Gå til indhold

EU-missioner

EU er engageret i en række militære og civile internationale missioner og operationer rundt omkring i verden. 

EU's internationale missioner og operationer er en del af EU's Fælles Sikkerheds- og Forsvarspolitik (FSFP), som blev lanceret i 1999 med det formål at bidrage til international konfliktløsning, fred og stabilitet. Danmark lægger vægt på, at EU bidrager aktivt til at fremme international fred og sikkerhed. 

Siden den første EU-ledede militære operation i 2003 har EU gennemført over 30 militære og civile missioner og operationer.

EU har pr. februar 2023 9 aktive militære missioner og operationer, som blandt andet bidrager til militær træning til støtte for Ukraine, håndhævelse af våbenembargoen mod Libyen, opretholdelse af en sikker og stabil sikkerhedssituation i Bosnien-Herzegovina og bekæmpelse af pirateri ud for Somalia.

EU har pr. februar 2023 12 aktive civile missioner, som bidrager til stabilitet i svage stater gennem opbygning af bl.a. retsvæsen og politi, grænsesikkerhed, civil administration, forsvaret eller lignende. Missionerne finder sted i EU’s østlige nærområde, Afrika og Mellemøsten.

Se oversigt over EU's igangværende missioner og operationer.

Med 66,9 pct. for afskaffelse af EU-forsvarsforbeholdet ved folkeafstemningen den 1. juni 2022 tiltrådte Danmark formelt EU’s fælles sikkerheds- og forsvarspolitiske samarbejde den 1. juli 2022 og blev en fuldbyrdet del af EU’s sikkerheds- og forsvarssamarbejde. Det betyder, at Danmark nu kan deltage i EU’s militære missioner og operationer samt være med til at præge beslutninger om oprettelse af nye missioner og operationer.

Det første danske bidrag til en af EU’s militære operationer bestod af et helikopterlægebidrag til Operation Althea i Bosnien-Hercegovina fra den 15. oktober til den 20. december 2022. Det danske bidrag kom på baggrund af en hasteforespørgsel fra EU. Danmark har netop besluttet at genudsende helikopterlægebidraget til Operation Althea. Der afsøges løbende yderligere muligheder for danske bidrag til EU’s militære missioner og operationer.

Links, militære missioner og operationer

Links, civile missioner