Gå til indhold

Husk gyldigt pas

Når du rejser til udlandet, skal du altid have dit pas med.

Det er ikke sikkert, du skal vise pas for at krydse en grænse, men du kan dog få brug for at dokumentere dit statsborgerskab og din identitet, mens du er i et andet land, også i Norden og det øvrige Europa.

 

Sådan behandler vi dine personlige oplysninger

Behandling af personoplysninger i forbindelse med din pasansøgning

Pas med, også i Norden

Også på rejser mellem de nordiske lande (Norge, Sverige, Finland, Island og Danmark) bør du have dit pas med. Dels skal du kunne dokumentere dit statsborgerskab, også i Norden. Dels har flere af de nordiske lande i perioder indført paskontrol. Du kan ikke regne med at anden legitimation end pas bliver accepteret. Uden for perioderne med paskontrol kan du som nordisk statsborger rejse ind og opholde dig i andre nordiske lande uden at have pas med. Det kræver dog, at du har kørekort med som billedlegitimation.

Biometriske pas

Dansk pas indeholder en chip, hvor de informationer, der står på passets dataside er lagret sammen med et digitalt foto af passets ejer. Pas der er udstedt efter 1. januar 2012 har også ejerens fingeraftryk på chippen. Man kalder pas med chip for biometrisk pas, og du kan kende det på den lille firkant med en cirkel i midten, der er trykt nederst på passets forside.

Børn under 12 år skal ikke have fingeraftryk i passet, men de skal alligevel møde personligt op for at ansøge om et pas. Større børn og voksne kan få taget pasfoto i kommunernes borgerservice og på danske ambassader i udlandet. Mindre børn, særligt de helt små, bør få deres billede taget hos en fotograf. Husk at billedet skal overholde politiets retningslinjer for pasfoto.

Hvor kan jeg få pas?

I Danmark skal du henvende dig personligt hos borgerservice i en kommune, uanset hvor gammel du er. Du kan frit vælge hvilken kommune. Passet er billigere i Danmark end i udlandet og leveringstiden er kortere. Du kan læse mere på Borger.dk.

I udlandet kan du søge om pas på de danske ambassader. Det er normalt kun på ambassaderne, du kan ansøge om et almindeligt pas. Det er især for, at vi kan beskytte dine personlige data, at kun ambassaderne har adgang til de it-systemer og netværk, som bruges, når du bestiller pas.

Skal du bruge et nødpas for at komme hjem, kan du få hjælp på både konsulater og ambassader.

Du kan få forlænget dit almindelige pas, hvis dit pas er ved at udløbe, eller hvis det er udløbet inden for de sidste tre måneder, og du akut skal rejse. Det kan kun blive forlænget én gang. Forlængelsen vil blive lavet, så den gælder, til du kommer hjem fra din rejse og med en varighed af højst ét år. Både ambassader og konsulater kan forlænge almindelige pas.

Find ambassader og konsulater i udlandet.

Levering et andet sted end du bestiller

Hvis du bestiller nyt pas i Danmark og ikke kan nå at få det, mens du er i Danmark, kan du aftale at få det nye pas sendt til en dansk ambassade eller et konsulat i udlandet. Du skal betale et gebyr for at få det udleveret i udlandet.

Hvad koster et nyt pas i udlandet?

Du kan også bestille pas i udlandet og få det udleveret hos en kommune i Danmark.

Hvis du søger nødpas for at komme hjem, kan du, uden at betale mere, samtidigt søge om et almindeligt pas og få det almindelige pas udleveret hos din kommune i Danmark.

Hvor gælder nødpas og forlængede pas?

Det er ikke alle lande, du kan rejse ind i med et nødpas eller et forlænget pas. Nogle lande kræver også, at passet er gyldigt i en vis periode, for at du kan rejse ind. På vores hjemmeside kan du se de udenlandske regler vi har oplysninger om.

Vi gør, hvad vi kan, for at holde informationerne på siden opdaterede, men vi anbefaler, at du, for at være sikker på reglerne, kontakter landets ambassade i Danmark og spørger, hvad de aktuelle regler er for ind- og udrejse.

Beskadigede, mistede og genfundne pas

Bliver dit pas beskadiget eller slidt så meget, at stempler, fotografi eller tekst ikke kan læses, skal du ikke rejse med passet. Har du brug for at rejse, skal du søge nyt pas, inden du rejser. Passet må heller ikke mangle sider eller have sider med skader.