Gå til indhold

Tyskland

Rejsevejledning opdateret: 18.06.2024 Kl. 10:35

Gyldig: 03.07.2024

Vær opmærksom:
Hele landet.

Brug din sunde fornuft og vær opmærksom på mistænkelig adfærd som du ville være det, hvis du var i Danmark.

Skal du til EM i herrefodbold? Find praktisk information her

Udenrigsministeriets Borgerservice og Danmarks Ambassade i Berlin har samlet en række gode råd og tips til dig, der skal til EM i fodbold. Læs bl.a. om billetter og transport, og om hvad du gør, hvis du kommer ud for uheld på rejsen. Tjek også vores tjekliste til en tryg og sikker rejse. 

EM i herrefodbold 2024 finder sted i Tyskland i perioden 14. juni - 14. juli 2024. Kampene spilles i Berlin, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Køln, Leipzig, München og Stuttgart.

Vi anbefaler, at du udover denne praktiske information læser hele rejsevejledningen for Tyskland før din rejse. 

Sikkerhed på rejsen

Her er vores bedste råd til, hvordan du får en så god, tryg og sikker oplevelse som mulig, når du skal til EM i Tyskland: 

  • Læs rejsevejledningen for Tyskland og evt. for andre lande, du opholder dig i undervejs. 
  • Tilmeld dig Danskerlisten for det/de lande, du skal til eller rejser igennem. Så kan vi sende dig krisebeskeder og nemt komme i kontakt med dig, hvis der sker en alvorlig hændelse, mens du er i landet. Det kan være fx terror, naturkatastrofer eller uroligheder. Tilmeld dig Danskerlisten i Udenrigsministeriets Rejseklar app eller på danskerlisten.um.dk. Hvis du tilmelder dig via appen, kan du få push beskeder direkte på mobilen i tilfælde af en alvorlig krise. Du kan vælge automatisk tilmelding. Så skifter du Danskerliste til et nyt land, hver gang du krydser en landegrænse. 
  • Med Rejseklar app får du nem adgang både til Danskerlisten, rejsevejledninger, gode råd og kontakt info, hvis uheldet er ude, mens du er afsted. Læs mere om Rejseklar.
  • Husk rejseforsikring og sørg for, at den dækker din situation og alle de aktiviteter, du planlægger på turen. Det kan koste dyrt at lade være.
  • Husk dit blå EU-sygesikringskort og tjek, at det er gyldigt i god tid inden afrejsen. Læs om, hvorfor kortet ikke kan spare dig for at tegne en rejseforsikring.
  • Følg Udenrigsministeriets Borgerservice på Facebook. Få aktuel information om sikkerhed og gode råd til en tryg og sikker rejse.

Program og Event Guide 

Her finder du programmet for EM i herrefodbold 2024

I UEFA’s Event Guide (engelsk) kan du finde nyttig information om hver af de ti spillebyer. Læs bl.a. om transport, indkvartering, stadions, fanzoner, EM-arrangementer og turistattraktioner. 

Hent den officielle UEFA EURO 2024 app.

Billetter 

Find information om køb af billetter på UEFA's hjemmeside og via DBU på ForDanmark

Køb kun billetter fra officielle udbydere. Billetter købt af andre er muligvis ikke gyldige. 

I UEFA's stadionregler kan du bl.a. finde information om, hvad du må medbringe på stadion og hvilke aktiviteter, der er tilladt. 

Transport 

Millioner af mennesker forventes at besøge Tyskland i forbindelse med EM i fodbold.

Under EM kan du forvente meget længere transporttid end normalt. Sørg for at planlægge din rejse og afsætte rigtig god tid. Der vil være mange mennesker både i lufthavnene, den offentlige transport og på gaderne. Det kan skabe køer og væsentlige forsinkelser. 

Vær opmærksom på, at veje vil være afspærret i det centrale Berlin og de øvrige byer, hvor der spilles kampe. 

Sørg for altid at medbringe nok mad og drikke. Der kan være lang ventetid og evt. høje temperaturer.

Læs mere om transport i de ti spillebyer i UEFA’s Event Guide (engelsk). 

  • Flytrafik

Flytrafikken ind og ud af Tyskland vil fungere som normalt, men vil være massiv under EM. 

Vær opmærksom på, hvilken lufthavn dit fly afgår fra og sørg for at afsætte god tid til at nå flyet, inkl. til transport til lufthavnen, check-in og sikkerhedskontrol. Forvent lange køer og længere ventetid end normalt.

  • Biltrafik 

Hvis du planlægger at køre i Berlin og andre større byer, hvor der spilles kampe, så undersøg på forhånd de trafikale forhold. Forvent meget trafik, afspærrede veje og omdirigering af trafik - måske med kort varsel

  • Offentlig transport 

Den offentlige transport i Tyskland er velfungerende. Forvent at rigtig mange mennesker vil benytte offentlig transport og derfor lange køer og forsinkelser.

Du bør kun køre med autoriserede taxa selskaber eller anerkendte kørselstjenester. Tag ikke imod tilbud om at køre med fremmede.

Indrejse og ophold 

  • Pas og visum 

Tyskland har indført midlertidig grænsekontrol under EM.

Du skal medbringe dit pas. Det skal være gyldigt under dit ophold i Tyskland. Danske forlængede pas og danske nødpas (provisoriske pas) anerkendes ved indrejse og ophold i Tyskland.

Du skal ikke have visum ved ophold i Tyskland på max. 90 dage. 

Læs mere om pas og visum på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Har du dansk flygtninge- eller fremmedpas, skal du kontakte Tysklands ambassade i København for at få oplyst, hvilke regler der gælder for din indrejse. 

Pas altid godt på din rejsedokumentation og dit pas for at undgå problemer og uforudsete udgifter under dit ophold. Hvis du mister dit pas og skal rejse på et nødpas, kan det begrænse din bevægelsesfrihed. 

  • Forbudte importartikler 

Det er ulovligt at medringe bestemte former for medicin, fyrværkeri etc. 

Læs mere om de gældende toldregler for Tyskland

Læs mere om, hvordan du får medicin med på rejsen

  • Indkvartering

Tyskland: Du bør have arrangeret din indkvartering, inden du ankommer til Tyskland. Forvent stor efterspørgsel på overnatningsmuligheder og forhøjede priser. Reservér i god tid. Læs mere om indkvartering i de ti spillebyer i UEFA’s Event Guide (engelsk).

Andre lande: Hvis du planlægger at opholde dig i andre lande i regionen under EM, skal du være opmærksom på, at indrejseregler og lokale love kan være anderledes end i Tyskland. Læs Udenrigsministeriets rejsevejledning for det land, du skal opholde dig i. 

Uheld på rejsen - behov for konsulær bistand 

Danmarks Ambassade i Berlin vil kunne bistå danske statsborgere og personer med fast ophold i Danmark, der kommer ud for uheld på rejsen. Desuden vil danske konsulater rundt om i Tyskland kunne hjælpe, hvis der opstår en akut nødsituation.

Ambassaden kan bl.a. hjælpe med at:

  • Udstede midlertidigt pas, hvis dit pas fx er blevet stjålet. 
  • Formidle kontaktoplysninger til advokat, hvis du bliver anholdt eller kommer ud for en ulykke.
  • Kontakte pårørende i Danmark ved sygdom og ulykke.
  • Kontakte forsikringsselskab i tilfælde af sygdom, ulykke eller død.

Ambassaden kan ikke: 

  • Låne dig penge eller foretage bankforretninger. 
  • Få dig løsladt fra fængsel eller betale din advokat.
  • Betale hospital eller læge.
  • Købe billetter til hjemrejse.

Ved behov for akut bistand kontakt:

  • Danmarks Ambassade, Rauchstr. 1, D-10787 Berlin. Tlf.: +49 30 5050 2000. E-mail: [email protected] 
    Åbningstid: Mandag - fredag kl. 9.00 – 15.00. Telefontid: Mandag - fredag, kl. 9.00 – 15.00. Web: Danmarks Ambassade i Tyskland
    Hvis din situation er kritisk, og du ringer til ambassaden uden for normal arbejdstid, vil du blive stillet om til Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 i København. Omstillingen er gratis.
  • Uden for Berlin: Find kontaktinfo til danske konsulater i Tyskland.
  • Udenrigsministeriets EM Hotline 24/7, tlf.: +45 3392 1000. Døgnåben.
  • Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, tlf.: +45 3392 1112 eller [email protected]. Døgnåbent.

Mistet pas

Hvis du mister dit pas, kan du få udstedt et nødpas (midlertidigt pas) på ambassaden i Berlin og i alle tyske byer, hvor der findes et dansk konsulat. Find kontaktoplysninger her eller i Rejseklar app. 

Medbring udfyldt ansøgningsskema, dokumentation og to pasfotos. Læs om reglerne for pasfotos

Medbring dokumentation for din identitet, hvis muligt.

Der er gebyr på 1.130 DKK for udstedelse af nødpas (1.782 DKK, hvis det senest udstedte pas ikke kan fremvises), der betales ved udstedelsen. Der kan være ekstragebyr uden for almindelig åbningstid. 

Offer for tyveri eller anden kriminalitet 

Hvis du bliver offer for en kriminel handling, så anmeld det hurtigst muligt og inden din afrejse til det lokale politi. Find kontaktinfo på Polizei - Startseite. Du skal fremvise en politirapport fx ved ansøgning om pas, hvis dit pas er blevet stjålet.

Der vil være ”Fan Embassies” i alle byer, hvor der spilles kampe. De kan henvise til rette myndighed. Du kan finde information om ”Fan Embassies” i UEFA EURO 2024 appen

Akut sygdom og rejseforsikring 

Du bør tegne en privat rejseforsikring, inden du rejser til Tyskland. Det gælder også, selv om du har dit blå EU-sygesikringskort med dig. 

Hvis du bliver syg i udlandet, kan det være meget dyrt at komme til læge, være indlagt eller komme hjem. Det kan også blive dyrt, hvis du får behov for at blive ledsaget af en læge på rejsen, få hjælp af en advokat eller skal ombooke fly og hotel.

Det blå EU-sygesikringskort giver dig ret til samme behandling som borgerne i det land, du opholder dig i. Det betyder, at du kan risikere at skulle betale, hvis opholdslandets borgere i en tilsvarende situation også skal betale for en sundhedsydelse. Det gælder også, selvom behandlingen måske ville være gratis i Danmark. Det blå EU-sygesikringskort dækker heller ikke sygetransport til Danmark. Læs mere om det blå EU-sygesikringskort

Udenrigsministeriet eller Ambassaden kan ikke betale dine udgifter. Gebyrer og andre udgifter, du har i forbindelse med en nødsituation i udlandet, skal du eller din forsikring betale.

Tjek altid, at din rejseforsikring dækker din situation og de aktiviteter, du planlægger på rejsen. Kontakt dit forsikringsselskab, hvis du har spørgsmål til din dækning.

Vagtlæge i Tyskland: Hvis du bliver syg og har brug for en vagtlæge i Tyskland, så ring på tlf.: +49 116117.

Fængsling eller tilbageholdelse af politiet

Hvis du bliver tilbageholdt eller fængslet, har du som dansk statsborger krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller et dansk konsulat, hvis du selv ønsker det. Bed om, at den danske ambassade eller det nærmeste konsulat bliver informeret straks. Find kontaktinfo nedenfor.

Udenrigsministeriet kan hjælpe dig med kontakt til en lokal advokat og familie eller venner i Danmark. Vi kan også besøge dig i fængslet og følge retssagens forløb. Udenrigsministeriet kan dog ikke få dig ud af fængslet.

Læs mere på Fængsling (um.dk) og i Udenrigsministeriets rejsevejledning for Tyskland.

Andre nødsituationer 

Udenrigsministeriets hjemmeside, i rejsevejledningen for Tyskland og i Rejseklar app kan du læse mere om, hvad du kan gøre, hvis uheldet er ude på rejsen.

Nyttige links

Vigtig kontaktinfo

  • Udenrigsministeriets EM Hotline 24/7, tlf.: +45 3392 1000. Døgnåben.
  • Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, tlf.: +45 3392 1112, e-mail: [email protected]. Døgnåbent.
  • Danmarks Ambassade, Rauchstr. 1, D-10787 Berlin. Tlf.: +49 30 5050 2000, e-mail: [email protected] Åbningstid: Mandag - fredag, kl. 9.00 – 15.00. 
  • Danske konsulater i Tyskland
  • Alarmcentral (politi, ambulance, brand): 110 og 112. 
  • Kontaktinfo til tysk politi.
  • Vagtlæge: +49 116117.

Generel anbefaling 

De fleste danskere har ingen problemer under besøg i Tyskland.

Brug din sunde fornuft og vær opmærksom på mistænkelig adfærd, som du ville være det, hvis du var i Danmark.

Hold dig opdateret om situationen i landet før og under rejsen, fx i medierne. Download også Udenrigsministeriets app Rejseklar og tilmeld dig Danskerlisten. Så kan du få besked og nemt komme i kontakt med os, hvis der opstår en alvorlig krise i landet. 

Risiko for terror

Der er en middel risiko for terror i Tyskland.

I 2020 blev en person dræbt og en anden alvorlig såret i et knivangreb i Dresden. To masseskyderier fandt sted på caféer i Hanau, hvor der var 11 dræbte og fem sårede.

I 2019 blev to mennesker dræbt ved skyderi nær en synagoge i Halle.

De tyske myndigheder har fortsat et højt terrorberedskab på mange offentlige steder og ved arrangementer, hvor der er mange mennesker. De vurderer, at Tyskland er mål for terrorister.

Ifølge myndighederne er et antal planlagte terrorangreb blevet afværget. Angreb vil kunne ske uden varsel på steder, der bliver besøgt af mange mennesker, bl.a. turister. Det kan fx være ved myndigheders bygninger, turistattraktioner, store sportsbegivenheder, indkøbscentre, markeder, trafikknudepunkter, hoteller, restauranter, caféer, natklubber og barer.

Læs mere om, hvordan du bør forholde dig, hvis du rejser til lande med terrorrisiko.

Kriminalitet

Den generelle risiko for kriminalitet i Tyskland er forholdsvis lav.

Gadekriminalitet, som fx lomme-, taske- og tricktyverier, sker dog især i storbyerne og på steder, hvor der er mange mennesker. Vær ekstra opmærksom hvis du kører med offentlig transport.

Vær forsigtig hvis du har din smartphone fremme på offentlige steder pga. risiko for tyveri.

Indbrud i biler er udbredt. Sørg for at din bagage ikke kan ses udefra. Opbevar aldrig vigtige dokumenter som fx pas og flybilletter eller værdigenstande i bilen.

Seksuelle overgreb og sexchikane kan ske, også på steder hvor der er mange mennesker.

I nattelivet bør du selv købe dine mad- og drikkevarer, og altid holde dem under opsyn. Der er risiko for at der bliver tilsat bedøvende stoffer. Du kan blive udsat for tyveri og/eller overgreb.

Kreditkortsvindel ved hæveautomater kan ske. Brug ikke en hæveautomat, hvis du ser noget mistænkeligt i nærheden. Det er sikrest at bruge bankernes hæveautomater, hvor der er kameraovervågning.

Hvis du benytter wifi fra åbne netværk, fx i lufthavne, på caféer eller på hoteller, kan du risikere at blive mål for hacking.  

Andre sikkerhedsrisici

Du bør holde dig på afstand af opløb og demonstrationer. De kan udvikle sig voldeligt.

Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne (fx Deutsche Welle på engelsk) og dit rejsebureau. Du bør altid følge myndighedernes anbefalinger.

Naturkatastrofer

Risikoen for naturkatastrofer er forholdsvis lav.

I perioder med voldsom regn kan der ske oversvømmelser. Der kan være fare for laviner i bjergområderne om vinteren. Der er risiko for naturbrande i Tyskland i sommerperioden.

Du bør holde dig opdateret om situationen via de lokale myndigheder, medierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge myndighedernes anbefalinger.

Hvis du kommer ud for en naturkatastrofe, så kontakt dine nærmeste pårørende og fortæl dem, hvor du er, og hvordan du har det. Hvis de har hørt om naturkatastrofen i medierne, kan de være bekymrede for din sikkerhed. Kontakt også dit forsikringsselskab. De fleste kan kontaktes døgnet rundt på et nødnummer eller online.

Læs mere om, hvad du kan gøre, hvis du kommer ud for en naturkatastrofe.

Du kan følge med i vejrudsigten og få information om oversvømmelser og vandstand.

Download appsene KATWARN og NINA, der kan varsle dig i tilfælde af en naturkatastrofe. Find information på engelsk om de tyske myndigheders varslingssystem.

Transport

Du bør være opmærksom i trafikken på samme måde, som du ville være i Danmark.

Vi anbefaler, at du kun kører med autoriserede taxaer eller velkendte kørselstjenester. Du bør ikke tage imod tilbud om at køre med fremmede.

Lokale love og sædvaner

Når du rejser i Tyskland, er du underlagt tysk lovgivning. Regler og procedurer kan afvige meget fra de danske. Straffene kan fx være højere. 

Behandlingen af din sag ved domstolene kan være langtrukken. Du kan risikere, at du ikke må rejse ud af landet, før sagen er afgjort.

Forholdene i fængslerne kan være ringere end i Danmark.

Besiddelse af og handel med alle former for narkotika, selv i små mængder, er strengt forbudt og straffes hårdt. Der gælder dog visse undtagelser vedr. cannabis. Find information om de tyske regler.

Den kriminelle lavalder i Tyskland er 14 år.

Du kan ikke være sikker på, at det er muligt at veksle danske kontanter. Læs mere på nationalbanken.dk.

Særligt om indrejse og ophold

Danmark hjælper danske statsborgere og andre personer med fast ophold i Danmark.

Hvis du har dansk-tysk dobbelt statsborgerskab, siger folkeretten, at du som udgangspunkt ikke kan få dansk beskyttelse (konsulær bistand) over for Tyskland, hvis Tyskland ikke går med til det.

Hvis du bliver anholdt, har du som dansk statsborger krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller et dansk konsulat, hvis du selv ønsker det. Bed om, at den danske ambassade eller det nærmeste danske konsulat bliver informeret straks.

Du skal altid kunne vise gyldigt billed-ID. Du bør altid have dit pas på dig. Politiet foretager identitetskontrol overalt Tyskland.

Læs mere om pas- og visumregler.   

Sundhedsforhold

Du kan finde generel information om sundheds- og sygdomsforhold hos Statens Serum Institut eller Sundhedsstyrelsen. Du kan også spørge din praktiserende læge og på vaccinationsklinikker.

Læs om, hvordan du får din medicin med på rejsen.

Rejseforsikring

Vi opfordrer dig til at tegne en privat rejseforsikring, før du rejser til Tyskland. Du bør sikre dig, at rejseforsikringen dækker dine behov. En rejseforsikring dækker ikke nødvendigvis alle udgifter eller i alle situationer. 

Læs mere om rejseforsikringer.

Du kan anvende dit blå EU-sygesikringskort i Tyskland. Kortet er dog ikke et alternativ til en privat rejseforsikring. Læs mere om det blå EU-sygesikringskort hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Kontakt

Du kan finde kontaktoplysninger til den danske ambassade og til danske konsulater i Tyskland.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, hvis du har spørgsmål eller er kommet i en nødsituation i udlandet.

Du kan også downloade vores gratis app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der opstår en krise eller lignende i Tyskland under din rejse.

Mere information

Før du rejser, kan du evt. kontakte Tysklands Ambassade i Danmark for yderligere information.

Læs også rejsevejledninger fra andre landes udenrigsministerier.

Du kan finde en række Danske Sømands- og Udlandskirker i Tyskland.

Dato for seneste opdatering

Rejsevejledningen for Tyskland er senest opdateret den 18. juni 2024 med ændringer i afsnittet "Skal du til EM i herrefodbold?" vedr. opdatering af telefonnummeret til Udenrigsministeriets EM Hotline. Der er ikke foretaget ændringer i sikkerhedsniveauet.

 
Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.