Gå til indhold

Danmark tager globalt medansvar

Siden 1978 har Danmark levet op til FN's målsætning om at bruge 0,7 % af BNI til udviklingssamarbejde. Det er en konkret måde, hvorpå Danmark er med til at tage ansvar for verdens udvikling.

I 40 år har Danmark gået forrest og sammen med få andre lande levet op til FN’s mål om udviklingsbistand. Hvad betyder det konkret? Bliv klogere på 1 minut i denne film.

 

 

 

Verdensmålene sætter retningen
De 17 verdensmål – som verdens lande vedtog i 2015 – sætter nu og frem mod 2030 rammen for Danmarks udviklingssamarbejde.

Målene går ud på at skabe en verden i balance uden ekstrem fattigdom og i bæredygtig vækst og udvikling – økonomisk, socialt, miljømæssigt – hvor ingen er ladt tilbage.

Et af de lande, hvor Danmark arbejder for at opfylde verdensmålene, er Bangladesh. Danmark og Bangladesh har haft udviklingssamarbejde i 40 år – og der er sket store fremskridt med landet på flere områder. Se Danmarks ambassadør, Mikael Hemniti Winther, fortælle om det i denne film.



Udviklerne i Noakhali

Længe før verdensmålene blev vedtaget, var Danmark også til stede i Bangladesh og forsøgte at skabe bedre levevilkår for især de allerfattigste.

Det var ikke enkelt – og gik ikke altid helt efter planen.

I januar 1986 er journalist Erik Lyngsøe Petersen på rejse i Bangladesh, hvor han møder ingeniør Preben Dissing, der er ansat som Danida-rådgiver på det såkaldte Noakhali-projekt. Projektet var Danidas største og skulle give udvikling til fire millioner mennesker.

Hør her Erik Lyngsøe Petersens reportage fra Noakhali-projektet i Bangladesh.