Gå til indhold

Japan

Rejsevejledning opdateret: 08.12.2023 Kl. 12:45

Gyldig: 16.04.2024

Vær opmærksom:
Hele landet.

Brug din sunde fornuft og vær opmærksom på mistænkelig adfærd som du ville være det, hvis du var i Danmark.

Generel anbefaling

De fleste danskere har ingen problemer under besøg i Japan.

Brug din sunde fornuft og vær opmærksom på mistænkelig adfærd, som du ville være det, hvis du var i Danmark.

Hold dig opdateret om situationen i landet før og under rejsen, fx i medierne. Download også Udenrigsministeriets app Rejseklar og tilmeld dig Danskerlisten. Så kan du få besked og nemt komme i kontakt med os, hvis der opstår en alvorlig krise i landet. 

Risiko for terror

Japan har ikke oplevet terrorangreb i nyere tid.  

Terrorister vil kunne forsøge at gennemføre terrorangreb overalt i verden. Angreb vil kunne ske uden varsel på steder, der bliver besøgt af mange mennesker, bl.a. turister. Det kan fx være ved myndigheders bygninger, turistattraktioner, indkøbscentre, markeder, trafikknudepunkter, hoteller, restauranter, caféer, natklubber og barer.

Læs mere om, hvordan du bør forholde dig, hvis du rejser til lande med terrorrisiko.

Kriminalitet

Den generelle risiko for kriminalitet i Japan er lav, men stigende i de større byer. Det gælder især i bydele med mange natklubber og barer, som fx Roppongi og Kabuki-cho (nær Shinjuku stationen) i Tokyo.

Sexchikane mod kvinder er udbredt også på steder, hvor der er mange mennesker, fx i offentlig transport i Tokyo.

Seksuelle overfald og voldtægt er forholdsvis sjældne, men det sker, og det kan være rettet mod turister.

I nattelivet bør du selv købe dine mad- og drikkevarer og altid holde dem under opsyn. Der er risiko for, at der bliver tilsat bedøvende stoffer. Du kan blive udsat for tyveri og/eller overgreb.

Kortvarige kidnapninger (”ekspres-kidnapninger”) kan ske især i de større byer og især på natklubber med mange udlændinge. Offeret bliver tvunget til at hæve penge på sine kreditkort.

Kreditkortsvindel og røverier ved hæveautomater kan ske. Brug ikke en hæveautomat, hvis du ser noget mistænkeligt i nærheden.

Hvis du benytter wifi fra åbne netværk, fx i lufthavnen, på caféer eller på hoteller, kan du risikere at blive mål for hacking.  

Andre sikkerhedsrisici

Du bør holde dig på afstand af opløb og demonstrationer, da de kan udvikle sig voldeligt. 

Der kan være risiko for at blive udsat for radioaktiv stråling i nærheden af Fukushima Dai-ichi atomkraftværket ved byerne Ōkuma og Futaba. Hvis du vælger at rejse i området, bør du grundigt undersøge den aktuelle situation via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau.

Du bør altid følge myndighedernes anbefalinger.

Naturkatastrofer

Risikoen for naturkatastrofer er forholdsvis høj.

Der er risiko for jordskælv, vulkanudbrud og tsunamier i Japan.

Der er risiko for tyfoner i perioden fra juni til december. I den sydlige del af landet er risikoen for tyfoner størst.

Der er risiko for hedebølge i juli og august. 

Der kan ske oversvømmelser og jordskred.

Du bør holde dig opdateret om situationen via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge myndighedernes anbefalinger.

Læs mere om risikoen for naturkatastrofer.

De japanske myndigheder benytter sig af varsling i tilfælde af naturkatastrofer via beskeder til japanske SIM-kort samt via app’en ”Safety tips”. Hent app’en for at modtage engelsksprogede advarsler og nyttig information i tilfælde af en katastrofe. Læs mere om app’en her.

Transport

Du bør være opmærksom i trafikken på samme måde, som du ville være i Danmark. Bemærk. at der er venstrekørsel i Japan. Vær forsigtig med at hidse dig op i trafikken, se afsnittet "Lokale love og sædvaner".

Offentlig transport fungerer godt.

Vi anbefaler, at du kun kører med autoriserede taxaer. Du bør ikke tage imod tilbud om at køre med fremmede.

Lokale love og sædvaner 

Når du rejser i Japan, er du underlagt japansk lovgivning. Regler og procedurer kan afvige meget fra de danske. Straffene er langt hårdere end i Danmark. Det gælder også lovbrud som fx graffiti, hærværk og tyveri. 

Hvis du bliver anholdt, kan du blive tilbageholdt i 20 dage. Denne periode kan fordobles for hvert forhold, du er mistænkt for.  

Behandlingen af din sag ved domstolene kan være langtrukken og bureaukratisk. Du kan risikere, at du ikke må rejse ud af landet, før sagen er afgjort.

Forholdene i fængslerne kan være meget vanskelige.

Besiddelse af alle former for narkotika, selv i små mængder, er strengt forbudt og straffes hårdt.

Det er forbudt at medbringe blade, litteratur, dvd’er og andet af ”anstødelig karakter”, fx pornografi, til Japan.

Nøgenfotografering eller anden adfærd, der kan anses som ”anstødelig” er forbudt på offentlige steder. Du kan risikere at blive anholdt.

Samvær med prostituerede er forbudt. Det kan medføre bøde og evt. fængsel.

Vær forsigtig med at hidse dig op på offentlige steder. I japansk kultur er det ikke accepteret, og du kan blive anset for at tilhøre fx mafiaen. 

Du bør ikke fotografere eller filme sikkerhedsmyndigheder og militære anlæg.

Brug af radio- og scanningsudstyr medbragt fra udlandet, som ikke overholder tilladte japanske frekvenser, er ulovligt.

Du kan ikke være sikker på, at det er muligt at veksle danske kontanter. Læs mere på nationalbanken.dk.

I Japan tales japansk. De lokale myndigheder og befolkningen taler og forstår sjældent meget engelsk.

Særligt om indrejse og ophold

Danmark hjælper danske statsborgere og andre personer med fast ophold i Danmark.

Hvis du har dansk-japansk dobbelt statsborgerskab, siger folkeretten, at du som udgangspunkt ikke kan få dansk beskyttelse (konsulær bistand) over for Japan, hvis Japan ikke går med til det.

Hvis du har dansk-japansk dobbelt statsborgerskab og gerne vil rejse til Japan, skal du på forhånd nøje overveje, om der er forhold i relation til de japanske myndigheder, der gør, at du ikke bør rejse. Det kan fx være ikke-afsonede straffedomme, værnepligt, der ikke er aftjent, eller stempler i pas.

Hvis du bliver anholdt, har du som dansk statsborger krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller et dansk konsulat, hvis du selv ønsker det. Bed om at den danske ambassade eller det nærmeste danske konsulat bliver informeret straks.

Du skal altid kunne vise gyldigt billed-ID. Du bør altid have dit pas på dig og have en kopi af dit pas opbevaret et sikkert sted.

Læs mere om pas- og visumregler.

Sundhedsforhold

Du kan finde generel information om sundheds- og sygdomsforhold hos Statens Serum Institut eller Sundhedsstyrelsen. Du kan også spørge din praktiserende læge og på vaccinationsklinikker.

Læs om, hvordan du får din medicin med på rejsen.

Offentlige hospitaler og lægehjælp i Japan er generelt af god standard.

For mere information, se hjemmesiden for de japanske turismemyndigheder.

Rejseforsikring

Vi opfordrer dig til at tegne en privat rejseforsikring, før du rejser til Japan. Du bør sikre dig, at rejseforsikringen dækker dine behov. En rejseforsikring dækker ikke nødvendigvis alle udgifter eller i alle situationer. 

Læs mere om rejseforsikringer.

Danskere i Japan er hverken dækket af det gule sundhedskort eller det blå EU-sygesikringskort.

Kontakt

Kontaktoplysninger til den danske ambassade og til danske konsulater i Japan.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, hvis du har spørgsmål eller er kommet i en nødsituation i udlandet.

Du kan også downloade vores gratis app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der opstår en krise eller lignende i Japan under din rejse.

Mere information

Før du rejser, kan du evt. kontakte Japans Ambassade i Danmark for yderligere information.

Læs rejsevejledninger fra andre landes udenrigsministerier.

Dato for seneste opdatering

Rejsevejledningen for Japan er senest opdateret den 8. december 2023 med ændringer i afsnittene "Generel anbefaling", "Naturkatastrofer", "Transport" og "Lokale love og sædvaner". Der er ikke foretaget ændringer i sikkerhedsniveauet.

Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.