Sygdom og ulykke
Hvis du bliver syg eller kommer til skade i udlandet, kan det være meget dyrt at komme til læge, være indlagt på et hospital eller komme hjem. Husk altid at tegne en rejseforsikring, før du rejser, så du har mulighed for at få dine udgifter dækket - uanset hvor du skal hen.
Værd at vide
- Hvis du bliver ramt af sygdom eller kommer til skade i udlandet, bør du søge lægehjælp. Udenrigsministeriet og danske repræsentationer i udlandet har ikke sundhedsfaglige kompetencer og kan derfor ikke rådgive om sundhed og sygdom.
- Kontakt dit rejseforsikringsselskab, rejseselskab eller dit hotels reception for at få information om, hvor du kan finde nærmeste klinik eller hospital, hvordan du tilkalder en læge mv. Det er dit eget ansvar, hvor og hvornår du søger behandling.
- Rejser du i et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein, Schweiz eller Storbritannien kan du anvende det blå EU-sygesikringskort ved behandling i det offentlige sundhedssystem, men det dækker ikke overførsel til behandling i Danmark.
- Rejser du uden for EU, Norge, Island, Liechtenstein, Schweiz eller Storbritannien har du ikke mulighed for at få dækket dine udgifter ifm. sygdom og tilskadekomst på rejsen, medmindre du har tegnet en privat rejseforsikring.
- Udenrigsministeriet og danske repræsentationer kan ikke hjælpe med betaling af dine udgifter til fx lægehjælp, hospitalsindlæggelse eller hjemtransport.
Hvad gør du, hvis du har en rejseforsikring?
- Kontakt hurtigst muligt det forsikringsselskab, hvor du har din rejseforsikring.
- Forsikringsselskabet kan give råd og vejledning. De har i mange tilfælde en liste over klinikker og hospitaler, som de enten anbefaler eller kræver, at du bruger, hvis du vil have dækket dine udgifter.
- Kontaktoplysninger til forsikringsselskabernes alarmcentraler: Bupa Global, tlf.: +45 7023 2461 Europæiske, tlf.: +45 7010 9030 Falck Global Assistance, tlf.: +45 7025 0405 Gouda, tlf.: +45 3315 6060 SOS International, tlf.: +45 7010 5052.
Hvad gør du, hvis du ikke har en rejseforsikring?
- Hvis du bliver ramt af sygdom eller kommer til skade i udlandet, bør du søge lægehjælp.
- Kontakt dit rejseselskab, din hotelreception eller den danske repræsentation for at få information om, hvor du kan finde nærmeste klinik eller hospital, hvordan du tilkalder en læge mv. Det er dit eget ansvar, hvor og hvornår du søger behandling. Du er selv ansvarlig for betaling af evt. udgifter til klinikken eller hospitalet.
- Rejser du i et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein, Schweiz eller Storbritannien kan du anvende det blå EU-sygesikringskort ved behandling i det offentlige sundhedssystem.
- Det blå EU-sygesikringskort giver dig ret til samme behandling som borgerne i det land du opholder dig i. Det betyder, at du kan risikere, at skulle betale, hvis opholdslandets borgere i en tilsvarende situation også skal betale – også selvom behandlingen ville være gratis i Danmark.
- Rejser du uden for EU, Norge, Island, Liechtenstein, Schweiz eller Storbritannien har du ikke mulighed for at få dækket dine udgifter ifm. sygdom og tilskadekomst på rejsen, medmindre du har tegnet en privat rejseforsikring. Det er dit eget ansvar, at du kan dække uforudsete udgifter ifm. med din rejse. Udenrigsministeriet kan ikke hjælpe med dækning af eventuelle udgifter.
Hvad dækker det blå EU-sygesikringskort?
- Rejser du i et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein, Schweiz eller Storbritannien kan du anvende det blå EU-sygesikringskort ved behandling i det offentlige behandlingssystem.
- Det blå EU-sygesikringskort giver dig ret til samme behandling som borgerne i det land du opholder dig i. Det betyder, at du kan risikere, at skulle betale, hvis opholdslandets borgere i en tilsvarende situation også skal betale – også selvom behandlingen ville være gratis i Danmark.
- Det blå EU-sygesikringskort dækker ikke sygetransport til Danmark.
- Læs mere om det blå EU-sygesikringskort
-
Offer for kriminalitet
Hvis du bliver offer for en forbrydelse i udlandet, fx røveri, overfald eller voldtægt, kan du få hjælp af nærmeste danske ambassade eller konsulat i dit rejseland eller af Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.Read more -
Rejseforsikring
Husk altid at tegne en rejseforsikring, før du rejser til udlandet – også hvis det kun er en kort rejse i Europa. Så har du mulighed for at få dine udgifter dækket, hvis du kommer i en nødsituation. Det kan det være dyrt at komme til læge, være indlagt på hospital eller få hjemtransport fra udlandet. Læs også hvorfor, det blå EU-sygesikringskort ikke er nok på rejsen.Read more -
Udenrigsministeriets Borgerservice
Udenrigsministeriets Borgerservice arbejder sammen med danske ambassader og konsulater for at bistå danske statsborgere og udlændinge med ophold i Danmark, når de har problemer i udlandet. Du skal betale et gebyr for den hjælp, du får af Udenrigsministeriet, den danske ambassade eller det danske konsulat i udlandet.Read more