Udenrigsministeriet i dag
Meget har ændret sig, siden ministeriets stiftelse for 250 år siden. De ansatte er ikke længere ”alene adelige mænd”, men kvinder og mænd - humanister, jurister, journalister, historikere, økonomer, handelsfolk og meget mere. Og så har de fået følgeskab af hundredevis af dygtige lokalansatte på ambassaderne, som med lokalt kendskab og netværk bistår udsendte diplomater med at navigere i værtslandets kulturelle koder og fremme danske interesser.
Den udenrigspolitiske virkelighed er blevet mere kompleks end i 1770. Det stiller store krav til hurtig omstilling, strategisk tænkning og kreativitet i varetagelsen af Danmarks udenrigspolitiske interesser anno 2020. To eksempler er lanceringen af Udenrigsministeriets TechPlomacy-initiativ i 2017, hvor Danmark som det første land i verden valgte at udnævne en Tech-ambassadør til at varetage Danmarks interesser over for globale tech-aktører i erkendelsen af, at den teknologiske udvikling har stigende betydning for Danmark og danskerne. Og senest udnævnte Udenrigsministeriet i 2019 en klimaambassadør og 15 ambassader til særlige klimafrontposter med ambitionen om at arbejde aktivt for global, grøn omstilling og klimahandling. Og selv bidrage til at gøre den danske udenrigstjeneste til en af verdens fem mest bæredygtige inden for de næste fem år.
På trods af forandringerne i- og omkring Udenrigsministeriet de sidste 250 år, er missionen lige så aktuel i dag, som da den blev formuleret for mange år siden: ”at arbejde for Danmarks interesser og værdier i forhold til omverdenen på en måde, der fremmer danskernes frihed, tryghed og velstand samt en mere fredelig og retfærdig verden med udvikling og økonomisk vækst for alle”.
Genlæs Udenrigsministeriets historie på udvalgte områder her