miljørelaterede indsatser. Vi vil bl.a. støtte FN’s Årti for Genopretning af Økosystemer, og vi vil øge støtten til FN’s Miljøagentur, UNEP. Samtidig er naturbaserede løsninger en prioritet i vores arbejde i de store klima- og miljøfonde, i internationale natur- og miljøorganisationer som IUCN og ikke mindst i vores strategiske partnerskaber med grønne danske civilsamfundsorganisationer.

På trods af klima- og biodiversitetskrisernes dystre udsigter fortæller videnskaben os, at der er håb. Med politisk kapital og stærke partnerskaber kan målet nås. Vi skal arbejde med og ikke mod naturen – og der er intet alternativ.