Danmark i WTO
Ved at tale med én stemme opnår Danmark og de andre EU-lande større gennemslagskraft i internationale handelsforhandlinger. Forud for, at Kommissionen kan tale på vegne af medlemslandene, koordineres den politiske linje gennem drøftelser mellem EU-landene i Bruxelles.
Danmarks WTO-politik
Fra dansk side arbejder man for:
1) at opnå så mange forhandlingsresultater så muligt på multilateralt grundlag, dvs. gældende for alle WTO's medlemslande. Det vil især sige inden for miljøfjendtlige fiskerisubsidier og konkurrenceforvridende landbrugsstøtte;
2) at indgå ambitiøse aftaler på plurilateralt grundlag, dvs. aftaler som forpligter interesserede WTO-medlemmer, og som står åbne for hele medlemskredsen. Det gælder især emner inden for "den moderne økonomi" som f.eks. e-handel, national regulering af tjenesteydelser og investeringslettelse;
3) at opnå enighed om vidtgående reformer af WTO som gør organisationen egnet til at håndtere de udfordringer som nutidens handel og økonomi stiller den overfor, herunder i relation til handel og klima/miljø. EU forventes at fremlægge et omfattende reformforslag i begyndelsen af 2021 som Danmark aktivt vil bidrage til udformningen af.
Læs mere i den handelspolitiske strategi
Læs mere om Danmark i WTO på WTO's hjemmeside
Beslutningsprocessen i Danmark
Udenrigsministeriet varetager den generelle WTO-politik. Det sker i samarbejde med fagministerier og med inddragelse af arbejdsmarkedets parter, civilsamfundsorganisationer mm. Beslutningsprocessen i Danmark består både af en formel og en uformel del.
Formelt fastlægges den danske handelspolitik gennem den danske EU-beslutningsprocedure. Der er etableret et handelspolitisk specialudvalg (HPS), som mødes fast en gang om måneden inden det månedlige møde i den handelspolitiske komité i Bruxelles (Trade Policy Committee).
HPS består af repræsentanter for relevante ministerier og styrelser. Udenrigsministeriet er formand for udvalget og varetager sekretariatsfunktionen. Efter koordination i EU-udvalget forelægges WTO-sager for Folketingets Europaudvalg.
Udover den formelle struktur eksisterer et uformelt konsultationsforum under navnet Handelspolitisk Forum (HPA), hvor interesserede parter inddrages i fastlæggelsen af dansk handelspolitik. Dette forum består af offentlige ministerier, styrelser samt organisationer og NGO’er, som har handelspolitiske interesser.
Se også
Den danske WTO Mission i GenèveKONTAKT
Kontoret for handelspolitik & udenrigsøkonomisk analyse (HPA)
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
DK-1448 København K
E-mail: [email protected]
Tlf: (+45) 33 92 08 21
FOR HENVENDELSER OM EKSPORTBISTAND, MARKEDSINFORMATION M.V. KONTAKT:
Eksportrådet
Asiatisk Plads 2
DK-1448 København K
Hotline: (+45) 33 92 05 00
[email protected]