Kontinentalsokkelkrav i Arktis
En kyststat kan udvide sin kontinentalsokkel ud over 200 sømil, hvis staten kan dokumentere, at en række videnskabelige kriterier er opfyldt. Det følger af FN’s havretskonvention. På den baggrund har henholdsvis Canada, Island, Kongeriget Danmark, Norge og Rusland indsendt dokumentation på store havbundsområder i Arktis.
Rusland indleverede som den første stat i 2001 et sokkelkrav i Arktis, inklusiv Nordpolspunktet, samt supplerende krav i henholdsvis 2015 og 2021. Kongeriget Danmark indleverede sin delsubmission i 2014. Det er den sidste delsubmission af i alt fem områder, som Kongeriget Danmark gør krav på. Canada indleverede sit sokkelkrav i 2019.
Sokkelkravene fra henholdsvis Canada, Kongeriget Danmark og Rusland overlapper betydeligt, herunder ved Nordpolspunktet. Sokkelkrav fra henholdsvis Island og Norge overlapper også med Kongeriget Danmarks sokkelkrav.
FN's Sokkelkommission (CLCS) afsluttede sin behandling og gav positive anbefalinger vedrørende Norges sokkelkrav i 2009, Kongeriget Danmarks delsubmission nord for Færøerne i 2014 og Islands sokkelkrav i 2016.
Det er vanskeligt at forudsige, hvornår CLCS har færdigbehandlet alle arktiske sokkelkrav. Hvis der efter CLCS’ behandling eksisterer overlappende krav mellem nabolande, vil den endelige afgrænsning være genstand for politiske forhandlinger mellem de berørte lande.
Kongeriget Danmark lægger stor vægt på dialog og direkte forhandlinger mellem samtlige relevante stater i forhold til spørgsmål om afgrænsning af overlappende sokkelkrav. Dette er helt i tråd med Ilulissat-erklæringen om regulering og konflikthåndtering i Arktis, som Canada, Kongeriget Danmark, Norge, Rusland og USA har været enige om skal være udgangspunktet for samarbejde i Arktis.
Kongeriget Danmarks kontinentalsokkel overlappede nord for Færøerne med kontinentalsokler fra henholdsvis Island og Norge. Efter forhandlinger undertegnede parterne i Stockholm den 30. oktober 2019 delingsaftaler vedrørende området, og Folketinget gav sit samtykke til aftalerne den 25. maj 2021.