Gå til indhold

Tyrkiet

Rejsevejledning opdateret: 11.05.2023 Kl. 13:55

Gyldig: 04.06.2023

Vær ekstra forsigtig:
Hele landet, undtagen områderne i den orange bjælke og den røde bjælke nedenfor.

Vær til enhver tid opmærksom på din personlige sikkerhed og hold dig opdateret om udviklingen via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau.

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til:
De sydøstlige provinser Hatay, Kilis, Tunceli, Diyarbakir, Sirnak og Hakkari.

Risiciene er så alvorlige, at du bør have særlige grunde til at besøge området/landet. Vigtige forretningsrejser og presserende familiebegivenheder kan få rejsende til at vurdere, at et besøg er nødvendigt.

Vi fraråder alle rejser til:
Områder inden for 10 km fra grænsen til Syrien og Irak pga. en betydelige sikkerhedsrisici.

Meget høj sikkerhedsrisiko. Hvis du vælger at rejse, bør du søge professionel rådgivning.

COVID-19 indrejseregler

Du bør læse om indrejseregler i Tyrkiet på ambassaden i Ankaras hjemmeside under 'rejserestriktioner'.

Generel anbefaling

Når du rejser til Tyrkiet, bør du til enhver tid være opmærksom på din personlige sikkerhed pga. risikoen for uroligheder og terror. De fleste danskere har dog ingen problemer under besøg i landet.

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til de sydøstlige provinser Diyarbakir, Hatay, Kilis, Tunceli, Sirnak og Hakkari. Sikkerhedsrisikoen er så høj, at du bør have helt særlige grunde til at rejse dertil. Hvis du alligevel vælger at rejse til disse provinser, bør du kun benytte hovedvejene. Rejs kun uden for byerne i dagtimerne og aldrig alene.

Situationen i alle Tyrkiets sydøstlige provinser er uforudsigelig og kan være ustabil på grund af konflikten mellem tyrkiske myndigheder og PKK. Der gennemføres jævnligt anti-terroroperationer, og situationen kan udvikle sig voldeligt. 

Vi fraråder alle rejser til områder inden for en afstand af 10 km fra grænserne til Syrien og Irak. Der er meget høj risiko for terror og kamphandlinger. Der er mange flygtninge i området. Hvis du vælger at rejse, bør du søge professionel rådgivning.

Undtagelsestilstanden, der blev indført efter jordskælvene den 6. februar 2023, gældende for provinserne Hatay, Kilis, Diyarbakir, Kahramanmaras, Gaziantep, Malatya, Sanliurfa, Adiyaman, Osmaniye og Adana, er ophævet den 9. maj 2023. Infrastrukturen i området, herunder sundhedsvæsenet, er fortsat kraftigt belastet.

Rejser i en tid med COVID-19
Udenrigsministeriet farver rejsevejledningerne efter om det er sikkert at rejse ift. konflikt, uro, kriminalitet, terror mv., og ikke efter COVID-19 smittesituationen. 
Du skal være opmærksom på, at der er risiko for smitte med COVID-19 i hele verden.

Du bør læse om indrejseregler, karantæne- og testkrav hos den danske ambassade i Ankara under ’rejserestriktioner’.

Undersøg om din rejseforsikring dækker COVID-19 relaterede udgifter inden du rejser.  

Risiko for terror

Der er en høj risiko for terror i Tyrkiet.

Særligt i den sydøstlige del af landet, hvor PKK er til stede, er der hyppige terrorangreb. PKK's angreb vil typisk være rettet mod tyrkiske myndigheder, fx politistationer og retsbygninger.

Den 13. november 2022 fandt et bombeangreb sted på Istiklal-gaden i Istanbul. Seks tyrkiske statsborgere blev dræbt og mere end 80 mennesker blev såret. Ifølge de tyrkiske myndigheder stod PKK/YPG bag angrebet. 

ISIL-netværk er tilstede i Tyrkiet. ISIL har dog ikke udført terrorangreb i Tyrkiet de seneste år.

De tyrkiske sikkerhedsmyndigheder har generelt stor kapacitet. De har afværget en række planlagte terrorangreb og skærpet sikkerheden ved turistområder og turistattraktioner. Særligt ved højtider øges sikkerheden.

Angreb vil kunne ske uden varsel på steder, der bliver besøgt af mange mennesker, bl.a. vestlige turister. Det kan fx være ved myndighedernes bygninger, turistattraktioner, indkøbscentre og -gader, markeder, trafikknudepunkter, hoteller, restauranter, caféer, natklubber og barer.

Læs mere om, hvordan du bør forholde dig, hvis du rejser til lande med terrorrisiko.

Kriminalitet

Den generelle risiko for kriminalitet i Tyrkiet er forholdsvis lav. Risikoen for tyveri og røveri er dog stigende i større byer som fx Istanbul og Izmir. Det gælder også tricktyverier.

I nattelivet bør du selv købe dine mad- og drikkevarer. Der er risiko for, at der bliver tilsat bedøvende stoffer. Du kan blive udsat for tyveri og overgreb.

I turistområder ved kysten har der været tilfælde af seksuelle overgreb.

Hvis du benytter wifi fra åbne netværk, fx i lufthavnen, på caféer og på hoteller, kan du risikere at blive udsat for hacking.

Andre sikkerhedsrisici

De tyrkiske myndigheder har udvidede beføjelser på en række områder, som vedrører terrorbekæmpelse og sikkerhed. Det kan fx påvirke retten til at forsamle sig og have betydning for, hvor længe mistænkte kan være anholdt.

Du bør holde dig på afstand af opløb og demonstrationer. De kan udvikle sig voldeligt.

Især i det østlige Tyrkiet etablerer de tyrkiske myndigheder ind i mellem såkaldte ”sikkerhedszoner”. Områderne bliver afspærret med kort varsel og kan være lukkede i kortere eller længere tid.

Tag ikke alene på ture i bjergområder i det sydøstlige Tyrkiet. Du bør kun anvende anerkendte firmaer og guider med lokalkendskab og erfaring med den tur, som du skal på (fx trekking). Overvej muligheden for at tage af sted i en større gruppe.

Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation via de lokale myndigheder, nyhedsmedier og dit rejsebureau. Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger.

Naturkatastrofer

Der er risiko for alvorlige jordskælv i flere områder af Tyrkiet. Den 6. februar 2023 ramte to jordskælv, som måltes til henholdsvis 7.5 og 7.8 på Richterskalaen i Kahramanmaras og de omkringliggende provinser; samt adskillige efterskælv i de følgende døgn. Der er registreret mange tusinde døde og sårede. 

Et tidligere, større jordskælv fandt sted ud for kysten ved Izmir den 30. oktober 2020. Der var både dræbte og tilskadekomne som følge af jordskælvet. Der er risiko for skovbrande i hele Tyrkiet i sommermånederne.

Du bør holde dig opdateret om situationen via de lokale myndigheder, medierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge myndighedernes anbefalinger.

Læs mere om risikoen for naturkatastrofer.

Få mere information på hjemmesiden for Tyrkiets Disaster and Emergency Management Authority (AFAD).

Transport

Du bør være meget forsigtig i trafikken. Det gælder især i de store byer, hvor trafikken er tæt og kaotisk. Veje og biler kan være i dårlig stand, og færdselsreglerne bliver ikke altid overholdt. Der sker mange alvorlige ulykker.

Du bør undgå kørsel uden for de større byer, når det er mørkt.

Vi anbefaler, at du kun kører med autoriserede taxaer. Du bør ikke tage imod tilbud om at køre med fremmede.

Lokale love og sædvaner

Når du rejser i Tyrkiet, er du underlagt tyrkisk lovgivning. Regler og procedurer afviger fra de danske. Straffene kan fx være højere. 

Behandlingen af din sag ved domstolene kan være langtrukken og bureaukratisk. Du kan risikere, at du ikke må rejse ud af landet, før sagen er afgjort.

Forholdene i fængslerne kan være meget vanskelige.

Besiddelse af alle former for narkotika, selv i små mængder, er strengt forbudt og straffes hårdt.

Homoseksualitet er ikke ulovligt, men det er tabubelagt. Homoseksuelle bør undgå fysiske kærtegn på offentlige steder.

Særligt om indrejse og ophold

Se afsnittet Generel anbefaling for COVID-19 relaterede forhold.

Hvis du gerne vil rejse til Tyrkiet, skal du på forhånd nøje overveje, om der er forhold, som gør, at du ikke bør rejse. Det kan fx være, at du har relationer til personer eller grupper, som de tyrkiske myndigheder anser som kriminelle eller terrorister.

Tyrkiet anvender universel jurisdiktion, hvilket betyder, at aktiviteter, som ikke i Danmark anses for ulovlige, kan være grundlag for retsforfølgelse i Tyrkiet, fordi de anses for ulovlige der. Det kan også gælde for danske statsborgere. Det kan fx være udtalelser i artikler og på blogs eller adfærd på sociale medier, herunder kommentarer, likes og delinger. Du kan risikere en længere fængselsstraf ifølge lovgivning indført i oktober 2022. Hvis du er i tvivl, kan du kontakte Tyrkiets ambassade i Danmark eller søge råd hos en advokat med kendskab til tyrkiske forhold.

Der har været tilfælde, hvor danskere er blevet nægtet indrejse i Tyrkiet uden nogen formel begrundelse. Nogle danskere med tyrkisk baggrund og tyrkere, der bor i Danmark, er også blevet nægtet udrejse af Tyrkiet. Det er sket med den begrundelse, at en retssag mod dem var ved at blive anlagt. En retssag kan risikere at trække ud i længere tid, og uden at det kan oplyses, hvad sigtelsen er.

Hvis du bliver anholdt, har du som dansk statsborger krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller et dansk konsulat, hvis du selv ønsker det. Bed om at den danske ambassade eller det nærmeste danske konsulat bliver informeret straks.

Hvis du har dansk-tyrkisk dobbelt statsborgerskab, siger folkeretten, at du som udgangspunkt ikke kan få dansk beskyttelse (konsulær hjælp) over for Tyrkiet, hvis ikke Tyrkiet går med til det. Du skal være opmærksom på, at du som dansk-tyrkisk statsborger i Tyrkiet vil blive betragtet som tyrkisk statsborger. Den danske ambassade har derfor meget begrænset mulighed for at hjælpe dig.

Du skal altid kunne vise gyldigt billed-ID. En fotokopi af dit pas er oftest nok. Politiet kan dog kræve at se selve passet.

Læs mere om pas- og visumregler.

Sundhedsforhold

Se desuden afsnittet Generel anbefaling.

Du kan læse mere om coronavirus/COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut. Du bør altid følge Sundhedsstyrelsens råd til forebyggelse af smittespredning.

Du kan finde generel information om sundheds- og sygdomsforhold hos Statens Serum Institut eller Sundhedsstyrelsen. Du kan også spørge din praktiserende læge og på vaccinationsklinikker.

Hospitaler og lægehjælp i Tyrkiet, både offentlig og privat, er af god standard og udbredt. Der findes privathospitaler af høj standard i de større byer.

Akut læge- og ambulanceassistance er oftest tilgængelig.

Medicinsk turisme er udbredt i Tyrkiet. Overvejer du at få foretaget behandlinger eller operationer i Tyrkiet, bør du undersøge forholdene grundigt på forhånd. Du kan finde nyttig information hos Styrelsen for Patientsikkerhed 

Læs om hvordan du får din medicin med på rejsen.

Rejseforsikring

Vi opfordrer dig til at tegne en privat rejseforsikring, før du rejser til Tyrkiet. Du bør særligt i en tid med COVID-19 sikre dig, at rejseforsikringen dækker dine behov. En rejseforsikring dækker ikke nødvendigvis alle udgifter eller i alle situationer.

Læs mere om rejseforsikringer.

Danskere i Tyrkiet er hverken dækket af det gule sundhedskort eller det blå EU-sygesikringskort.

Kontakt

Kontaktoplysninger til den danske ambassade i Ankara og generalkonsulatet i Istanbul og til danske konsulater i Tyrkiet.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, hvis du har spørgsmål eller er kommet i en nødsituation i udlandet.

Du kan også downloade vores gratis app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der opstår en krise eller lignende i Tyrkiet under din rejse.

Mere information

Før du rejser, kan du evt. kontakte Tyrkiets ambassade i Danmark for yderligere information.

Læs rejsevejledninger fra andre landes udenrigsministerier.

Dato for seneste opdatering

Rejsevejledningen for Tyrkiet er senest opdateret den 11. maj 2023 med ændringer i afsnittet "Generel anbefaling". Sikkerhedsniveauet er opdateret for de sydøstlige provinser Kahramanmaras, Gaziantep, Malatya, Sanliurfa, Adiyaman, Osmaniye og Adana fra orange (fraråder alle ikke-nødvendige rejser) til gul (vær ekstra forsigtig) pga. ophævelse af undtagelsestilstanden.  

Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.