Gå til indhold

Generelle og specifikke udvælgelsesprøver for akademikere

Der findes to slags udvælgelsesprøver, generelle og specifikke.  De generelle omfatter dels AC-generalister (administratorer), dels sprogfolk, og endelig sagsbehandlende kontorfunktionærer. De udskrives normalt en gang om året. De specifikke adgangsprøver udskrives efter behov.

Adgangsprøven for AC-generalister, der normalt udskrives i marts måned, giver adgang til  ansættelse enten på begyndertrinnet for akademikere (AD 5-niveau), eller - for mere erfarne kandidater - på AD 7-niveau. Minimumskravet til den generelle prøve er tre års universitetsuddannelse, hvilket i Danmark svarer til en bachelorgrad. Erhvervserfaring er ikke en nødvendighed, men kan dog give mulighed for indplacering på et lidt højere løntrin. Den generelle udvælgelsesprøve for akademikere omfatter normalt flere selvstændige kategorier, f.eks. europæisk offentlig administration (forberedelse og implementering af EU-politikker), jura, økonomi, revision, kommunikation og EUs eksterne relationer/ diplomatisk samarbejde).For hver enkelt adgangsprøve for AC-generalister fastsættes hvilke fagområder, man kan melde sig til.

Udvælgelsesprøverne for alle kategorier består af to faser - en PC-baseret stopprøve (CBT) med fire testelementer som beskrevet nedenfor, og en daglang prøve i et evalueringscenter, normalt i Bruxelles. Siden en reform i 2010 lægger prøven nu i  højere grad vægt på at teste personlige og professionelle kompetencer, herunder analytiske evner, frem for paratviden om EU's institutioner, funktioner og historie.

For at ansøge om at deltage i udvælgelsesprøven vil kandidaten skulle oprette en profil på EPSO’s hjemmeside, og udfylde en online tilmelding inden for den frist, der er angivet for den enkelte prøve. Der skal her først og fremmest gives en detaljeret fremstilling af uddannelse og eventuel erhvervserfaring. Endvidere skal der - i fri prosa - skrives en motivation for ansøgningen. Forud for tilmelding kan kandidaten have gavn af at tage en ”prøvetest” online på EPSO’s hjemmeside. Denne er frivillig, og bedømmes ikke af EPSO; men den kan være en god vejledning for kandidaten med hensyn til chancerne for rent faktisk at bestå stopprøven. Derimod stilles der som en del af selve tilmeldingsproceduren en række spørgsmål med samme format som selve udvælgelsesprøven. Disse skal besvares tilfredsstillende for at få adgang til udvælgelsesprøven.

Stopprøverne er PC-baserede og afholdes på testcentre rundt om i hele Europa, samt i en række lande uden for Europa. I Danmark afholdes prøverne i Københavnsområdet.

Stopprøvens fire testelementer, som alle består af multiplechoice-spørgsmål, belyser kandidatens evne til:

  • sprogligt-logisk ræsonnement 
  •  numerisk ræsonnement 
  •  abstrakt ræsonnement 
  •  at handle hensigtsmæssigt i arbejdssituationer ("situational judgement")

Kandidater, der består stopprøven, bliver indbudt til et daglangt prøveforløb i et evalueringscenter i Bruxelles nogle måneder efter stopprøven. Prøveforløbet omfatter:

  • skriftlig fremstilling (case study), der normalt afholdes, på særlige testcentre i de forskellige EU-lande forud for forløbet i evalueringscentret
  • mundtlig fremstilling
  • gruppeøvelse med fokus på samarbejdsevner, problemløsning og forhandling
  • struktureret interview

Til denne del af ansættelsesprøven fremmer det kandidatens chancer at have et solidt kendskab til EU’s institutioner, funktionsmåde og politikker, da flere af prøverne må ventes at have EU-temaer.

Efter prøverne i evalueringscentret sættes den bedste tredjedel af kandidaterne på en reserveliste, hvorfra EU’s institutioner rekrutterer personale. Man vil normalt kunne påregne at blive kontaktet for ansættelsesinterview i løbet af nogle måneder efter afsluttet prøve.

Udover generelle udvælgelsesprøver for administratorer afholdes også årligt udvælgelsesprøver for tolke og oversættere (der normalt udskrives i juli) og for assistenter (sekretariats- og andre støttefunktioner, herunder sagsbehandlende kontorfunktionærer), der normalt udskrives i november eller december.

De specifikke udvælgelsesprøver, der sigter på et udvælge specialister inden for et givet område, afholdes løbende efter behov. Ligesom de generelle prøver testes både personlige og faglige kompetencer. Da antallet af ansøgere normalt er mindre, er der ofte ikke tale om en separat indledende stopprøve. De bedst egnede kandidater udvælges i første omgang på grundlag af deres CV og motiverede ansøgning, og prøves direkte i evalueringscentret. Den PC-baserede prøve (CBT) afholdes umiddelbart herefter. Den er ikke i sig selv eliminerende, men skal blot bestås med minimumspoints. De specifikke prøver retter sig mod specialiserede ansættelsesområder som for eksempel særligt kvalificerede finans- eller makroøkonomer, forskning, informationsvidenskab, det audiovisuelle område/medievidenskab, ICT,  konkurrenceret og fødevaresikkerhed. Disse prøver forudsætter ofte nogle års erhvervserfaring; og man indplaceres derfor normalt på et højere løntrin end begyndertrinet AD 5.

Yderligere spørgsmål kan rettes til Udenrigsministeriets HR-kontor på e-mail [email protected].

Næste adgangsprøve for AC-generalister forventes udskrevet i marts 2014. En adgangsprøve for danske oversættere ventes udskrevet 11. juli 2013, og en adgangsprøve for danske jurist-lingvister i oktober 2013. Desuden har der i 2013 fundet specifikke adgangsprøver sted for finans- og makroøkonomer, for bygningsteknikkere, og for specialister i fødevaresikkerhed.