Gå til indhold

Hvad gør jeg, hvis jeg bliver syg i udlandet?

Udenrigsministeriet har ikke egne kompetencer på det sundhedsfaglige område, og vi kan derfor ikke give råd og kompetent vejledning om sygdom og sundhed i udlandet. Til gengæld har vi samlet eksempler på, hvem der kan hjælpe dig.

Kontakt din egen læge eller Sundhedsstyrelsen vedr. generelle sundhedsforhold.

Under et ophold i udlandet kan du i en lang række lande være udsat for virusinfektioner og andre sundhedsrisici. På Statens Seruminstituts hjemmeside kan du holde dig informeret og opdateret om udviklingen af vira m.v.


Særligt om rejser i en tid med COVID-19
Hvis du rejser, bør du være opmærksom på risikoen for smitte med COVID-19.

Forud for din rejse kan du særligt som ikke-vaccineret undersøge smittesituationen på din rejsedestination. Du bør også undersøge gældende COVID-19-indrejseregler på ambassadens COVID-19-hjemmeside, som kan findes for din rejsedestination øverst i søgefeltet på Udenrigsministeriets COVID-19-hjemmeside. I mange lande kan der være krav om karantæne, hvis man smittes. 

Du kan læse mere om, hvordan du skal  forholde dig ift. test og isolation, når du kommer hjem fra en udlandsrejse på coronasmitte.dk.

Hvis du får besked på eller påbud om at gå i karantæne af lokale myndigheder, skal du som det klare udgangspunkt følge de lokale myndigheders anvisninger.

Udenrigsministeriet har begrænsede muligheder for at yde bistand til udlandsrejsende, der skulle blive pålagt ikke at forlade deres hotel eller bedt om at gå i karantæne i et privat hjem. Danske myndigheder kan ikke påvirke de tiltag og restriktioner, andre lande vælger at indføre, og som de mener er nødvendige for at hindre smittespredning med COVID-19.

Vær i øvrigt opmærksom på, at visse lande oplever restriktioner og en begrænset kapacitet i deres sundhedsvæsen til at behandle andre sygdomme end COVID-19, på grund af COVID-19 pandemien. Dette kan også påvirke en rejsendes behandlingsmuligheder ved sygdom under rejse i en tid med COVID-19.


Hvad skal jeg huse, før jeg rejser?
Rejser du uden for Danmark, Færøerne og Grønland, opfordrer vi dig til at tegne en privat rejseforsikring, der dækker i tilfælde af, at du bliver syg, herunder med COVID-19. Har du allerede en privat rejseforsikring, bør du sikre dig, at den dækker sygdom i udlandet, bl.a. i form af smitte med COVID-19.

Rejser du inden for EU-landene, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz opfordres du til at kontrollere gyldigheden af dit blå EU-sygesikringskort før du rejser. Du kan læse mere om rejseforsikringer her. Det blå EU-sygesikringskort giver dig adgang til offentlig behandling på lige fod med andre borgere i EU-landene, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Vær opmærksom på, at nogle lande kan have delvis egenbetaling for behandling. I så fald vil du også selv skulle betale en del af udgifterne til behandlingen. 

Hvis du f.eks. er gravid eller syg inden afrejse, opfordrer vi dig til at kontakte dit forsikringsselskab og undersøge, hvorvidt det kan have indflydelse på, hvordan du er dækket. Forsikringsselskabet kan muligvis også give dig gode råd eller kontaktoplysninger til en lokal klinik, der vil kunne hjælpe, hvis du skulle få behov for det. 


Hvilke vaccinationer skal jeg have?

Din praktiserende læge kan vejlede om nødvendige vaccinationer i forbindelse med rejse. Det gælder såvel vaccinationer ift. COVID-19 som mod andre sygdomme. 

Derudover har vi samlet nogle links til dig, så du selv kan undersøge hvilke vaccinationer, der er nødvendige for netop din rejse.