Evaluering af forvaltning af dansk udviklingsbistand
Dansk udviklingsbistand og forvaltningen heraf har undergået markante forandringer gennem de sidste 20 år. Fra 2003 skete der en omfattende decentralisering, så ambassader og multilaterale repræsentationer fik et større råderum, og i 2009 blev der gennemført en evaluering af decentraliseringsprocessen og dens implikationer. Siden da er der sket store forandringer, både når det gælder organisatoriske strukturer, de internationale strømninger og fordeling af dansk udviklingsbistand. Eksempelvis blev ca. 60% af dansk udviklingsbistand forvaltet decentralt, mens 40% blev forvaltet fra centralt hold. I 2022 er andelen, der forvaltes decentralt, faldet til ca. 30%.
En evaluering er igangsat for at undersøge ændringerne i forvaltning af dansk udviklingssamarbejde, med inddragelse af de bredere ændringer i vilkår, prioriteter osv. Formålet er at forstå de centrale udviklinger i den internationale kontekst, betydningen for danske prioriteter og hvordan forvaltning af udviklingssamarbejde er ændret. Evalueringen skal vurdere, hvor relevante og hensigtsmæssige disse ændringer er, set ift. målsætninger og principper for området - og identificere styrker, svagheder samt pege på erfaringsbaseret læring.
Evalueringen er bl.a. baseret på casestudier om forvaltning af udviklingsbistand i fire partnerlande (Etiopien, Niger, Uganda, Vietnam og Marokko) samt ved FN-repræsentationen i New York. Hertil kommer undersøgelser på hovedkvartersniveau i København og med relevante partnere.