Gå til indhold

Danidas historie

Siden 1978 har Danmark levet op til FNs anbefaling om udviklingsbistand.

1978 var året, hvor nummeret “Stayin’ Alive” med Bee Gees ramte toppen af verdens hitlister. Det var også det år, hvor dansk udviklingsbistand for første gang passerede det mål, som FN havde sat otte år tidligere: At verdens rige lande skulle give mindst 0,7 procent af landets indkomst til udvikling i de fattigste lande.

Fra overlevelse til bedre liv
Dengang bidrog den danske udviklingsbistand især til at “Stay Alive” – at sikre overlevelse for tusindvis af mennesker. Men udviklingssamarbejdet gik hurtigt fra især at holde i live til at til at skabe vilkår for bedre liv og en sikrere fremtid.

Danmark er ét blandt få lande
I år har Danmark gennem 40 år givet mindst 0,7 procent af vores bruttonationalindkomst til udviklingssamarbejde. Danmark er således et af de få lande i verden, der har fulgt FNs målsætning.

Fortællinger om 40 år i front
For at markere 40 års jubilæet har vi samlet en række fortællinger fra det danske udviklingssamarbejdes historie. Der er lydfortællinger med journalisters øjenvidneberetninger fra Tanzania i 1970’erne og Bangladesh i 1980’erne. Der er historien om, da kvinderne blev opdaget. Der er film om hvordan samarbejdet med Ghana er gået fra bistand til handel. Og der er fortællingen om, hvordan nødhjælpen har ændret sig - selvom katastroferne er de samme.

Dyk ned i historierne. Du kan jo starte med at se filmen ”Side om side”, der koger historien om dansk udviklingssamarbejde ned til knap 3 minutter. Når du har set den, er du blevet mere end 40 år klogere.