Spring til indhold

Sundhedsforhold

Udenrigsministeriet har ikke egne kompetencer på det sundhedsfaglige område og vi kan derfor ikke give råd og kompetent vejledning om sygdom og sundhed i udlandet. Til gengæld har vi samlet eksempler på, hvem der kan hjælpe dig.

Kontakt din egen læge eller Sundhedsstyrelsen vedr. generelle sundhedsforhold.

Under et ophold i udlandet kan du i en lang række lande være udsat for virusinfektioner og andre sundhedsrisici. På Statens Seruminstituts hjemmeside kan du holde dig informeret og opdateret om udviklingen af vira m.v.

Særligt om rejser i en tid med COVID-19
Hvis du rejser, bør du være opmærksom på risikoen for smitte med COVID-19. Forud for din rejse bør du undersøge smittesituationen i din rejsedestination ved bl.a. at læse den gældende rejsevejledning samt undersøge gældende lokale restriktioner ved brug af indrejserestriktionskortet samt ambassadens COVID-19 side. Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig ift. test og isolation, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Rejser du uden for Danmark, Færøerne og Grønland, opfordrer vi dig til at tegne en privat rejseforsikring, der dækker i tilfælde af, at du får COVID-19. Har du allerede en privat rejseforsikring, bør du sikre dig, at den dækker smitte med COVID-19. Rejser du inden for EU-landene, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz opfordres du til at kontrollere gyldigheden af dit blå EU-sygesikringskort før du rejser. Du kan læse mere om rejseforsikringer her. Det blå EU-sygesikringskort giver dig adgang til offentlig behandling på lige fod med andre borgere i EU-landene, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz.

Skulle du blive syg med COVID-19 i udlandet, skal du som det klare udgangspunkt kontakte de lokale myndigheder og følge deres anvisninger. Ambassaden eller konsulatet har begrænsede muligheder for at bistå dig. Vi kan hjælpe med dig med at komme i kontakt med dit forsikringsselskab og din familie, men ikke betale for din behandling, din hjemtransport eller en redningsaktion, hvis sådan en skulle blive nødvendig.

Hvis du får besked på eller påbud om at gå i karantæne af lokale myndigheder, skal du som det klare udgangspunkt følge de lokale myndigheders anvisninger. Udenrigsministeriet har begrænsede muligheder for at yde bistand til udlandsrejsende, der skulle blive pålagt ikke at forlade deres hotel eller bedt om at gå i karantæne i et privat hjem. Danske myndigheder kan ikke påvirke de tiltag og restriktioner, andre lande vælger at indføre, og som de mener er nødvendige for at hindre smittespredning.

Vær i øvrigt opmærksom på, at visse lande oplever restriktioner og en begrænset kapacitet i deres sundhedsvæsen til at behandle andre sygdomme end COVID-19, på grund af COVID-19 pandemien. Dette kan også påvirke en rejsendes behandlingsmuligheder ved sygdom under rejse i en tid med COVID-19.

Hvilke vaccinationer skal jeg have?

Din praktiserende læge kan vejlede om nødvendige vaccinationer i forbindelse med rejse. Det gælder såvel vaccinationer ift. COVID-19 som mod andre sygdomme. 

Derudover har vi samlet nogle links til dig, så du selv kan undersøge hvilke vaccinationer, der er nødvendige for netop din rejse.
Statens Seruminstitut
Danske Lægers Vaccinations Service 
Rejsevaccination på apoteket
Rejseklinikken

Sundhedsstyrelsens hjemmeside er der også generelle information om vaccinationer.

Hvordan får jeg min medicin med på rejsen?
Det er vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i reglerne, hvis du skal have medicin med på din rejse. Læs mere om hvilke forholdsregler du bør tage.

Kan jeg gå til lægen i udlandet?

Rejser du udenfor Danmark, Færøerne og Grønland, opfordrer vi dig til at tegne en privat rejseforsikring inden du rejser, der dækker i tilfælde af, at du får COVID-19. Læs mere om hvorfor du kan få behov for en rejseforsikring, og hvordan du er dækket. Rejser du i EU-landene, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz sidestiller dit blå EU-sygesikringskort dig med en borger i det land, du opholder dig, og du kan derfor få offentlig behandling på samme vilkår. 

Hvis du f.eks. er gravid eller syg inden afrejse, opfordrer vi dig til at kontakte dit forsikringsselskab og spørge om, hvorvidt det kan have indflydelse på, hvordan du er dækket. Forsikringsselskabet kan muligvis også give dig gode råd eller kontaktoplysninger til en lokal klinik, der vil kunne hjælpe, hvis du skulle få behov for det. 

Hvad kan Udenrigsministeriet hjælpe med hvis jeg bliver syg i udlandet?
Udenrigsministeriet har begrænsede muligheder for at hjælpe dig, hvis du bliver syg i udlandet. Det gælder såvel COVID-19 som andre sygdomme. Derfor anbefaler vi, at du orienterer dig om eventuelle sundhedsrisici og tegner en privat rejseforsikring forud for din rejse. 

Læs mere om, hvad vi kan og ikke kan hjælpe med.