Om organisationen
Udenrigsministeriet i København
Udenrigsministeriet i København er en matrix-organisation struktureret efter fem faglige fællesskaber: Udenrigspolitik, udviklingspolitik, handel og investeringer, borgerservice og organisation samt europapolitik og Arktis. De faglige fællesskaber er bygget op om Udenrigsministeriets ressort og består af kontorer i hjemmetjenesten. De faglige fællesskaber er forankret hos én direktør, som har det overordnede ansvar for fællesskabet, herunder at arbejdet i fællesskabet understøtter de politisk fastsatte prioriteter og Udenrigsministeriets løbende prioritering. Hertil kommer juridisk tjeneste og stabsfunktioner, som ledes af hhv. juridisk chef og vicedirektør for ledelse- og stabsfunktioner.
Udenrigsministeriet i verden
Danmark har en række ambassader, der alle er placeret i hovedstæder. Flere af Danmarks ambassader dækker mere end ét land, og antallet og placeringen af ambassader overvejes og prioriteres løbende i lyset af Danmarks udenrigspolitiske interesser og prioriteter.
Danmark har også repræsentationer ved internationale organisationer. Der er eksempelvis EU-repræsentationen i Bruxelles og FN-repræsentationen i New York.
Danmark har ligeledes et antal generalkonsulater, handelskontorer, innovationscentre og repræsentationskontorer. Generalkonsulaterne er typisk placeret i større byer i udlandet og varetager kulturelle og kommercielle opgaver samt hjælper nødstedte danskere. Danmark har eksempelvis generalkonsulater i Hamborg og i Shanghai.
Handelskontorerne er placeret i områder, hvor der er betydelige kommercielle interesser for Danmark. Det kan være i Barcelona eller i Sydney.
Danmark har ca. 350 honorære konsuler. Det er typisk lokale forretningsmænd med en tilknytning til Danmark, der ulønnet hjælper danskere i nødsituationer eller hjælper danske virksomheder. De honorære konsulater er ofte placeret i vigtige havnebyer eller i turistområder.