Miljø, Natur og Klima
Grønland og Færøerne har kompetencen vedrørende natur, miljø og klima under hensyn til de forpligtelser, der følger af internationale aftaler, som er bindende for Kongeriget.
Danmark understøtter natur, miljø- og klimamonitoreringen i kongerigets del af Arktis økonomisk gennem Miljøministeriets ordning for miljøstøtte til Arktis samt Klima-, Energi-, Forsyningsministeriets ordning for klimastøtte til Arktis.
Internt i rigsfællesskabet er der et tæt samarbejde om det internationale samarbejde om monitering og vurdering af natur, miljø- og klimaforhold, som er så vigtige for Arktis og for verden som helhed.
Blandt andet foregår der en tæt koordination i arbejdet omkring den Internationale Hvalfangst Konvention, hvor Kongeriget Danmark er medlem af hvalfangstkommissionen IWC, blandt 87 øvrige medlemmer. Her varetages særligt de grønlandske hvalfangstinteresser vedrørende store hvaler under de vilkår, som gælder for oprindelige folks hvalfangst. Desuden koordinerer Danmark tæt sammen med Naalakkersuisut og Færøernes Landstyre de overordnede spørgsmål om global forvaltning af hvaler, herunder bevaring og monitering af hvalbestande. Derudover deltager Danmark i EU's miljøarbejdsgruppe om hvaler, hvor EU forbereder sin linje i forbindelse med IWC-møderne og løbende mødes uformelt med NGO-netværket i spørgsmål om hvalfangst generelt.
Danske, grønlandske og færøske universiteter indgår i og bidrager til en lang række af Arktisk Råds moniteringsarbejder, som er basis for de arktiske landes bidrag til globale natur-, miljø- og klimaaftaler. Det drejer sig konkret om f.eks. den nyeste viden om miljøgifte til Stockholmkonventionen, viden om de arktiske økosystemer til Biodiversitetskonventionen og viden om klimaændringerne i Arktis til Klimakonventionen.
Læs mere om miljøstøtten til Arktis her.
Læs mere om klimastøtten til Arktis her.