Gå til indhold

Uganda

Rejsevejledning opdateret: 22.12.2023 Kl. 11:32

Gyldig: 19.04.2024

Vær ekstra forsigtig:
Hele landet.

Vær til enhver tid opmærksom på din personlige sikkerhed og hold dig opdateret om udviklingen via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau.

Generel anbefaling

Når du rejser til Uganda, bør du til enhver tid være opmærksom på din personlige sikkerhed pga. en høj risiko for terror og kriminalitet. De fleste danskere har dog ingen problemer under besøg i landet.

Militante islamiske grupper er aktive i landet og har stået bag flere alvorlige terrorangreb i de seneste år, herunder på vestlige udlændinge. 

I grænseområderne til den Demokratiske Republik Congo og Sydsudan er der mange flygtninge, og sikkerhedssituationen er ustabil. Det omfatter bl.a. Kasese-distriktet, nationalparkerne Queen Elisabeth, Rwenzori Mountains, Kibale Forest, Semliki, Bwindi og Mgahinga.

Hvis du vælger at rejse til nogle af de områder og nationalparker, som er nævnt ovenfor, bør du være ekstra forsigtig og på forhånd undersøge den aktuelle sikkerhedssituation hos de lokale myndigheder, herunder Uganda Wildlife Authority. Brug anerkendte rejsearrangører og guider med lokalkendskab og erfaring med den type tur, du skal på.

I Karamoja regionen og grænseområderne til den Demokratiske Republik Congo og Sydsudan kan der ske voldelige sammenstød mellem forskellige stammer. Udlændinge er dog normalt ikke mål for disse angreb. Der er risiko for røverier.

Hold dig opdateret om situationen i landet før og under rejsen, fx i medierne. Download også Udenrigsministeriets app Rejseklar og tilmeld dig Danskerlisten. Så kan du få besked og nemt komme i kontakt med os, hvis der opstår en alvorlig krise i landet.

Risiko for terror

Der er en høj risiko for terror i Uganda.  

Terrortruslen kommer især fra militante islamiske grupper og har været stigende i de seneste år.

I oktober 2023 blev to udenlandske turister og en ugandisk guide dræbt i et angreb i Queen Elizabeth National Park. I november 2021 omkom seks personer og 33 blev såret ved eksplosioner i Central Business District (CBD) i Kampala. I oktober 2021 omkom én person og syv blev såret ved en eksplosion på en bar ved Komamboga i Kampala. Islamisk Stat har taget ansvaret for alle tre angreb. 

Angreb vil kunne ske på steder, der bliver besøgt af mange mennesker, bl.a. turister. Det kan fx være ved myndigheders bygninger, religiøse samlingssteder, turistattraktioner, indkøbscentre, markeder, festivaller, trafikknudepunkter, hoteller, restauranter, caféer, natklubber, barer og i offentlig transport.

På offentlige steder, hvor der er mange mennesker, har myndighederne gjort en indsats for at øge sikkerheden. Ifølge myndighederne har de afværget et antal planlagte terrorangreb.

Læs mere om, hvordan du bør forholde dig, hvis du rejser til lande med terrorrisiko.

Kriminalitet

Du bør være meget forsigtig pga. risikoen for kriminalitet og voldelige overfald. Gadekriminalitet, som fx lomme- og tasketyverier, og tyverier fra hotelværelser og biler er særlig udbredt. Tasketyverier foregår ofte fra forbikørende knallerter.

Du bør undgå at have dyre smykker og andre ting af høj værdi eller mange penge på dig. Du bør i stedet opbevare dem fx i en sikkerhedsboks på hotellet. Vær forsigtig, hvis du har dit kamera eller din smartphone fremme på offentlige steder pga. risiko for tyveri.

Du bør undgå at færdes til fods, når det er mørkt.

Hvis du bliver udsat for røveri eller overfald, bør du lade være med at gøre modstand og undgå øjenkontakt med gerningsmanden. Kriminelle kan være bevæbnede og på stoffer.

I nattelivet bør du selv købe dine mad- og drikkevarer og altid holde dem under opsyn. Der er risiko for, at der bliver tilsat bedøvende stoffer. Du kan blive udsat for tyveri og/eller overgreb.

Kreditkortsvindel og røverier ved hæveautomater kan ske. Brug ikke en hæveautomat, hvis du ser noget mistænkeligt i nærheden.

Hvis du benytter wifi fra åbne netværk, fx i lufthavnen, på caféer og på hoteller, kan du risikere at blive mål for hacking. 

Andre sikkerhedsrisici

De ugandiske myndigheder har den 30. november 2021 i gangsat en række militære operationer i de ugandiske regioner som grænser op til Den Demokratiske Republik Congo (DRC) fra nord for Lake Albert i den ugandiske Aura region, ned til nord for Lake Edward i den ugandiske Kasese region. Operationerne sker i samarbejde med myndighederne i DRC og rettet mod Allied Democratic Forces (ADF), som er affilieret med Islamisk Stat, i den østlige del af DRC. ADF formodes at stå bag de terroranslag, der er sket i Uganda den seneste tid. Der er lokale meldinger om eksplosioner i Watalinga territoriet (området omkring Rwenzori bjerget, som ligger på grænsen mellem DRC og Uganda.) Hvis du planlægger en rejse i området bør du holde dig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger.

Du bør holde dig på afstand af opløb og demonstrationer. Der er især risiko for uroligheder, når der bliver afholdt valg.

Demonstrationer kan opstå uden forudgående varsel og udvikle sig voldeligt. Politiet kan bruge tåregas og gummikugler.

Tag ikke alene på safari eller wildlife ture. Du bør kun anvende anerkendte firmaer og guider med lokalkendskab og erfaring med den type af tur, du skal på. Du kan også tage kontakt til Uganda Wildlife Authority forud for din rejse.

Vi anbefaler, at du til enhver tid holder dig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger.

Naturkatastrofer

Risikoen for naturkatastrofer er forholdsvis lav.

I den østlige del af Uganda kan der dog ved kraftig regn være risiko for jordskred. Det gælder særligt i distrikterne i og omkring Mount Elgon National Park.

Læs mere om risikoen for naturkatastrofer.

Transport

Du bør være meget forsigtig i trafikken. Det gælder både i de store byer, hvor trafikken er tæt og kaotisk og på landevejene, hvor især lastbiler og busser ofte kører hasarderet.

Veje og biler er ofte i meget dårlig stand, og mange bilister har hverken kørekort eller forsikring. Der sker mange alvorlige ulykker.

Du bør undgå kørsel uden for de større byer, når det er mørkt. Der er risiko for overfald og ulykker.

I de større byer bør du altid køre med låste døre og oprullede vinduer, da tyveri af fx tasker og telefoner ofte sker fra biler, der holder stille i trafikken.

Vi anbefaler, at du kun kører med autoriserede taxaer. Du bør ikke tage imod tilbud om at køre med fremmede. Du bør så vidt mulig bestille din taxa fra et hotel eller et taxaselskab.

Kør ikke med motorcykeltaxa (boda-bodas) pga. risiko for uheld og overfald.

Lokale love og sædvaner

Når du rejser i Uganda, er du underlagt ugandisk lovgivning. Regler og procedurer kan afvige meget fra de danske. Straffene kan fx være højere.

Behandlingen af din sag ved domstolene kan være langtrukken og bureaukratisk. Du kan risikere, at du ikke må rejse ud af landet, før sagen er afgjort.

Forholdene i fængslerne kan være meget vanskelige.

Besiddelse af alle former for narkotika, selv i små mængder, er strengt forbudt og straffes hårdt. Der er hårde straffe for salg af narkotika.

Det er forbudt at ryge på offentlige steder. Selv som turist risikerer du at blive straffet med bøde og/eller fængsel.

LGBT+ personer bør af hensyn til deres sikkerhed undgå fysiske kærtegn på offentlige steder. Du kan risikere at blive anholdt og straffet hårdt, i visse tilfælde med dødsstraf. Du kan også blive udsat for chikane og overfald. Udvis forsigtighed ved brug af dating apps. Læs mere om at rejse som LGBT+ person.

Du kan ikke være sikker på, at det er muligt at veksle danske kontanter. Læs mere på nationalbanken.dk.

Særligt om indrejse og ophold

Danmark hjælper danske statsborgere og andre personer med fast ophold i Danmark.

Hvis du har dansk-ugandisk dobbelt statsborgerskab, siger folkeretten, at du som udgangspunkt ikke kan få dansk beskyttelse (konsulær hjælp) over for Uganda. Kun hvis Uganda går med til det.

Hvis du har dansk-ugandisk dobbelt statsborgerskab og gerne vil rejse til Uganda, skal du på forhånd nøje overveje, om der er forhold i relation til de ugandiske myndigheder, der gør, at du ikke bør rejse. Det kan fx være ikke-afsonede straffedomme, værnepligt, der ikke er aftjent eller stempler i pas.

Hvis du bliver anholdt, har du som dansk statsborger krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller et dansk konsulat. Bed om at den danske ambassade eller det nærmeste danske konsulat bliver informeret straks.

For at kunne rejse ind i Uganda skal du kunne vise dokumentation for, at du er vaccineret mod gul feber.

Du skal altid kunne vise gyldigt billede-ID. Du bør altid have en kopi af dit pas på dig og opbevare dit pas et sikkert sted.

Læs mere om pas- og visumregler.

Sundhedsforhold

Du kan finde generel information om sundheds- og sygdomsforhold hos Statens Serum Institut eller Sundhedsstyrelsen. Du kan også spørge din praktiserende læge og på vaccinationsklinikker.

Læs om, hvordan du får din medicin med på rejsen

Offentlige hospitaler og lægehjælp i Uganda er af ringe standard, især uden for de store byer.

Akut læge- og ambulanceassistance er begrænset.

Der har tidligere været registreret udbrud af ebola i Uganda. Det seneste udbrud i 2022-2023 blev officielt erklæret afsluttet af WHO og Ugandas regering den 11. januar 2023.

Rejseforsikring

Vi opfordrer dig til at tegne en privat rejseforsikring, før du rejser til Uganda. Du bør sikre dig, at rejseforsikringen dækker dine behov. En rejseforsikring dækker ikke nødvendigvis alle udgifter eller i alle situationer.

Læs mere om rejseforsikringer.

Danskere i Uganda er hverken dækket af det gule sundhedskort eller det blå EU-sygesikringskort.

Kontakt

Du kan finde kontaktoplysninger til den danske ambassade i Uganda.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, hvis du har spørgsmål eller er kommet i en nødsituation i udlandet.

Du kan også downloade vores gratis app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der opstår en krise eller lignende i Uganda under din rejse.

Mere information

Før du rejser, kan du evt. kontakte Ugandas ambassade i Danmark for yderligere information.

Læs rejsevejledninger fra andre landes udenrigsministerier.

Få mere information om sikkerhedssituationen på Ugandas Politis hjemmeside og Twitter (@PoliceUg).

Dato for seneste opdatering

Rejsevejledningen for Uganda er senest opdateret den 22. december 2023 med ændringer i afsnittene "Generel anbefaling", "Risiko for terror" og "Lokale love og sædvaner". Der er ikke foretaget ændringer i sikkerhedsniveauet.

Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.