Gå til indhold

Fremtidens økonomiske diplomati har tre bundlinjer

Bragt i Børsen d. 24.02.2022

Af Jeppe Kofod, udenrigsminister (S)

 

Dansk økonomi buldrer frem. Eksporten er i dag højere end før COVID-19 ramte os. Vores eksport, som omkring 800.000 danske arbejdspladser afhænger af, bidrager til både velfærd og gode jobs. Men vækst er ikke et mål i sig selv. Vi har endnu større ambitioner på Danmarks vegne.


Derfor lancerer Regeringen nu en handlingsplan for Danmarks økonomisk diplomati, hvor vi for første gang introducerer en tredobbelt bundlinje, som afspejler sig i de mere end 100 konkrete handlingspunkter, planen bygger på. Det er værdier som sociale rettigheder og bæredygtighed, der kendetegner os og som vores kompetencer bygger på. Det er de værdier, vi vil løfte i verden.


Med handlingsplanen kombinerer vi fokus på en stærk dansk økonomi med fremme af global bæredygtig omstilling og arbejdstagerrettigheder. Eksporten skal drejes i en endnu mere bæredygtig og social ansvarlighed retning. Den ambition giver mening både for hjernen og hjertet. Vi vil være det gode eksempel og drive en bæredygtig global udvikling med gode arbejdstagerrettigheder fremad. Det fine er, at det samtidigt styrker danske virksomheders konkurrenceevne ude i verden – og det skaber vækst. Bæredygtig vækst.


I Danmark har vi længe samarbejdet med erhvervslivet om bedre miljø, klima og arbejdsforhold. Det har banet vejen for vores nuværende styrkepositioner og konkurrenceevne. Det er der mange gode eksempler på: Mens Danmarks samlede vareeksport er øget med 33 procent over de sidste 10 år, har den grønne eksport i samme periode oplevet endnu hurtigere vækst. Eksporten inden for life science, der bidrager til bedre og mere bæredygtig global sundhed, har også taget et kvantespring i samme periode - og har i øvrigt været afgørende for, at vareeksporten i dag ligger over niveauet fra før Covid-19 ramte os.


For at fremtidssikre det gode offentlige-private samarbejde har jeg inviteret erhvervsorganisationer, fagbevægelse, Erhvervsfremmebestyrelsen, erhvervsministeren og uddannelses- og forskningsministeren til at deltage i et nyt rådgivende organ. Et CEO-forum der skal sikre en strategisk tilgang til opgaverne med blik for, at de nationale og internationale indsatser bindes sammen til gavn for virksomhederne. Sådan at vi i fællesskab får støbt de indsatser ude på eksportmarkederne, der rammer rigtigt, både for danske arbejdspladser og for global bæredygtighed og styrkede arbejdstagerrettigheder og -vilkår. Og således at vi får trukket grønne og videntunge investeringer til Danmark og får styrket innovationen, så Danmark kan blive et globalt fyrtårn for fremtidens grønne løsninger. Og så vi får målrettet vores indsats for en åben, fair og bæredygtig handelspolitik til bedst muligt at understøtte den tredobbelte bundlinje.


Vi styrker også Udenrigsministeriets rådgivning til danske virksomheder, når det kommer til samarbejde med underleverandører, indkøb og sourcing. I dag er vareproduktion ofte opdelt i mange separate led. Design og produktudvikling foretages i ét land, fremstilling af varerne finder sted et andet sted på kloden, muligvis med input fra et tredje land, og markedsføringen kan ske i et helt fjerde. Derfor skal vi have fokus på ikke blot at sikre bæredygtig eksport, men også på grønne og ansvarlige værdikæder. Den økonomiske aktivitet skal foregå på anstændige vilkår - både i og uden for Danmark. Det handler om skarpere analyser, vejledningsindsatser og samarbejde med fagforeninger, brancheorganisationer og NGO’er. Vores rådgivning om markedsmuligheder og om konkrete partnere og leverandører skal også omfatte overvejelser og vejledning om fx arbejdstagerrettigheder eller dokumentation af samlet klimaaftryk. Derfor sender vi nu medarbejdere til Ho Chi Minh City i Vietnam og til Sao Paulo i Brasilien.


Vi arbejder også hårdt i EU, der er vores bedste vej til at ændre på rammevilkår for vores handel med lande uden for EU. Vores indflydelse på EU’s linje for de vilkår har derfor store effekter. Vi arbejder for, at EU går forrest i kampen for bæredygtighed, social ansvarlighed og arbejdstagerrettigheder.


Hensynet til anstændige jobs, arbejdstagerrettigheder og ambitiøse målsætninger inden for grøn omstilling og klima ikke bare er godt for verden, det er også godt for danske virksomheders samlede konkurrenceevne og dermed vores velfærd. Vores værdier og interesser går hånd i hånd. Med afsæt i den tredobbelte bundlinje skal vores økonomiske diplomati i et tæt partnerskab med de private aktører bane vejen for virksomhederne på eksportmarkederne, støtte op om bæredygtige løsninger og sikre, at det sker med respekt for ordenlige arbejdsforhold – både hjemme og ude. Her sætter regeringens nye handlingsplan for økonomisk diplomati kursen for det arbejde, vi tager hul på nu.