Gå til indhold

Palæstina

Rejsevejledning opdateret: 19.07.2022 Kl. 10:55

Gyldig:12.08.2022

Vær ekstra forsigtig:
Hele landet undtagen området i den røde bjælke nedenfor.

Vær til enhver tid opmærksom på din personlige sikkerhed og hold dig opdateret om udviklingen via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau.

Vi fraråder alle rejser til:
Gazastriben.

Meget høj sikkerhedsrisiko. Hvis du vælger at rejse, bør du søge professionel rådgivning.

COVID-19 indrejseregler

Du bør læse om indrejseregler i Palæstina hos det danske repræsentationskontor i Ramallahs hjemmeside under 'rejserestriktioner'.

Generel anbefaling

Når du rejser til Vestbredden, inkl. Østjerusalem, bør du til enhver tid være opmærksom på din personlige sikkerhed pga. risikoen for voldelige sammenstød mellem palæstinensere og israelere, samt risiko for terror. 

På Vestbredden, inkl. Østjerusalem, kan der med kort varsel opstå demonstrationer, uroligheder og væbnede sammenstød mellem palæstinensere og israelere. Du bør altid holde dig på afstand af opløb og demonstrationer. Vær særligt opmærksom på steder, hvor israelske sikkerhedsstyrker patruljerer eller står vagt, samt steder, hvor der er mange mennesker. Situationen kan hurtigt ændre sig og udvikle sig voldeligt.

Vi fraråder alle rejser til Gazastriben pga. risikoen for pludselig voldelig eskalering med raketangreb, samt risiko for-, terror. Hvis du vælger at rejse dertil, bør du på forhånd søge professionel rådgivning.

Rejser i en tid med COVID-19

Udenrigsministeriet farver rejsevejledningerne efter om det er sikkert at rejse ift. konflikt, uro, kriminalitet, terror mv., og ikke efter COVID-19 smittesituationen.

Du skal være opmærksom på, at der er risiko for smitte med COVID-19 i hele verden.

 
Undersøg om din rejseforsikring dækker COVID-19 relaterede udgifter inden du rejser. 

Risiko for terror

Gazastriben

Meget høj sikkerhedsrisiko. Der er en stor risiko for terrorangreb. 

Vestbredden og Østjerusalem

Vær ekstra forsigtig. Der er en middel risiko for terrorangreb, men udenlandske turister har ikke hidtil været et mål.

Angreb kan ske uden varsel og er ofte rettet mod israelske sikkerhedsmyndigheder, israelske bosættelser og religiøse samlingssteder. Du bør især være forsigtig i Østjerusalems centrum, i den Gamle By og ved israelske checkpoints og kontrolposter.

Angreb vil også kunne ske på steder, hvor der er mange mennesker, i offentlig transport, ved stoppesteder og stationer, på markeder, cafeer, barer og restauranter.

Læs mere om hvordan du bør forholde dig, hvis du rejser til lande med terrorrisiko.

Kriminalitet

Den generelle risiko for kriminalitet i Palæstina er forholdsvis lav.

I nattelivet bør du selv købe dine mad- og drikkevarer og altid holde dem under opsyn. Der er risiko for, at der bliver tilsat bedøvende stoffer. Du kan blive udsat for tyveri og overgreb.

Der er sket kidnapninger i Gazastriben.

Hvis du benytter wifi fra åbne netværk, fx i lufthavnen, på cafeer eller hoteller, kan du risikere at blive udsat for hacking. Læs mere om IT-sikkerhed på rejsen.

Andre sikkerhedsrisici

Du bør holde dig på afstand af opløb og demonstrationer. Vær også særligt opmærksom på steder, hvor israelske sikkerhedsstyrker patruljerer eller står vagt, samt steder hvor der er mange mennesker. Situationen kan hurtigt ændre sig og udvikle sig voldeligt. 

Der er i 2021 og 2022 set eksempler på angreb med bil (car ramming), knivangreb og angreb med skydevåben. Vold mod palæstinensere begået af israelske bosættere er desuden blevet mere hyppig i Østjerusalem og på Vestbredden. 

Der er især risiko for voldelige sammenstød mellem palæstinensere og israelske sikkerhedsstyrker og israelske bosættere i nærheden af israelske bosættelser samt ved israelske checkpoints og kontrolposter. 

Israelske bosættelser på Vestbredden og omkring Østjerusalem er ofte lukkede områder med ens huse og israelske flag. De findes oftest på bakketoppe.

I Hebrons gamle bydel og i Østjerusalem er bosættelser ofte huse og lejligheder med store israelske flag, overvågningskameraer, hunde og muligvis sikkerhedsfolk.

Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation via lokale nyhedsmedier (fx Ma'an News), dit hotel og dit rejsebureau. Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger, fx i tilfælde af luftalarm.

Gazastriben

Vi fraråder alle rejser til Gazastriben pga. risikoen for raketangreb og terror. Det gælder også rejser via søvejen. Israelske sikkerhedsstyrker patruljerer og kontrollerer farvandet ud for Gaza.

Situationen er generelt meget ustabil og uforudsigelig. Raketangreb fra Gazastriben resulterer meget ofte i modangreb fra de israelske sikkerhedsstyrker.

Det danske repræsentationskontor i Ramallah har meget begrænset mulighed for at hjælpe dig, hvis du kommer i en nødsituation. 

Vestbredden

Du bør være forsigtig, når du rejser på Vestbredden pga. risikoen for voldelige sammenstød mellem palæstinensere og israelske sikkerhedsstyrker. Sikkerhedssituationen er uforudsigelig.

Det gælder især under jødiske og muslimske højtider, under sabbatten og efter fredagsbønnen.

Vær ekstra forsigtig, hvis du besøger Hebrons gamle bydel (område H2). Det gælder især nær israelske bosættelser, ved israelske checkpoints og kontrolposter og ved Ibrahim moskéen og Patriarkgravene.

Det samme gælder i nærheden af flygtningelejre og israelske bosættelser. Det gælder også på veje nær disse bosættelser og i nærheden af israelske checkpoints.

Stenkast mod offentlig transport kan ske.

Østjerusalem

Vær forsigtig når du opholder dig i Østjerusalem. Nær israelske bosættelser i Den Gamle By, i det centrale Østjerusalem (fx bydelene Sheikh Jarrah og Silwan) og ved Damaskus-, Herodes- og Løveporten kan stemningen være meget anspændt.

Demonstrationer, uroligheder og væbnede sammenstød mellem palæstinensere og israelske sikkerhedsstyrker kan finde sted. Det gælder især under jødiske og muslimske højtider, under sabbatten og efter fredagsbønnen.

Forlad stedet, hvis der er optakt til uro. Et tegn kan være, at butikkerne i Den Gamle By pludselig lukker.

Stenkast mod offentlig transport kan ske.

Naturkatastrofer

Der er risiko for jordskælv i Palæstina. 

Du bør holde dig opdateret om situationen via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge myndighedernes anvisninger.

Læs mere om risikoen for naturkatastrofer.

Transport

Du bør være forsigtig i trafikken, især i de store byer, hvor trafikken ofte er tæt og kaotisk. Du kan ikke altid regne med, at færdselsreglerne bliver overholdt, og hastigheden kan være høj. Der sker mange alvorlige ulykker.

Du bør undgå kørsel uden for de større byer, når det er mørkt. Veje og biler på Vestbredden er ofte i dårlig stand. I vinterhalvåret lukkes nogle veje pga. regn- og snevejr.

Google Maps fungerer ikke altid på Vestbredden. Brug i stedet fx app’en maps.me, der fungerer offline. Vær opmærksom på, at navigationsapps kan lede dig gennem israelske bosættelser.

Hvis du lejer en bil i Israel, bør du undersøge, om bilforsikringen også gælder på Vestbredden. I Østjerusalem kan man som regel leje biler, der har gyldig bilforsikring på Vestbredden.

Vi anbefaler, at du kun kører med autoriserede taxaer. Du bør ikke tage imod tilbud om at køre med fremmede.

Lokale love og sædvaner

Når du rejser i Palæstina, er du underlagt palæstinensisk lovgivning. Regler og procedurer kan afvige meget fra de danske. Straffene kan fx være højere. 

Behandlingen af din sag ved domstolene kan være lang og bureaukratisk. Du risikerer, at du ikke må rejse ud af landet, før sagen er afgjort.

Forholdene i fængslerne kan være meget vanskelige.

Besiddelse af alle former for narkotika, selv i små mængder, er strengt forbudt og straffes hårdt.

Homoseksualitet er ikke forbudt på Vestbredden, men er heller ikke altid socialt accepteret. Du bør undgå fysiske kærtegn på offentlige steder. Du kan risikere chikane.

I Gazastriben er homoseksualitet ulovligt og kan medføre fængsels- eller dødsstraf.

Du bør også som turist være opmærksom på din påklædning, fx bør dine arme og ben være tildækkede, især ved religiøse helligdomme. I moskeer skal kvinder bære tørklæde.

Det anbefales, at man tager hensyn til den muslimske befolkning. Mange faster fra solopgang til solnedgang under ramadanen.

Du bør ikke fotografere eller filme sikkerhedsmyndigheder, offentlige bygninger og militære anlæg. Hvis du gør, risikerer du at blive anholdt. Vær forsigtig, hvis du vil tage billeder af mennesker i muslimske og jødisk ortodokse områder.  

Særligt om indrejse og ophold

Se afsnittet Generel anbefaling for COVID-19 relaterede forhold.

Danmark hjælper danske statsborgere og andre personer med fast ophold i Danmark.

Hvis du har dansk-palæstinensisk dobbelt statsborgerskab, betyder folkeretten, at du som udgangspunkt ikke kan få dansk beskyttelse (konsulær hjælp) over for Palæstina, hvis Palæstina ikke går med til det.

Hvis du har dansk-israelsk eller dansk-palæstinensisk dobbelt statsborgerskab og gerne vil rejse til Palæstina, skal du på forhånd nøje overveje, om der er forhold i relation til de israelske eller palæstinensiske myndigheder, der gør, at du ikke bør rejse. Det kan fx være ikke-afsonede straffedomme, værnepligt, der ikke er aftjent, eller stempler i dit pas, der fx viser, at du har rejst i Mellemøsten, fx Iran.

Vær opmærksom på, at du vil blive betragtet som henholdsvis israelsk eller palæstinensisk statsborger af de israelske myndigheder. Det betyder, at du skal kunne fremvise et gyldigt israelsk eller palæstinensisk pas eller andet rejsedokument, når du rejser ind og ud af Israel.

Al ind- og udrejse til Palæstina kontrolleres af Israel. Det forekommer, at rejsende bliver nægtet indrejse.

Danske statsborgere af palæstinensisk oprindelse, som er registreret hos de palæstinensiske myndigheder og har et palæstinensisk rejsedokument eller et palæstinensisk ID-nummer, får normalt ikke lov til at rejse ind og ud via Ben Gurion lufthavnen i Tel Aviv. Det gælder også, hvis man forsøger at rejse ind i Israel på et dansk pas eller rejsedokument. Du vil i stedet skulle rejse via Jordan.

Hvis du bliver anholdt, har du som dansk statsborger krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller et dansk konsulat, hvis du selv ønsker det. Bed om at den danske ambassade eller det nærmeste danske konsulat bliver informeret straks.

Det bør altid kunne vise gyldigt billed-ID. Hav altid dit pas eller en kopi af dit pas på dig og hav en kopi opbevaret et sikkert sted.

Ved indrejse til Israel får du et indrejsekort med gyldighed for visum. Indrejsekortet skal vises ved udrejse fra Israel. Det skal også vises sammen med dit pas ved checkpoints. Du bør altid følge anbefalinger fra myndighederne, især når du passerer israelske checkpoints.

Grænseovergange kan blive lukket med meget kort varsel. Personer, der har tilladelse fra de egyptiske myndigheder, kan i meget begrænset omfang passere grænseovergangen mellem Gaza og Egypten (Rafah).

Læs mere om pas- og visumregler.

Sundhedsforhold

Se desuden afsnittet Generel anbefaling.

Du kan læse mere om coronavirus/COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut. Du bør altid følge Sundhedsstyrelsens råd til forebyggelse af smittespredning.

Du kan finde generel information om sundheds- og sygdomsforhold hos Statens Serum Institut eller Sundhedsstyrelsen. Du kan også spørge din praktiserende læge og på vaccinationsklinikker.

Læs om hvordan du får din medicin med på rejsen.

Offentlige hospitaler og lægehjælp i Palæstina kan være af ringe standard især uden for de store byer. Der findes gode hospitaler i Østjerusalem.

Akut læge- og ambulanceassistance er begrænset.

Vær opmærksom på, at telefoner med signal fra et israelsk telefonselskab (som fx Partner) vil blive stillet om til den israelske ambulancetjeneste. De rykker kun ud i Østjerusalem og ikke på Vestbredden.

Rejseforsikring

Vi opfordrer dig til at tegne en privat rejseforsikring, før du rejser til Palæstina. Du bør særligt i en tid med COVID-19 sikre dig, at rejseforsikringen dækker dine behov. En rejseforsikring dækker ikke nødvendigvis alle udgifter eller i alle situationer.

Læs mere om rejseforsikringer.

Danskere i Palæstina er hverken dækket af det gule sundhedskort eller det blå EU-sygesikringskort.

Kontakt

Du kan finde kontaktoplysninger til det danske repræsentationskontor i Ramallah.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, hvis du har spørgsmål eller er kommet i en nødsituation i udlandet.

Du kan også downloade vores gratis app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der opstår en krise eller lignende i Palæstina under din rejse.

Mere information

Før du rejser, kan du evt. kontakte Palæstinas Diplomatiske Mission i Danmark for yderligere information.

Læs også rejsevejledninger fra andre landes udenrigsministerier.

Dato for seneste opdatering

Rejsevejledningen for Palæstina er senest opdateret den 19. juli 2022 med redaktionelle ændringer. Der er ikke foretaget ændringer i sikkerhedsniveauet.

Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.