Spring til indhold

OBS (31.08.2020 11:00)

TYRKIET: Vi fraråder fortsat alle ikke-nødvendige rejser til Tyrkiet på grund af coronavirus/COVID-19. Tyrkiet står ikke på EU’s liste over lande uden for EU og Schengenområdet, som det kan overvejes at åbne for. EU’s liste opdateres hver 14.dag. Når et land kommer på EU’s liste vurderer de danske myndigheder ud fra et forsigtighedsprincip, om der kan åbnes for landet ud fra en sundhedsfaglig vurdering af COVID-19 situationen. Hvis du kommer hjem fra en rejse til Tyrkiet, opfordres du fortsat til at blive hjemme i 14 dage.

Rejsevejledning - Tyrkiet

Abonnér
Rejsevejledning gældende fra: 03.07.2020

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til:

Hele landet, undtagen områderne i den røde bjælke nedenfor.

Risiciene er så alvorlige, at du bør have særlige grunde til at besøge området/landet. Vigtige forretningsrejser og presserende familiebegivenheder kan få rejsende til at vurdere, at et besøg er nødvendigt.

Vi fraråder alle rejser til:

Områder inden for 10 km fra grænsen til Syrien og Irak.

Meget høj sikkerhedsrisiko. Hvis du vælger at rejse, bør du søge professionel rådgivning.

Fold alle afsnit udFold alle afsnit sammen

Generel anbefaling

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Tyrkiet som følge af COVID-19.

Den danske ambassade i Ankara har de seneste oplysninger om lokale restriktioner i Tyrkiet. Du bør altid følge de lokale myndigheders anvisninger.

Du bør løbende holde dig opdateret om udviklingen i Tyrkiet via den danske ambassade i Ankara, de lokale myndigheder og nyhedsmedierne. Du bør også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten.

Du kan læse mere om coronavirus/COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut. Du bør altid følge Sundhedsstyrelsens råd til forebyggelse af smittespredning og vores rejseråd i en tid med COVID-19.

Andre sikkerhedsrisici

Hvis du rejser til Tyrkiet, bør du til enhver tid være opmærksom på din personlige sikkerhed pga. risiko for terror. Der er betydelig tilstedeværelse af ISIL-netværk. Angreb vil kunne ske uden varsel på steder, der bliver besøgt af mange vestlige turister. Du bør være forsigtig på steder, hvor der er mange mennesker. Det kan fx være ved offentlige bygninger, turistattraktioner, indkøbscentre, markeder, trafikknudepunkter, hoteller, restauranter, caféer, natklubber og barer.

Myndighederne har stor kapacitet til at forhindre angreb og særligt ved højtider øges sikkerheden.

Vi fraråder også alle ikke-nødvendige rejser til provinserne Hatay, Kilis, Gaziantep, Sanliurfa, Mardin, Sirnak, Hakkari, Igdir, Agri, Van, Tunceli, Bingöl, Diyarbakir og Siirt, som alle er i det sydøstlige Tyrkiet. Der er risiko for terror, overfald og kidnapninger. Risiciene er så alvorlige, at du bør have helt særlige grunde til at rejse dertil.

Hvis du alligevel vælger at rejse til disse provinser, bør du kun benytte hovedvejene. Rejs kun uden for byerne i dagtimerne og aldrig alene. Du bør undgå at opholde dig i nærheden af politistationer, militærinstallationer og større offentlige bygninger.

Vi fraråder alle rejser til områder inden for en afstand af 10 km fra grænserne til Syrien og Irak. Der er meget høj risiko for terror, kamphandlinger og kidnapninger. Der er mange flygtninge i området. Efter Tyrkiet den 9. oktober 2019 har indledt en militær operation ind i det nordøstlige Syrien, er sikkerheden langs grænsen til Syrien forbundet med endnu større uforudsigelighed. Hvis du vælger at rejse, bør du søge professionel rådgivning.

Efter det mislykkede militærkup i juli 2016 var der undtagelsestilstand i Tyrkiet frem til juli 2018. Der kan dog fortsat være politi/militær i gaderne og øget kontrol ved indgange og lignende. Det er vigtigt altid at have gyldigt billede-ID på sig.

Risiko for terror

Der er en høj risiko for terror i Tyrkiet. Angreb kan være rettet mod vestlige turister. Vær forsigtig på steder, hvor der er mange mennesker.

ISIL-netværk er tilstede med et øget antal i Tyrkiet, bl.a. fordi ISIL ikke længere besidder territorium i Syrien og Irak.

Det seneste angreb, som ISIL har taget ansvar for, skete nytårsnat 2016/17 på natklubben Reina i Istanbul, hvor 39 personer blev dræbt. 

Især i 2016 var der flere større terrorangreb rettet mod civile mål. Der skete bl.a. et angreb i Ankara i marts med over 35 dræbte. Et angreb i juni i Istanbul Atatürk Lufthavn dræbte 41 personer. Under et kurdisk bryllup i Gaziantep blev 55 dræbt.

I den sydøstlige del af landet, hvor PKK er til stede, har der været hyppige terrorangreb. PKK's angreb vil typisk være rettet mod tyrkiske myndigheder, fx politistationer og retsbygninger.

De tyrkiske sikkerhedsmyndigheder har stor kapacitet og har afværget en række planlagte terrorangreb og skærpet sikkerheden ved turistområder og turistattraktioner.

Læs mere om hvordan du bør forholde dig, hvis du rejser til lande med terrorrisiko.

Kriminalitet

Den generelle risiko for kriminalitet i Tyrkiet er forholdsvis lav. Risikoen for tyveri og røveri er dog stigende i større byer som fx Istanbul og Izmir. Det gælder også tricktyverier.

I nattelivet bør du selv købe dine mad- og drikkevarer. Der er risiko for, at der bliver tilsat bedøvende stoffer. Du kan blive udsat for tyveri og overgreb.

I turistområder ved kysten har der været tilfælde af seksuelle overgreb.

Hvis du benytter wifi fra åbne netværk, fx i lufthavnen, på caféer og på hoteller, kan du risikere at blive udsat for hacking. Læs mere om IT-sikkerhed på rejsen

Andre sikkerhedsrisici

Selv om undtagelsestilstanden efter kupforsøget i juli 2016 er ophævet, har de tyrkiske myndigheder fortsat udvidede beføjelser på en række områder, som vedrører terrorbekæmpelse og sikkerhed. Det kan fx påvirke retten til at forsamle sig og have betydning for, hvor længe mistænkte kan være anholdt.

Kupforsøget har øget spændingerne mellem forskellige sociale, politiske, etniske og religiøse grupper. Du bør holde dig på afstand af opløb og demonstrationer. De kan udvikle sig voldeligt.

Især i det østlige Tyrkiet etablerer de tyrkiske myndigheder ind i mellem såkaldte ”sikkerhedszoner”. Områderne bliver afspærret med kort varsel og kan være lukkede i kortere eller længere tid.

Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation via de lokale myndigheder, nyhedsmedier og dit rejsebureau. Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger.

Naturkatastrofer

Der er risiko for alvorlige jordskælv i flere områder af Tyrkiet. I februar 2017 fandt en række jordskælv sted sydvest for Cannakkale (Gallipoli). Et jordskælv på 6,7 på Richter-skalaen fandt sted ud for kysten ved Bodrum i juli 2017.

Du bør holde dig opdateret om situationen via de lokale myndigheder, medierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge myndighedernes anbefalinger.

Læs mere om risikoen for naturkatastrofer.

Få mere information på hjemmesiden for Tyrkiets Disaster and Emergency Management Authority (AFAD).

Transport

Du bør være meget forsigtig i trafikken. Det gælder især i de store byer, hvor trafikken er tæt og kaotisk. Veje og biler kan være i dårlig stand, og færdselsreglerne bliver ikke altid overholdt. Der sker mange alvorlige ulykker.

Du bør undgå kørsel uden for de større byer, når det er mørkt.

Vi anbefaler, at du kun kører med autoriserede taxaer. Du bør ikke tage imod tilbud om at køre med fremmede.

Lokale love og sædvaner

Når du rejser i Tyrkiet, er du underlagt tyrkisk lovgivning. Regler og procedurer afviger fra de danske. Straffene kan fx være højere. 

Behandlingen af din sag ved domstolene kan være langtrukken og bureaukratisk. Du kan risikere, at du ikke må rejse ud af landet, før sagen er afgjort.

Forholdene i fængslerne kan være meget vanskelige.

Besiddelse af alle former for narkotika, selv i små mængder, er strengt forbudt og straffes hårdt.

Homoseksualitet er ikke ulovligt, men det er tabubelagt. Homoseksuelle bør undgå fysiske kærtegn på offentlige steder.

Særligt om indrejse og ophold

Se afsnittet Generel anbefaling.

Danmark hjælper danske statsborgere og andre personer med fast ophold i Danmark.

Hvis du gerne vil rejse til Tyrkiet, skal du på forhånd nøje overveje, om du på grund af forhold i relation til de tyrkiske myndigheder ikke bør rejse. Det kan også være, at du har eller har haft kontakt til eller på anden måde har været eller er tæt på personer eller grupper, som de tyrkiske myndigheder anser som kriminelle eller terrorister.

Tyrkiet anvender universel jurisdiktion, hvilket betyder, at aktiviteter, som ikke i Danmark anses for ulovlige, kan være grundlag for retsforfølgelse i Tyrkiet, fordi de anses for ulovlige der. Det kan også gælde for danske statsborgere. Det kan fx være udtalelser i artikler og blogs, eller adfærd på sociale medier, herunder likes og delinger. Hvis du er i tvivl, kan du kontakte Tyrkiets ambassade i Danmark eller søge råd hos en advokat med kendskab til tyrkiske forhold.

Der har i den senere tid været tilfælde, hvor danskere er blevet nægtet indrejse i Tyrkiet uden nogen formel begrundelse. Nogle danskere med tyrkisk baggrund og tyrkere, der bor i Danmark, er også blevet nægtet udrejse af Tyrkiet. Det er sket med den begrundelse, at en retssag mod dem var ved at blive anlagt. En retssag kan risikere at trække ud i længere tid, og uden at det kan oplyses, hvad sigtelsen er.

Hvis du bliver anholdt, har du som dansk statsborger krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller et dansk konsulat, hvis du selv ønsker det. Bed om at den danske ambassade eller det nærmeste danske konsulat bliver informeret straks.

Hvis du har dansk-tyrkisk dobbelt statsborgerskab, siger folkeretten, at du som udgangspunkt ikke kan få dansk beskyttelse (konsulær hjælp) over for Tyrkiet, hvis Tyrkiet ikke går med til det. Du skal være opmærksom på, at du som dansk-tyrkisk statsborger i Tyrkiet vil blive betragtet som tyrkisk statsborger. Den danske ambassade har derfor meget begrænset mulighed for at hjælpe dig.

Du skal altid kunne vise gyldigt billed-ID. En fotokopi af dit pas er oftest nok. Politiet kan dog kræve at se selve passet.

Læs mere om pas- og visumregler.

 

Sundhedsforhold

Se afsnittet Generel anbefaling.

Du kan finde information om sundheds- og sygdomsforhold hos Statens Serum Institut eller Sundhedsstyrelsen. Du kan også spørge din praktiserende læge og på vaccinationsklinikker.

Læs om hvordan du får din medicin med på rejsen.

Hospitaler og lægehjælp i Tyrkiet, både offentlig og privat, er af god standard og udbredt. Der findes privathospitaler af høj standard i de større byer.

Akut læge- og ambulanceassistance er oftest tilgængelig.

Rejseforsikring

Vi opfordrer dig til at tegne en privat rejseforsikring, før du rejser til Tyrkiet. 

I Tyrkiet er du hverken dækket af det gule sygesikringsbevis eller det blå EU-sygesikringsbevis.

Læs mere om rejseforsikringer.

Kontakt

Kontaktoplysninger til den danske ambassade i Ankara og generalkonsulatet i Istanbul og til danske konsulater i Tyrkiet.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, hvis du har spørgsmål eller er kommet i en nødsituation i udlandet.

Du kan også downloade vores gratis app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der opstår en krise eller lignende i Tyrkiet under din rejse.

Mere information

Før du rejser, kan du evt. kontakte Tyrkiets ambassade i Danmark for yderligere information.

Læs rejsevejledninger fra andre landes udenrigsministerier.

Dato for seneste opdatering

Rejsevejledningen for Tyrkiet er senest opdateret den 3. juli 2020 med redaktionelle ændringer i afsnittet Generel anbefaling. Der er ikke foretaget ændring af sikkerhedsniveauet.

Kort over Tyrkiet

HENT APP’EN REJSEKLAR

DANSKERLISTEN

Tilmeld dig - for din sikkerheds skyld!

Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.

Rejsevejledning