Spring til indhold

OBS (15.10.2020 16:12)

BULGARIEN: Rejsevejledningen for Bulgarien er opdateret: Vi fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til Bulgarien, fordi Bulgarien ikke længere opfylder kriterierne for lave smittetal i modellen for rejsevejledninger for EU- og Schengenlande. Du kan læse mere hos Statens Serum Institut: https://www.ssi.dk/aktuelt/sygdomsudbrud/coronavirus/rejse-og-covid-19-kort-over-lande Hvis du allerede i dag opholder dig i Bulgarien, kan du blive i Bulgarien, indtil din ferie er slut. Du bør dog være særligt opmærksom på at følge vores rejseråd i en tid med COVID-19 for at minimere risikoen for at blive smittet med coronavirus/COVID-19: https://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/rejseraad-i-en-tid-med-covid19/ Du bør derudover lade dig teste for COVID-19 efter hjemkomst, men du opfordres ikke til at følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer for selvisolation i 14 dage. Den danske ambassade i Sofia har de seneste oplysninger om lokale restriktioner i Bulgarien: https://bulgarien.um.dk/da/rejse-og-ophold/coronavirus/ Du bør altid følge de lokale myndigheders anvisninger. Hvis du fra i dag vælger at rejse til Bulgarien, opfordres du kraftigt til at følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer for selvisolation i 14 dage efter hjemkomst https://www.sst.dk/da/corona/Hvis-du-har-symptomer_-er-syg-eller-smittet/Selvisolation-og-isolationsophold Udenrigsministeriets rejsevejledninger er primært rettet mod danske turistrejsende. Erhvervsrejser er ofte nødvendige rejser, og erhvervsrejsende kan i så fald godt rejse til et land, som er orange. Det er op til den enkelte virksomhed og medarbejder at vurdere, om en erhvervsrejse er en nødvendig rejse. Vi opfordrer til, at virksomhederne og deres medarbejdere følger Udenrigsministeriets særlige rejseråd til erhvervsrejser: https://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/rejseraad-til-erhvervsrejser/ og holder sig opdaterede om lokale rejserestriktioner på den relevante ambassades hjemmeside.

Rejsevejledning - Bulgarien

Abonnér
Rejsevejledning gældende fra: 15.10.2020

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til:

Hele landet. 

Risiciene er så alvorlige, at du bør have særlige grunde til at besøge området/landet. Vigtige forretningsrejser og presserende familiebegivenheder kan få rejsende til at vurdere, at et besøg er nødvendigt.

Fold alle afsnit udFold alle afsnit sammen

Generel anbefaling

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Bulgarien, fordi Bulgarien ikke opfylder kriterierne for lave smittetal i modellen for rejsevejledninger for EU- og Schengenlande.

Du kan læse mere hos Statens Serum Institut.

Det er bl.a. turistrejser, der anses for at være ikke-nødvendige rejser. Erhvervsrejser anses derimod ofte for at være nødvendige rejser, hvorfor erhvervsrejsende som udgangspunkt godt kan rejse i den aktuelle situation. Det er derfor op til den enkelte virksomhed at vurdere, hvorvidt en rejse er en nødvendig rejse. Vi opfordrer altid virksomheden til at holde sig opdateret om lokale rejserestriktioner i forbindelse med planlægning af erhvervsrejser. Den danske ambassade i Sofia har de seneste oplysninger om lokale restriktioner i Bulgarien. Hvis du vælger at rejse til Bulgarien, bør du altid følge de lokale myndigheders anvisninger.

Du bør løbende holde dig orienteret om udviklingen i Bulgarien via den danske ambassade i Sofia, de lokale myndigheder og nyhedsmedierne. Du bør også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten

Du bør følge vores rejseråd i en tid med COVID-19 for at minimere risikoen for at blive smittet med coronavirus/COVID-19.

Du kan læse mere om coronavirus/COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut. Du bør altid følge Sundhedsstyrelsens råd til forebyggelse af smittespredning.

Risiko for terror

Bulgarien har ikke oplevet terrorangreb siden 2012. Den libanesiske terrorgruppe Hizbollah stod bag en bombe mod israelske turister i Burgas Lufthavn. Seks mennesker blev dræbt og 32 såret. 

På offentlige steder, hvor der er mange mennesker, har myndighederne gjort en indsats for at øge sikkerheden.

Terrorister vil kunne forsøge at gennemføre terrorangreb overalt i verden. Angreb vil kunne ske uden varsel på steder, der bliver besøgt af mange mennesker, bl.a. turister. Det kan fx være ved myndigheders bygninger, turistattraktioner, indkøbscentre, markeder, trafikknudepunkter, hoteller, restauranter, caféer, natklubber og barer.

Læs mere om hvordan du bør forholde dig, hvis du rejser til lande med terrorrisiko.

Kriminalitet

Du bør være forsigtig pga. risikoen for gadekriminalitet som fx lomme- og tasketyverier. Det er særligt udbredt i storbyer som fx Sofia, Plovdiv, Varna og Burgas og på turiststeder som Sunny Beach.

Tricktyverier, som fx falske politibetjente, der beder om at måtte se pas og penge, kan ske.

Vær opmærksom hvor der er mange mennesker, og hvis du kører med offentlig transport.

Biler med udenlandske nummerplader og lejede biler er ofte udsat for indbrud. Sørg for at din bagage ikke kan ses udefra. Opbevar aldrig vigtige dokumenter som fx pas og flybilletter eller værdigenstande i bilen.

Indbrud på hotelværelser i Sunny Beach er i stigning.

Du bør undgå at have dyre smykker og andre ting af høj værdi eller mange penge på dig. Du bør i stedet opbevare dem fx i en sikkerhedsboks på hotellet. Vær forsigtig hvis du har din smartphone fremme på offentlige steder pga. risiko for tyveri.

Seksuelle overgreb er sjældne, men de kan være rettet mod turister. De kan især ske i turistområder ved Sortehavskysten og på skisportssteder. 

Sexchikane og overgreb mod kvinder sker både på øde steder og steder, hvor der er mange mennesker. Kvinder bør være forsigtige, især når det er mørkt og særligt i turistområderne.

Kvinder bør undgå at færdes alene på øde steder om natten.

I nattelivet bør du selv købe dine mad- og drikkevarer og altid holde dem under opsyn. Der er risiko for, at der bliver tilsat bedøvende stoffer. Du kan blive udsat for tyveri og/eller overgreb.

Kreditkortsvindel og røverier ved hæveautomater kan ske. Brug ikke en hæveautomat hvis du ser noget mistænkeligt i nærheden.

Hvis du benytter wifi fra åbne netværk, fx i lufthavnen, på caféer og på hoteller, kan du risikere at blive mål for hacking. Få mere information om IT-sikkerhed på rejsen.

Andre sikkerhedsrisici

Du bør holde dig på afstand af opløb og demonstrationer, da de kan udvikle sig voldeligt.

Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau.

Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger.

Naturkatastrofer

Der er risiko for jordskælv i hele Bulgarien.

Der er risiko for skovbrande i det meste af landet, især om sommeren.

Om vinteren er der risiko for laviner i bjergområder.

Ved kraftig regn og når sneen smelter, kan der ske oversvømmelser og jordskred.

Du bør holde dig opdateret om situationen via de lokale myndigheder, medierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge myndighedernes anbefalinger.

Følg også den lokale vejrudsigt.

Læs mere om risikoen for naturkatastrofer.

Transport

Du bør være forsigtig i trafikken, især i de store byer, hvor trafikken er tæt og kaotisk. På lande- og motorveje skal du være meget opmærksom.

Mindre veje kan være i dårlig stand. Du kan ikke regne med at færdselsreglerne bliver overholdt. Der sker mange alvorlige ulykker.

Du bør være meget forsigtig ved kørsel uden for de større byer, når det er mørkt.

Vi anbefaler, at du kun kører med autoriserede taxaer. Autoriserede taxaer vil altid have en prisliste i vinduet og er gule, men alle taxaer ligner hinanden. O.K. Supertrans er det eneste autoriserede taxaselskab i Sofias lufthavn samt den centrale busstation i Sofia. Du bør ikke tage imod tilbud om at køre med fremmede.

I Sunny Beach er der sket røverier i taxaer, så her bør du bestille taxa fra dit hotel.

Lokale love og sædvaner

Når du rejser i Bulgarien, er du underlagt bulgarsk lovgivning. Regler og procedurer kan afvige fra de danske. Straffene kan fx være højere.

Behandlingen af din sag ved domstolene kan være langtrukken og bureaukratisk. Du kan risikere, at du ikke må rejse ud af landet, før sagen er afgjort.

Forholdene i fængslerne kan være vanskelige.

Besiddelse af alle former for narkotika, selv i små mængder, er strengt forbudt og straffes hårdt. 

Homoseksualitet er ikke forbudt, men heller ikke altid socialt accepteret. Du kan risikere chikane ved fysiske kærtegn på offentlige steder.

Du bør/må ikke fotografere eller filme sikkerhedsmyndigheder og militære anlæg. Hvis du gør det, risikerer du at blive anholdt.

I Bulgarien tales bulgarsk. I storbyerne taler og forstår de lokale myndigheder og befolkningen lidt engelsk, især de unge. De ældre kan oftest begå russisk, eller lidt tysk eller fransk. Den yngre del af befolkningen taler godt engelsk.

Særligt om indrejse og ophold

Se afsnittet Generel anbefaling.

Danmark hjælper danske statsborgere og andre personer med fast ophold i Danmark.

Hvis du har dobbelt dansk-bulgarsk statsborgerskab, siger folkeretten, at du som udgangspunkt ikke kan få dansk beskyttelse (konsulær bistand) over for Bulgarien, hvis Bulgarien ikke går med til det.

Hvis du bliver anholdt, har du som dansk statsborger krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller et dansk konsulat, hvis du selv ønsker det. Bed om at den danske ambassade eller det nærmeste danske konsulat bliver informeret straks.

Du skal altid kunne vise gyldigt billed-ID. Du bør altid have en kopi af dit pas på dig og have dit pas opbevaret et sikkert sted.

Læs mere om pas- og visumregler.

Sundhedsforhold

Se afsnittet Generel anbefaling.

Læs om hvordan du får din medicin med på rejsen.

Offentlige hospitaler og lægehjælp i Bulgarien kan være af svingende/ringe standard især uden for de store byer. Der findes gode privathospitaler i større byer.

Rejseforsikring

Vi opfordrer dig til at tegne en privat rejseforsikring, før du rejser til Bulgarien.

Læs mere om rejseforsikringer.

Du kan anvende dit blå EU-sygesikringskort i Bulgarien. Kortet er dog ikke et alternativ til en privat rejseforsikring.

Læs mere om det blå EU-sygesikringskort hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Kontakt

Kontaktoplysninger til den danske ambassade og til danske konsulater i Bulgarien.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, hvis du har spørgsmål eller er kommet i en nødsituation i udlandet.

Du kan også downloade vores gratis app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der opstår en krise eller lignende i Bulgarien under din rejse.

Mere information

Før du rejser, kan du evt. kontakte Bulgariens Ambassade i Danmark for yderligere information.

Læs rejsevejledninger fra andre landes udenrigsministerier.

Dato for seneste opdatering

Rejsevejledningen for Bulgarien er senest opdateret den 15. oktober 2020 med en ændring af sikkerhedsniveauet for hele landet, som hæves fra gul (vær ekstra forsigtig) til orange (vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser), fordi Bulgarien ikke længere opfylder kriterierne for lave smittetal i modellen for rejsevejledninger for EU- og Schengenlande. Der er foretaget tilsvarende ændringer i afsnittet Generel anbefaling.

Kort over Bulgarien

HENT APP’EN REJSEKLAR

DANSKERLISTEN

Tilmeld dig - for din sikkerheds skyld!

Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.

Rejsevejledning