Eksaminationer under FN
FN er central, når det kommer til udviklingen af international menneskeret. Danmark har ratificeret syv af FN’s ni kernekonventioner om menneskerettigheder:
-
Konventionen om Sociale, Økonomiske og Kulturelle Rettigheder (CESCR)
-
Konventionen om Afskaffelse af Alle Former for Racediskrimination (CERD)
-
Konventionen om Afskaffelse af Alle Former for Diskrimination Imod Kvinder (CEDAW)
-
Konventionen om Barnets Rettigheder (Børnekonventionen) (CRC)
-
Konventionen om Rettigheder for Personer med Handicap (Handicapkonventionen) (CRPD)
Herunder kan du læse om, hvordan eksaminationsprocessen indenfor FN foregår, samt finde alle relevante dokumenter vedr. Danmarks eksaminationer.
Eksaminationsproces
Under hver af FN-konventionerne er der oprettet en komité (treaty body), som har til opgave at overvåge, hvorvidt deltagerstaterne gennemfører de forpligtelser, de har påtaget sig ved tiltrædelsen af konventionen. Disse komitéer – bestående af uafhængige eksperter fra hele verden - eksaminerer staterne med udgangspunkt i en periodisk rapport udarbejdet til lejligheden af staten selv. Denne eksamination af stater, der er parter til den pågældende konvention, finder sted hvert 4. år. Den til konventionen nedsatte komité eksaminerer det pågældende land under et offentligt møde, hvor repræsentanter for landet besvarer spørgsmål fra komiteens medlemmer, samt uddyber den skriftlige rapport. Efterfølgende udarbejder og offentliggør komitéen en række anbefalinger til, hvordan staten nationalt kan forbedre og fremme det sæt af menneskerettigheder, staten eksamineres i (eksempelvis kvinders rettigheder, børns rettigheder mv.).
Når Danmark udarbejder rapporter
Når Danmark skal til eksamen i sin nationale menneskerettighedssituation udarbejdes den dertilhørende skriftlige rapport i tæt samarbejde mellem relevante ministerier og styrelser, ligesom der også er tradition for tæt inddragelse af civilsamfundet.
Dokumenter vedr. Danmarks eksaminationer
Nedenfor kan du se, hvornår Danmark sidst blev eksamineret af de enkelte komitéer, samt finde relevante dokumenter til hver eksamination.