1970'erne - Mad, vand og sundhed: basale behov i fokus
faktaboks
Hvad er Danida?
Sekretariatet for teknisk samarbejde med udviklingslandene bliver i 1971 til en afdeling i Udenrigsministeriet, som får den mundrette titel Danida (”Danish International Development Agency”). I 1986 bliver Danida et departement i Udenrigsministeriet, opdelt i tre afdelinger, der hver især skal tage sig af det bilaterale, det multilaterale og det tværgående.I 1991 reorganiseres Udenrigsministeriet og bliver en enhedstjeneste, hvor det diplomatiske, det kommercielle og det udviklingspolitiske er integreret. Udviklingspolitikken bliver dermed en del af Danmarks samlede udenrigspolitik og hovedopgaven i den nye Sydgruppe, der etableres i 1991 og organiseres efter geografiske principper. Danida er siden hen bevaret som et brand for Danmarks udviklingssamarbejde, men uden reference til en bestemt del af Udenrigsministeriet og dermed organisatorisk opløst.
I 1970’erne foregår det danske udviklingssamarbejde blandt andet gennem statslån, som er bundet til indkøb i Danmark. Det vil sige, at udviklingslandene kan låne penge af Danmark, men med den betingelse, at pengene skal bruges på at købe ting, der er lavet i Danmark.
Statslånsprojekterne får stigende kritik – både fordi de nogle gange er mere udbuds- end efterspørgselsstyrede, og dermed ikke er tilstrækkeligt forankret i udviklingslandenes reelle behov. Den bundne bistand skaber også problemer for udviklingslandene, der kan have svært ved at skaffe reservedele og vedligeholde udstyr fra mange forskellige donorlande.
Udviklingssamarbejdet bliver i 1970’erne mere professionelt og målrettet i fire hovedmodtagerlande: Bangladesh, Indien, Tanzania og Kenya. Der kommer flere succeser for eksempel i form af små vandværker til sundhedsklinikker og lokalområder i Vestafrika.
En del af den nye professionalisering sker også i form af et nyt statslånskontor i Danida, der fra 1975 styrker forundersøgelsesarbejdet forud for långivning – om end dette stadig var begrænset set med nutidens øjne.
I 1970 vedtager FN’s Generalforsamling en målsætning om, at rige lande skal give mindst 0,7 procent af BNI til udvikling inden 1980. Det mål når Danmark for første gang i 1978, og har gjort det lige siden. De fleste rige lande halter stadig efter, og kun fem lande opfylder målet i 2021: Norge, Sverige, Luxembourg, Tyskland og Danmark.
faktaboks
Folkeligt engagement og oplysning om Danmarks udviklingssamarbejde
• GLOBUS - Puljen for Globalt engagement, Uddannelse og Samarbejde har til formål at engagere danskere under uddannelse meget konkret i arbejdet med verdensmålene og i det internationale udviklingssamarbejde sammen med partnere i udviklingslandene.