Gå til indhold

Forskning

Læs mere om forskning i Arktis

Forskning udgør en væsentlig del af fundamentet for arktisk samarbejde og skaber grundlaget for vigtige politiske beslutninger om bæredygtig udvikling og miljø i Arktis. Som en del af udmøntningen af Kongeriget Danmarks Strategi for Arktis 2011-2020, lancerede Danmark i 2016 en strategi for forskning og uddannelse vedr. Arktis med forslag til konkrete initiativer, der skal styrke den danske forskning i Arktis. Initiativerne i denne strategi er ved at blive implementeret.

 

Forum for Arktisk Forskning

Forum for Arktisk Forskning (FAF) har siden dets etablering i 2014 fungeret som et centralt organ for arktisk forskningssamarbejde med deltagelse af repræsentanter fra alle de centrale forskningsinstitutioner i Danmark, Færøerne og Grønland. Forummets mandat er blevet forlænget til udgangen af 2022.

Læs mere her.

 

Aftale om styrkelse af det internationale arktiske videnskabelige samarbejde

De otte arktiske stater, herunder Kongeriget Danmark, underskrev i maj 2017 en juridisk bindende aftale om styrket forskningssamarbejde i og om Arktis. Aftalen trådte i kraft den 23. maj 2018 – samme dag som 10-året for Ilulissat-erklæringen. Aftalen skal understøtte friere bevægelighed for forskere og forskningsudstyr på tværs af den arktiske region og understreger, at forskning udgør en væsentlig del af fundamentet for arktisk samarbejde. Det har været et hensyn i aftalen, at den ikke ekskluderede ikke-arktiske nationer. Aftalen opfordrer således til øget samarbejde med ikke-arktiske nationer, som har væsentlige arktiske forskningsaktiviteter.

Læs aftalen om styrkelse af det internationale arktiske videnskabelige samarbejde her.

 

International arktisk forskningshub i Grønland

Som led i Regeringens Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Strategi 2019-2020 har Danmark og Grønland etableret en international arktisk forskningshub i Grønland.

IAH bistår med koordinerende aktiviteter inden for forskning, uddannelse, internationalt samarbejde, formidling til samfundet, samarbejde mellem forskere og erhvervsliv og forvaltningssamarbejde. Som baggrund for arbejdet har Grønland og Danmark formuleret en række indsatsområder i en fælles vision for IAH, som tilsammen bidrager til hele det videnskabelige økosystem fra grundforskning frem til anvendt forskning samt formidling, undervisning og uddannelse.

Læs mere om IAH her.