Generel anbefaling
Alle rejser – også erhvervsrejser – frarådes til Afghanistan pga. risikoen for terror og kidnapning.
Der er en meget høj sikkerhedsrisiko i landet, som er præget af en række væbnede konflikter.
Hvis du vælger at rejse, bør du søge professionel rådgivning.
Coronavirus/COVID-19
Vi fraråder alle rejser til hele Afghanistan for at minimere risikoen for smittespredning med nye COVID-19 varianter. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.
Information om lokale restriktioner, karantæne- og testkrav kan findes hos den danske ambassade i Kabul.
Hvis du kommer hjem til Danmark fra en rejse, opfordres du til at tage en kviktest umiddelbart ved ankomst til Danmark. Der er gratis kviktestfaciliteter stillet til rådighed ved indrejse. Børn under 12 år er undtaget denne opfordring.
Samtidigt opfordres alle indrejsende kraftigt til at selvisolere sig i 10 dage, som kan afbrydes af at negativt svar på en PCR-test, som er foretaget tidligst på fjerdedagen efter indrejse.
Rejsende skal følge myndighedernes anbefalinger ift. smitteforebyggende adfærd. Dvs. at bruge mundbind i offentlig transport samt følge anbefalinger om afstand samt hygiejne mv.
Rejseklar og Danskerlisten
Du bør downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der sker større ændringer i indrejserestriktionerne, eller hvis rejsevejledningen skifter farve.
Risiko for terror
Både i det centrale Kabul og i resten af Afghanistan er der meget stor risiko for terrorangreb. Angrebene kan have vestlige, lokale og tilfældige civile mål. Det kan fx være mod køretøjer og kolonner i bevægelse, ambassader, hoteller, restauranter, butikker, lufthavne, veje, regeringsbygninger og også Green Zone. Angreb kan udføres uden varsel med fx eksplosiver, raketter og morterer.
Hold dig på lang afstand af større forsamlinger, da også de kan udgøre mål for angreb.
Vesterlændinge kan blive mål for både kidnapning og direkte angreb.
Iflg. FN har terrorangreb, herunder selvmordsangreb, resulteret i mere end 1000 døde og 2500 sårede bare i de første tre kvartaler af 2018.
Hvis du alligevel beslutter dig for at rejse, opfordrer vi dig kraftigt til at få professionel rådgivning om sikkerhed. Det kan fx være fra din arbejdsgiver eller fra et sikkerhedsfirma. Du bør på forhånd sikre dig, at de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger bliver truffet for at beskytte dig.
I det meste af Afghanistan har ambassaden meget begrænset mulighed for at hjælpe dig i en eventuel nødsituation.
Læs mere om hvordan du bør forholde dig, hvis du rejser til lande med terrorrisiko.
Kriminalitet
Voldelig kriminalitet, fx røverier, kan ske over alt i Afghanistan.
Der er høj risiko for kidnapning af udlændinge i hele Afghanistan.
Hvis du benytter wifi fra åbne netværk, fx i lufthavne, på caféer eller på hoteller, kan du risikere at blive udsat for hacking. Læs mere om IT-sikkerhed på rejsen.
Andre sikkerhedsrisici
Religiøs-sekterisk og politisk motiveret vold kan ske over alt i Afghanistan.
Du bør holde dig på afstand af opløb og demonstrationer. De kan udvikle sig voldeligt.
Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger.
Naturkatastrofer
Der er risiko for jordskælv i Afghanistan.
Du bør holde dig opdateret om situationen via de lokale myndigheder, medierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge myndighedernes anbefalinger.
Myndighedernes kapacitet til at håndtere en større katastrofe er begrænset.
Læs mere om risikoen for naturkatastrofer.
Transport
Du bør være meget forsigtig i trafikken, især i de store byer, hvor trafikken er tæt og kaotisk.
Veje og biler er ofte i dårlig stand, og der sker mange ulykker.
Det er risikabelt at rejse med indenrigsfly. På Trafik- Bygge og Boligstyrelsens hjemmeside kan du finde EU's liste over usikre flyselskaber.
Lokale love og sædvaner
Når du rejser i Afghanistan, er du underlagt afghansk lovgivning. Regler og procedurer kan afvige meget fra de danske. Straffene kan fx være højere.
Behandlingen af din sag ved domstolene kan være langtrukken og bureaukratisk. Du kan risikere, at du ikke må rejse ud af landet, før sagen er afgjort.
Forholdene i fængslerne kan være meget vanskelige.
Besiddelse af alle former for narkotika, selv i små mængder, er strengt forbudt og straffes hårdt.
Det er forbudt at drikke alkohol på offentlige steder.
Homoseksualitet er forbudt. Homoseksuelle bør undgå fysiske kærtegn i det offentlige rum.
I Afghanistan er der nogle vigtige krav til påklædning. De gælder alle offentlige steder. Kvinder bør bære tørklæde og løsthængende tøj (lange bukser), der dækker arme og ben. Mænd bør bære tøj, der dækker deres ben.
Særligt om indrejse og ophold
Se afsnittet Generel anbefaling for COVID-19 relaterede forhold.
Danmark hjælper danske statsborgere og andre personer med fast ophold i Danmark. Hvis du har dobbelt statsborgerskab, siger folkeretten, at du som udgangspunkt ikke kan få dansk beskyttelse (konsulær bistand) over for Afghanistan, hvis Afghanistan ikke går med til det.
Hvis du har dansk-afghansk dobbelt statsborgerskab og gerne vil rejse til Afghanistan, skal du på forhånd nøje overveje, om der er forhold i relation til de afghanske myndigheder, der gør, at du ikke bør rejse. Det kan fx være ikke-afsonede straffedomme eller værnepligt, der ikke er aftjent eller stempler i pas.
Hvis du bliver anholdt, har du som dansk statsborger krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller et dansk konsulat, hvis du selv ønsker det. Bed om at den danske ambassade eller det nærmeste danske konsulat bliver informeret straks.
Du skal altid kunne vise gyldigt billed-ID.
Læs mere om pas- og visumregler.
Sundhedsforhold
Se desuden afsnittet Generel anbefaling.
Du kan læse mere om coronavirus/COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut. Du bør altid følge Sundhedsstyrelsens råd til forebyggelse af smittespredning.
Du kan finde generel information om sundheds- og sygdomsforhold hos Statens Serum Institut eller Sundhedsstyrelsen. Du kan også spørge din praktiserende læge og på vaccinationsklinikker.
Offentlige hospitaler og lægehjælp i Afghanistan kan være af svingende standard, især uden for de store byer. Der findes få gode privathospitaler i de større byer.
Akut læge- og ambulanceassistance er begrænset.
Læs om hvordan du får din medicin med på rejsen.
Rejseforsikring
Vi opfordrer dig til at tegne en privat rejseforsikring, før du rejser til Afghanistan. Du bør særligt i en tid med COVID-19 sikre dig, at rejseforsikringen dækker dine behov. En rejseforsikring dækker ikke nødvendigvis alle udgifter eller i alle situationer.
Læs mere om rejseforsikringer.
Danskere i Afghanistan er hverken dækket af det gule sygesikringsbevis eller det blå EU-sygesikringsbevis.
Kontakt
Kontaktoplysninger til den danske ambassade i Afghanistan.
Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, hvis du har spørgsmål eller er kommet i en nødsituation i udlandet.
Du kan også downloade vores gratis app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der opstår en krise eller lignende i Afghanistan under din rejse.
Mere information
Før du rejser, kan du evt. kontakte Afghanistans ambassade i Oslo for yderligere information.
Læs også rejsevejledninger fra andre landes udenrigsministerier.
Dato for seneste opdatering
Rejsevejledningen for Afghanistan er senest opdateret den 8. januar 2021 med ændringer i afsnittet Generel anbefaling. Det overordnede sikkerhedsniveau er ikke ændret.