Gå til indhold

Uganda

Rejsevejledning opdateret: 19.05.2022 Kl. 13:39

Gyldig:03.07.2022

Vær ekstra forsigtig:
Hele landet.

Vær til enhver tid opmærksom på din personlige sikkerhed og hold dig opdateret om udviklingen via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau.

COVID-19 indrejseregler

Du bør læse om indrejseregler i Uganda på ambassaden i Kampalas hjemmeside under 'rejserestriktioner'.

Generel anbefaling

Hvis du rejser til Uganda, bør du til enhver tid være opmærksom på din personlige sikkerhed pga. risikoen for kriminalitet og terror.

I Karamoja-regionen og grænseområderne til den Demokratiske Republik Congo og Sydsudan kan der ske voldelige sammenstød mellem forskellige stammer. Udlændinge er dog normalt ikke mål for disse angreb. Der er risiko for røveriske overfald.

I grænseområderne til den Demokratiske Republik Congo og Sydsudan er der mange flygtninge, og situationen er ustabil. Det omfatter nationalparkerne Queen Elisabeth, Rwenzori Mountains, Kibale Forest, Semliki, Bwindi og Mgahinga.

Hvis du vælger at rejse til nogle af de områder og nationalparker, som er nævnt ovenfor, bør du på forhånd undersøge den aktuelle sikkerhedssituation hos de lokale myndigheder, herunder Ugandan Wildlife Authority. Brug anerkendte rejsearrangører og guider med lokalkendskab og erfaring med den type tur, du skal på.

Rejser i en tid med COVID-19
Udenrigsministeriet farver rejsevejledningerne efter om det er sikkert at rejse ift. konflikt, uro, kriminalitet, terror mv., og ikke efter COVID-19 smittesituationen. 
Du skal være opmærksom på, at der er risiko for smitte med COVID-19 i hele verden.

Du bør læse om indrejseregler, karantæne- og testkrav hos den danske ambassade i Kampala under ’rejserestriktioner’.

Undersøg om din rejseforsikring dækker COVID-19 relaterede udgifter inden du rejser.  

Risiko for terror

Der er høj risiko for terror i hele landet, særligt i hovedstaden Kampala og omegn. Islamisk Stat netværk er til stede i Uganda. Ifølge myndighederne har de ved flere lejligheder afværget et antal planlagte terrorangreb.

Den 23. november 2021 blev fire personer arresteret ved Speke Munyonyo Ressort i Kampala mistænkt for at forsøge at smugle mulige bombedetonatorer ind på Ressorten. Speke Munyonyo er et yndet turistmål og samtidig konferencested for offentlige myndigheder og politiske begivenheder.

Den 16. november 2021 omkom 6 personer, hvoraf af muligvis 3 var selvmordbombere og 33 blev såret ved eksplosioner i Central Business District (CBD) i Kampala. Islamisk Stat har taget ansvaret for angrebet. 

Den 25. oktober 2021 omkom mindst to personer ved en eksplosion relateret til terror i en bus uden for Kampala ved Mpigi.

Den 23. oktober 2021 omkom én person og syv blev såret ved en eksplosion relateret til terror på en bar ved Komamboga i Kampala. Islamisk Stat tog ansvar for angrebet.

Angreb vil kunne ske mod sikkerhedsmyndigheder og andre offentlige myndigheder, herunder disses private boliger og vil også kunne være rettet mod vesterlændinge/turister.

Angreb vil kunne ske uden varsel på steder, der bliver besøgt af mange turister. Du bør derfor være forsigtig på steder, hvor der er mange mennesker. Det kan fx være offentlig transport ind og ud af Kampala (inkl. busser, færger, jernbaner osv.), religiøse samlingssteder, offentlige bygninger, turistattraktioner, indkøbscentre, markeder, hoteller, herunder ressorts og backpacker-hoteller/hostels, restauranter, caféer, natklubber og barer.

Ved mange af disse steder gør myndighederne en indsats for at øge sikkerheden bl.a. gennem øget adgangskontrol.

Læs mere om hvordan du bør forholde dig, hvis du rejser til lande med terrorrisiko.

Kriminalitet

Du bør være meget forsigtig pga. risikoen for kriminalitet og voldelige overfald. Gadekriminalitet, som fx lomme- og tasketyverier, og tyverier fra hotelværelser og biler er særlig udbredt. Tasketyverier foregår ofte fra forbikørende knallerter.

Du bør undgå at have dyre smykker og andre ting af høj værdi eller mange penge på dig. Du bør i stedet opbevare dem fx i en sikkerhedsboks på hotellet. Vær forsigtig, hvis du har dit kamera eller din smartphone fremme på offentlige steder pga. risiko for tyveri.

Du bør undgå at færdes til fods, når det er mørkt.

Hvis du bliver udsat for røveri eller overfald, bør du lade være med at gøre modstand og undgå øjenkontakt med gerningsmanden. Kriminelle kan være bevæbnede og på stoffer.

I nattelivet bør du selv købe dine mad- og drikkevarer og altid holde dem under opsyn. Der er risiko for, at der bliver tilsat bedøvende stoffer. Du kan blive udsat for tyveri og overgreb.

Kreditkortsvindel og røverier ved hæveautomater kan ske. Brug ikke en hæveautomat, hvis du ser noget mistænkeligt i nærheden.

Hvis du benytter wifi fra åbne netværk, fx i lufthavnen, på caféer og på hoteller, kan du risikere at blive udsat for hacking. Læs mere om IT-sikkerhed på rejsen

Andre sikkerhedsrisici

De ugandiske myndigheder har den 30. november 2021 i gangsat en række militære operationer i de ugandiske regioner som grænser op til Den Demokratiske Republik Congo (DRC) fra nord for Lake Albert i den ugandiske Aura region, ned til nord for Lake Edward i den ugandiske Kasese region. Operationerne er i samarbejde med myndighederne i DRC og rettet mod Allied Democratic Forces (ADF), som er affilieret med Islamisk Stat, i den østlige del af DRC. ADF formodes at stå bag de terroranslag, der er sket i Uganda den seneste tid. Der er lokale meldinger om eksplosioner i Watalinga territoriet (området omkring Rwenzori bjerget, som ligger på grænsen mellem DRC og Uganda.) Hvis du planlægger en rejse i området bør du holde dig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger. 

Du bør holde dig på afstand af opløb og demonstrationer. Der er især risiko for uroligheder, når der bliver afholdt valg.

Demonstrationer kan opstå uden forudgående varsel og udvikle sig voldeligt. Politiet kan bruge tåregas og gummikugler.

Tag ikke alene på safari eller wildlife ture. Du bør kun anvende anerkendte firmaer og guider med lokalkendskab og erfaring med den type af tur, du skal på. Du kan også tage kontakt til Uganda Wildlife Authority forud for din rejse.

Vi anbefaler, at du til enhver tid holder dig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger.

Naturkatastrofer

Risikoen for naturkatastrofer er forholdsvis lav.

I den østlige del af Uganda kan der dog ved kraftig regn være risiko for jordskred. Det gælder særligt i distrikterne i og omkring Mount Elgon National Park.

Læs mere om risikoen for naturkatastrofer.

Transport

Du bør være meget forsigtig i trafikken. Det gælder både i de store byer, hvor trafikken er tæt og kaotisk og på landevejene, hvor især lastbiler og busser ofte kører hasarderet.

Veje og biler er ofte i meget dårlig stand, og mange bilister har hverken kørekort eller forsikring. Der sker mange alvorlige ulykker.

Du bør undgå kørsel uden for de større byer, når det er mørkt. Der er risiko for overfald og ulykker.

I de større byer bør du altid køre med låste døre og oprullede vinduer, da tyveri af fx tasker og telefoner ofte sker fra biler, der holder stille i trafikken.

Vi anbefaler, at du kun kører med autoriserede taxaer. Du bør ikke tage imod tilbud om at køre med fremmede. Du bør så vidt mulig bestille din taxa fra et hotel eller et taxaselskab.

Kør ikke med motorcykeltaxa (boda-bodas) pga. risiko for uheld og overfald.

Lokale love og sædvaner

Når du rejser i Uganda, er du underlagt ugandisk lovgivning. Regler og procedurer kan afvige meget fra de danske. Straffene kan fx være højere.

Behandlingen af din sag ved domstolene kan være langtrukken og bureaukratisk. Du kan risikere, at du ikke må rejse ud af landet, før sagen er afgjort.

Forholdene i fængslerne er meget vanskelige.

Det er forbudt at ryge på offentlige steder. Selv som turist risikerer du at blive straffet med bøde og/eller fængsel.

Besiddelse af alle former for narkotika, selv i små mængder, er strengt forbudt og straffes hårdt. Der er hårde straffe for salg af narkotika.

Homoseksualitet er forbudt. Du kan risikere chikane og anholdelse.

Særligt om indrejse og ophold

Se afsnittet Generel anbefaling for COVID-19 relaterede forhold.

Danmark hjælper danske statsborgere og andre personer med fast ophold i Danmark.

Hvis du har dansk-ugandisk dobbelt statsborgerskab, siger folkeretten, at du som udgangspunkt ikke kan få dansk beskyttelse (konsulær hjælp) over for Uganda. Kun hvis Uganda går med til det.

Hvis du har dansk-ugandisk dobbelt statsborgerskab og gerne vil rejse til Uganda, skal du på forhånd nøje overveje, om der er forhold i relation til de ugandiske myndigheder, der gør, at du ikke bør rejse. Det kan fx være ikke-afsonede straffedomme, værnepligt, der ikke er aftjent eller stempler i pas.

Hvis du bliver anholdt, har du som dansk statsborger krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller et dansk konsulat. Bed om at den danske ambassade eller det nærmeste danske konsulat bliver informeret straks.

For at kunne rejse ind i Uganda skal du kunne vise dokumentation for, at du er vaccineret mod gul feber.

Du skal altid kunne vise gyldigt billede-ID. Du bør altid have en kopi af dit pas på dig og opbevare dit pas et sikkert sted.

Læs mere om pas- og visumregler.

Sundhedsforhold

Se desuden afsnittet Generel anbefaling.

Du kan læse mere om coronavirus/COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut. Du bør altid følge Sundhedsstyrelsens råd til forebyggelse af smittespredning.

Du kan finde generel information om sundheds- og sygdomsforhold hos Statens Serum Institut eller Sundhedsstyrelsen. Du kan også spørge din praktiserende læge og på vaccinationsklinikker.

Læs om, hvordan du får din medicin med på rejsen.

Ugandas sundhedsmyndigheder har den 11. juni 2019 bekræftet et tilfælde af ebola i Kasese-distriktet i den vestlige del af landet. Hold dig opdateret via WHO.

Offentlige hospitaler og lægehjælp i Uganda er af ringe standard, især uden for de store byer.

Akut læge- og ambulanceassistance er begrænset.

Rejseforsikring

Vi opfordrer dig til at tegne en privat rejseforsikring, før du rejser til Uganda. Du bør særligt i en tid med COVID-19 sikre dig, at rejseforsikringen dækker dine behov. En rejseforsikring dækker ikke nødvendigvis alle udgifter eller i alle situationer.

Læs mere om rejseforsikringer.

Danskere i Uganda er hverken dækket af det gule sundhedskort eller det blå EU-sygesikringskort.

Kontakt

Du kan finde kontaktoplysninger til den danske ambassade i Uganda.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, hvis du har spørgsmål eller er kommet i en nødsituation i udlandet.

Du kan også downloade vores gratis app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der opstår en krise eller lignende i Uganda under din rejse.

Mere information

Før du rejser, kan du evt. kontakte Ugandas ambassade i Danmark for yderligere information.

Læs rejsevejledninger fra andre landes udenrigsministerier.

Få mere information om sikkerhedssituationen på Ugandas Politis hjemmeside og Twitter (@PoliceUg).

Dato for seneste opdatering

Rejsevejledningen for Uganda er senest opdateret den 19. maj 2022 med ændringer i afsnittet 'Risiko for terror'. Der er ikke foretaget ændringer i sikkerhedsniveauet.

Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.