Spring til indhold

IT-sikkerhed på rejsen

Du bør være forsigtig med at bruge trådløse Wi-Fi-netværk i lufthavne, på caféer og på andre offentlige steder. Der er risiko for, at personlige oplysninger som kreditkortoplysninger eller passwords kan opfanges og misbruges. Log kun på Wi-Fi, hvor du skal bruge et password. Brug om muligt internet på mobiltelefonen via mobilnetværket, eventuelt gennem en lokal teleudbyder. Vær dog opmærksom på roaming-afgifter for mobildata, som kan være høje alt efter abonnement og land.

Download og installér kun applikationer på telefon og tablet fra autoriserede app-butikker (Google Play, Apple App Store). Sørg for at holde telefonen opdateret. Opdatér også styresystem, browsere og andre applikationer på bærbare pc’er.

Slet Wi-Fi-netværk fra telefonen og computeren, når de ikke længere er relevante. Har du forbundet til et offentligt netværk i lufthavnen, bør du slette det bagefter. Slå den funktion fra, hvor telefonen automatisk forbinder til netværk med samme navn, som et netværk man før har været forbundet til. Det samme gælder for Bluetooth, og både Wi-Fi og Bluetooth bør være slået fra, når du ikke bruger det.

Vær opmærksom på, at en mobiltelefon er en værdigenstand, og du kan blive udsat for tyveri, hvis du har telefonen fremme på offentlige steder. Beskyt den med en kode. Bærbare pc’er bør også sikres med et password. Vær særlig påpasselig, hvis telefon eller computer bruges til elektroniske betalinger eller rummer vigtige dokumenter. Undlad at efterlade telefonen uden opsyn. Tag backup af telefon og computer inden afrejsen.

USB-stik til opladning findes i mange lufthavne, offentlig transport og på caféer. Vær opmærksom på, at USB kan misbruges til at få adgang til mobiltelefonen. Du bør derfor bruge telefonens egen oplader og en almindelig stikkontakt. Du kan også benytte en powerbank (eksternt batteri), men vær opmærksom på, at flere flyselskaber kan have særlige regler for at medbringe batterier i bagagen.

Læs mere om IT-sikkerhed hos Center for Cybersikkerhed