Sikkerhed på rejsen
Risikoen for, at man som dansk rejsende bliver ramt af sikkerhedshændelser som terror eller cyberangreb i udlandet, afhænger bl.a. af de lokale myndigheders mulighed for at forhindre terror. Det kan også have betydning hvor og hvornår, du rejser i landet, og hvor godt forberedt, du er på rejsen.
Pirateri kan være en risiko i forbindelse med skibsfart og for lystsejlere flere steder i verden. Læs mere på Søfartsstyrelsens hjemmeside.
Gode råd hvis du skal rejse til lande med terrorrisiko
Før rejsen
- Det første du bør gør er at læse vores rejsevejledning for det land, du skal besøge. Hvis du rejser til et land, hvor vi ikke har en rejsevejledning, kan du læse rejsevejledninger fra andre lande.
- Check at din rejserute på landjorden ikke går igennem områder, hvortil vi fraråder rejser. Bemærk, at der også i generelt fredelige lande kan være farlige områder, f.eks. ved grænser.
- Vær forberedt på at du måske kan være nødt til at ændre dine rejseplaner, hvis sikkerhedssituationen forværres.
- Indkod vigtige nødtelefonnumre i din mobiltelefon, f.eks. det lokale politi og Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter (døgnåbent), tlf.: +45 3392 1112.
- Hold dig løbende informeret om situationen i landet, f.eks. via nyhedsmedierne og dit rejsebureau. Undersøg om der på dit rejsemål findes lokale online nyheder på et sprog, du forstår. De vigtigste medier har ofte nyheder på engelsk. Du kan også søge på Twitter.
- Tilmeld dig Danskerlisten for det land og den periode, du skal være der. Når du står på Danskerlisten, kan vi kontakte dig personligt i en krisesituation, f.eks. ved alvorlige naturkatastrofer eller terror. Tilmeld dig via app'en ”Rejseklar”. På den måde kan du f.eks. få info om, hvordan du kan forholde dig i en krisesituation. Hvis du ikke har adgang til app’en, så registrer dig via Udenrigsministeriets hjemmeside.
- Hvis du vælger at rejse til et område, hvor vi fraråder alle rejser eller fraråder alle ikke-nødvendige rejser, bør du på forhånd træffe særlige sikkerhedsforanstaltninger. Det kan f.eks. være at få professionel rådgivning fra et sikkerhedsfirma. Husk også at undersøge om din forsikring dækker. Der er begrænsede muligheder for at få hjælp i de lande, hvor Danmark ikke har en ambassade eller et konsulat.
Under rejsen
- Vær opmærksom på mulige terrortrusler. Læs mere om hvilke steder i rejsevejledningen for det land, du besøger.
Underret de lokale myndigheder, f.eks. politi, militær eller en lokal vagt, hvis du ser nogen, der opfører sig mistænkeligt. Det gælder også, hvis du f.eks. ser efterladte pakker eller tasker.
- Tag officielle advarsler alvorligt og følg altid de lokale myndigheders anbefalinger.
Gode råd til IT-sikkerhed på rejsen
Trådløs Wi-Fi
Du bør være forsigtig med at bruge trådløse Wi-Fi-netværk i lufthavne, på caféer og på andre offentlige steder. Der er risiko for, at personlige oplysninger som kreditkortoplysninger eller passwords kan opfanges og misbruges. Log kun på Wi-Fi, hvor du skal bruge et password. Brug om muligt internet på mobiltelefonen via mobilnetværket, eventuelt gennem en lokal teleudbyder. Vær dog opmærksom på roaming-afgifter for mobildata, som kan være høje alt efter abonnement og land.
Slet Wi-Fi-netværk fra telefonen og computeren, når de ikke længere er relevante. Har du forbundet til et offentligt netværk i lufthavnen, bør du slette det bagefter. Slå den funktion fra, hvor telefonen automatisk forbinder til netværk med samme navn, som et netværk man før har været forbundet til. Det samme gælder for Bluetooth, og både Wi-Fi og Bluetooth bør være slået fra, når du ikke bruger det.
Download af applikationer
Download og installér kun applikationer på telefon og tablet fra autoriserede app-butikker (Google Play, Apple App Store). Sørg for at holde telefonen opdateret. Opdatér også styresystem, browsere og andre applikationer på bærbare pc’er.
Koder og passwords
Vær opmærksom på, at en mobiltelefon er en værdigenstand, og du kan blive udsat for tyveri, hvis du har telefonen fremme på offentlige steder. Beskyt den med en kode. Bærbare pc’er bør også sikres med et password. Vær særlig påpasselig, hvis telefon eller computer bruges til elektroniske betalinger eller rummer vigtige dokumenter. Undlad at efterlade telefonen uden opsyn. Tag backup af telefon og computer inden afrejsen.
Brug af USB-stik
USB-stik til opladning findes i mange lufthavne, offentlig transport og på caféer. Vær opmærksom på, at USB kan misbruges til at få adgang til mobiltelefonen. Du bør derfor bruge telefonens egen oplader og en almindelig stikkontakt. Du kan også benytte en powerbank (eksternt batteri), men vær opmærksom på, at flere flyselskaber kan have særlige regler for at medbringe batterier i bagagen.