Gå til indhold

Kenya

Rejsevejledning opdateret: 13.12.2023 Kl. 14:52

Gyldig: 16.04.2024

Vær ekstra forsigtig:
Hele landet undtagen områderne i den orange og den røde bjælke.

Vær til enhver tid opmærksom på din personlige sikkerhed og hold dig opdateret om udviklingen via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau.

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til:
Mandera County, Wajir County, Garissa County og Lamu County, inkl. øerne Lamu og Manda. Undtaget er dog områderne nævnt i den røde bjælke.

Risiciene er så alvorlige, at du bør have særlige grunde til at besøge området/landet. Vigtige forretningsrejser og presserende familiebegivenheder kan få rejsende til at vurdere, at et besøg er nødvendigt.

Vi fraråder alle rejser til:

Grænseområdet mod Somalia og Lamu Countys kyst nordøst for øerne Lamu og Manda til Somalias grænse. 

Meget høj sikkerhedsrisiko. Hvis du vælger at rejse, bør du søge professionel rådgivning.

Generel anbefaling

Når du rejser til Kenya, bør du til enhver tid være opmærksom på din personlige sikkerhed og udvise stor forsigtighed pga. en høj risiko for kriminalitet og terror.

Du bør være særlig forsigtig, hvis du rejser til følgende områder pga. risikoen for kriminalitet: Kystområdet nord for Malindi by op til Lamu County; den østlige del af Tana River County, den nordlige og centrale del af Eastern Province (Moyale, Isiolo, Marsabit) og den nordlige del af Rift Valley Province (Turkana, Samburu og den nordlige del af Laikipia).

Nationalparkerne Samburu, Buffalo Springs og Shaba, nord for byen Isiolo, er beliggende inden for de områder, der er nævnt ovenfor. Hvis du vælger at besøge disse nationalparker, bør du ikke rejse på egen hånd. Benyt kun lokalt anerkendte og veletablerede rejsearrangører. Undgå at rejse, når det er mørkt. De fleste danskere har ingen problemer under besøg i nationalparker i Kenya.

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Mandera County, Wajir County, Garissa County og Lamu County, inkl. øerne Lamu og Mandas, som alle grænser op til Somalia. Risiciene er så alvorlige, at du bør have helt særlige grunde til at besøge områderne.

Vi fraråder alle rejser til grænseområdet til Somalia og Lamu Countys kyst nordøst for øerne Lamu og Manda til Somalias grænse. Der er en høj risiko for terrorangreb og kidnapning. Hvis du vælger at rejse, bør du søge professionel rådgivning.

Hold dig opdateret om situationen i landet før og under rejsen, fx i medierne. Download også Udenrigsministeriets app Rejseklar og tilmeld dig Danskerlisten. Så kan du få besked og nemt komme i kontakt med os, hvis der opstår en alvorlig krise i landet.

Risiko for terror

Der er en høj risiko for terrorangreb i Kenya. Det gælder især i Nairobi, Mombasa, Malindi og i det nordøstlige Kenya. Kenyas militære operationer i Somalia har øget risikoen.

I de senere år har der været en række terrorangreb i landet, især i regioner, der grænser op til Somalia. De har været rettet mod både sikkerhedsmyndigheder, regeringsbygninger og civile mål.

I januar 2020 var der fx et terrorangreb på en kenyansk-amerikansk militærbase i Lamu County.

I januar 2019 blev 14 mennesker, herunder udlændinge, dræbt ved et terrorangreb på hotellet DusitD2 i Westlands, Nairobi.

På mange offentlige steder har myndighederne gjort en indsats for at øge sikkerheden. Ifølge myndighederne har de afværget et antal planlagte terrorangreb.

Angreb vil kunne ske uden varsel på steder, der bliver besøgt af mange turister. Du bør være forsigtig på steder, hvor der er mange mennesker. Det kan fx være ved officielle bygninger, religiøse samlingssteder, turistattraktioner, indkøbscentre, markeder, trafikknudepunkter, hoteller, restauranter, caféer, natklubber og barer.

Vær særlig opmærksom ved religiøse højtider som fx jul, påske og ramadan.

Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om den aktuelle situation via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger.

Læs mere om, hvordan du bør forholde dig, hvis du rejser til lande med terrorrisiko.

Kriminalitet

Du bør være meget forsigtig især pga. risikoen for kriminalitet. Gadekriminalitet som lomme- og tasketyverier er udbredt. Det samme er røverier, voldelige overfald, røverier mod bilister og bilkapringer, især i store byer som fx Nairobi og Mombasa.

Du bør undgå at have dyre smykker og andre ting af høj værdi eller mange penge på dig. Du bør i stedet opbevare dem i en sikkerhedsboks på hotellet. Vær forsigtig, hvis du har din smartphone eller pc fremme på offentlige steder pga. risiko for tyveri.

Vær på vagt over for "falske politibetjente" og "gadebørn" især i Nairobi og "beach boys" i Mombasa og på kysten.

Hvis du bliver udsat for røveri eller overfald, bør du lade være med at gøre modstand og undgå øjenkontakt med gerningsmanden. Kriminelle kan være bevæbnede og på stoffer.

Undgå at færdes i slumkvarterer, medmindre du følges med nogen, der er lokalkendt i området.

Når det er mørkt, bør du ikke færdes til fods og ikke opholde dig på øde steder, fx strande.

I nattelivet bør du selv købe dine mad- og drikkevarer og altid holde dem under opsyn. Der er risiko for, at kriminelle tilsætter bedøvende stoffer og begår tyveri eller overgreb.

Kreditkortsvindel og røverier ved hæveautomater kan ske. Brug ikke en hæveautomat, hvis du ser noget mistænkeligt i nærheden.

Pirateri er en risiko for sejlere i området. For mere info se Søfartsstyrelsens hjemmeside.

Hvis du benytter wifi fra åbne netværk, fx i lufthavnen, på caféer eller på hoteller, kan du risikere at blive udsat for hacking. 

Andre sikkerhedsrisici

Du bør holde dig på afstand af opløb og demonstrationer. De kan udvikle sig voldeligt. Det kan være i forbindelse med valg eller pga. af andre nationale eller internationale begivenheder.

Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger.

Naturkatastrofer

Der er risiko for jordskælv i Kenya.

Der er regntid i perioderne oktober - november og marts - juni. Der kan ske store oversvømmelser og jordskred.

Du bør holde dig opdateret om situationen via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge myndighedernes anbefalinger.

Læs mere om risikoen for naturkatastrofer.

Vejrudsigt findes på hjemmesiden for Kenyas meteorologiske institut.

Transport

Du bør være meget forsigtig i trafikken, især i de store byer, hvor trafikken er tæt og kaotisk. Veje og biler er ofte i dårlig stand, og nogle bilister har hverken kørekort eller forsikring. Der sker mange alvorlige ulykker.

Du bør undgå kørsel uden for de større byer, når det er mørkt.

I de større byer bør du altid køre med låste døre og oprullede vinduer pga. risikoen for kriminalitet. Skjul værdigenstande.

Vær forsigtig med at hidse dig op i trafikken. Uenigheder med andre bilister kan udvikle sig.

Kørsel med busser og minibusser (matatus) er forbundet med risiko for kriminalitet og ulykker. Benyt kun anerkendte selskaber. Ofte er sikkerheden ikke i orden. Risiko for ulykker er også til stede, hvis man benytter motorcykeltaxaer (boda-boda).

Vær opmærksom på risikoen for tyveri ombord på tog.

Du bør aldrig rejse om natten.

Vi anbefaler, at du kun kører med autoriserede taxaer, fx bestilt fra officielle taxaholdepladser, et hotel eller et taxaselskab. Du bør ikke tage imod tilbud om at køre med fremmede.

Lokale love og sædvaner

Når du rejser i Kenya, er du underlagt kenyansk lovgivning. Regler og procedurer kan afvige meget fra de danske. Straffene kan fx være højere.

Behandlingen af din sag ved domstolene kan være langtrukken og bureaukratisk. Du kan risikere, at du ikke må rejse ud af landet, før sagen er afgjort.

Forholdene i fængslerne kan være meget vanskelige.

Besiddelse af alle former for narkotika, selv i små mængder, er strengt forbudt og straffes hårdt.

Rygning på offentlige steder er forbudt, medmindre skiltning tillader det. Det straffes med bøde eller fængsel.

LGBT+ personer bør af hensyn til deres sikkerhed undgå fysiske kærtegn på offentlige steder. Du kan risikere at blive anholdt eller at blive udsat for chikane og overfald. Udvis forsigtighed ved brug af dating apps. Læs mere om at rejse som LGBT+ person

Hvis du opholder dig på kysten uden for turistområderne, bør du vise hensyn med passende påklædning og adfærd. Det gælder især i Mombasa. Vær altid meget opmærksom på din påklædning ved religiøse helligdomme og især under ramadanen.

Befolkningen i Kenyas kystområder er overvejende muslimsk. 

Du må ikke fotografere eller filme offentlige bygninger, ambassader og lufthavne. Hvis du gør det, risikerer du at blive anholdt. Indrejse og flyvning med droner er forbudt uden forudgående udstedt tilladelse. Du kan risikere anholdelse. 

Det er ulovligt at købe, sælge og jage vilde dyr. Det er også forbudt at handle med dele af dyr (fx elfenben) uden tilladelse. Du kan risikere fængsel og/eller bøde.

Du kan ikke være sikker på, at det er muligt at veksle danske kontanter. Læs mere på nationalbanken.dk

Særligt om indrejse og ophold

Danmark hjælper danske statsborgere og andre personer med fast ophold i Danmark.

Hvis du har dansk-kenyansk dobbelt statsborgerskab, siger folkeretten, at du som udgangspunkt ikke kan få dansk beskyttelse (konsulær hjælp) over for Kenya, hvis ikke Kenya går med til det.

Hvis du har dansk-kenyansk dobbelt statsborgerskab og gerne vil rejse til Kenya, skal du på forhånd nøje overveje, om der er forhold i relation til de kenyanske myndigheder, der gør, at du ikke bør rejse. Det kan fx være ikke-afsonede straffedomme, værnepligt, der ikke er aftjent, eller stempler i pas.

Hvis du bliver anholdt, har du som dansk statsborger krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller et dansk konsulat, hvis du selv ønsker det. Bed om, at den danske ambassade eller det nærmeste danske konsulat bliver informeret straks.

Du skal altid kunne vise gyldigt billed-ID. Du kan ikke altid være sikker på, at en kopi af dit pas er tilstrækkeligt. 

Læs mere om pas- og visumregler.

Sundhedsforhold

Du kan finde generel information om sundheds- og sygdomsforhold hos Statens Serum Institut eller Sundhedsstyrelsen. Du kan også spørge din praktiserende læge og på vaccinationsklinikker.

Læs om, hvordan du får din medicin med på rejsen.

Offentlige hospitaler og lægehjælp i Kenya kan være af ringe standard, især uden for de store byer. Der findes gode privathospitaler i de større byer.

Akut læge- og ambulanceassistance er begrænset uden for byerne.

Ved bjergbestigning eller trekking over 3.500 m opererer kommercielle redningstjenester ikke.

Rejseforsikring

Vi opfordrer dig til at tegne en privat rejseforsikring, før du rejser til Kenya. Du bør sikre dig, at rejseforsikringen dækker dine behov. En rejseforsikring dækker ikke nødvendigvis alle udgifter eller i alle situationer. 

Læs mere om rejseforsikringer.

I Kenya er du hverken dækket af det gule sygesikringsbevis eller det blå EU-sygesikringsbevis.

Kontakt

Du kan finde kontaktoplysninger til den danske ambassade i Nairobi og det danske konsulat i Mombasa på ambassadens hjemmeside.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, hvis du har spørgsmål eller er kommet i en nødsituation i udlandet.

Du kan også downloade vores gratis app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der opstår en krise eller lignende i Kenya under din rejse.

Mere information

Før du rejser, kan du evt. kontakte Kenyas ambassade i Stockholm for yderligere information.

Det kenyanske Turistråds hjemmeside.

Læs rejsevejledninger fra andre landes udenrigsministerier.

Dato for seneste opdatering

Rejsevejledningen for Kenya er senest opdateret den 13. december 2023 med ændringer i afsnittene "Generel anbefaling" og "Lokale love og sædvaner". Der er ikke foretaget ændringer i sikkerhedsniveauet.

Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.